Jymypelaajalle kutsu linnan juhliin

Pesäpalloväen on syytä olla tarkkana televisiovaastaanottimien ääressä itsenäisyyspäivänä, sillä Sotkamon Jymyn lukkari Toni Kohosta on muistettu kutsulla itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentinlinnaan. Kohonen valittiin menneenä kesänä Miesten Superpesiksen Itä-Länsi –arvo-otteluun jo peräti kuudettatoista kertaa hänen uransa aikana. Samaan ovat kyenneet vain jo pesäpallouransa lopettaneet Mauri Pyhälahti sekä Eino Kaakkolahti. Arvo-otteluvalinnan lisäksi Kohonen palkittiin kauden päätteeksi Miesten Superpesiksen Vuoden lukkari-tittelillä jo yhdeksännen kerran.

– Pitkään olen minäkin pelannut ja täytyy sanoa että upealta tämä vain tuntuu. Tämän huikeampaa kunnianosoitusta ei voi suomalainen urheilija elämänsä aikana saada, kaksikymmentä kautta Miesten Superpesiksessä pelannut Kohonen toteaa.

– Kyllähän siinä tuli aika pöyristyneenä tarkkailtua sitä kutsukirjettä, kun sen postilaatikosta hain. Puoli tuntia mietiskelin, että onkohan kutsu lähetetty väärään osoitteeseen, Kohonen naurahtaa.

Kohoselle osoitettu kutsu on harvinaislaatuinen, sillä kansallispelimme tähtiä on itsenäisyyspäivän vastaanotolla nähty nykymuotoisen huippupesäpalloilun aikana tätä ennen vain kertaalleen. Vuoden 1995 juhliin kutsun saivat Sotkamon Jymyn silloinen kapteeni Kari Hakkarainen sekä mestaruusjoukkueen pelinjohtaja Juha Tanskanen. Tämän lisäksi linnassa ovat edustaneet myös Päivi Ikola (o.s. Lähteenmäki) ja Mauri Pyhälahti sekä Pesäpalloliiton monivuotinen toiminnanjohtaja Markku Pullinen.

– Harvemmin itsenäisyyspäivän vastaanotolla näkee kansallisen tason urheilijoita, lähinnä kutsun saavat kansainväliset tähdet, mutta presidentti Sauli Niinistö näyttää arvostavan myös kansallispeliämme. Tämä on hieno tunnustus ennen kaikkea koko pesäpalloliikkeelle, Kohonen tuumaa.

Kohoselta löytyy peräti neljä perättäistä Vuoden lukkari-meriittiä Miesten Superpesiksessä.

Toni Kohonen

TILASTOT (RUNKOSARJA):

Ottelut: 537
Lyödyt: 36+545=581
Tuodut: 394
Kärkilyönnit: 2433

SAAVUTUKSET

7 Suomen mestaruutta
5 hopeaa
1 pronssi
Vuoden pesäpalloilija 2001 ja 2005
Vuoden lukkari 1999, 2001, 2002, 2004, 2005, 2009, 2010, 2011, 2012

-AH