Jymyssä selvitetään mahdollisuutta osallistua baseballin kolmosdivisioonaan

Pesäpalloliiton maaliskuussa julkistaman yksi liitto – yksi strategia – kolme lajia -lähestysmistavan tavoitteena on kasvattaa seurojen jäsenmääriä ja lisenssipelaajien määriä. Yksi toimenpide on baseballin mukaan tulo Superpesisseurojen toimintaan. Alkuvaiheessa perustettavat miesten baseball-joukkueet tulevatkin koostumaan pitkälti pelaajista, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet pois pesäpallotoiminnasta, mutta palaavat tätä kautta takaisin seuran ja harrastuksen pariin.

JymyJussit teki jo maaliskuussa päätöksen baseballin ottamisesta lajivalikoimaansa. Manse PP on valmistellut samaa ja myös Sotkamossa, Hyvinkäällä ja Joensuussa asia on vireillä. Seurojen joukkueet osallistuisivat uudelle kolmannelle sarjatasolle, jonka ottelut tultaisiin pelaamaan heinä- ja elokuun aikana turnausmuotoisina.

– Kartoitamme n. 18-35-vuotiaiden ikähaarukasta pelaajia, jotka ovat päättäneet juniorivuosien jälkeen pesisuransa. Harrastetason pesikseen voi olla vaikea syttyä, mutta baseball erilaisena lajina voisi tarjota mukavan uuden haasteen, toteaa selvitysvaiheessa Jymystä baseballin yhdyshenkilönä toimiva seuran kilpailu- ja tuomarivastaava Juuso Hyvönen

– Tähän mennessä ”vihreää valoa” mukaan lähtemiselle on näyttänyt jo useampi pesisuransa päättänyt peluri. Sarjatoiminta kolmosdivisioonassa on varsin pienimuotoista ja siten harjoittelun ja pelaamisen sovittaminen muuhun kalenteriin on helppoa.

– Pesäpalloliitto on esittänyt selkeitä perusteita, joiden avulla on helppo nähdä baseballin kautta etua pesäpallolle ja seuroille. Seuralla voi olla baseballin kautta mahdollisuus tarjota tulevaisuudessa entistä monipuolisemmat harrastusmahdollisuudet ja pelaajapolun jatko aina ammattilaisuuteen saakka ulkomailla, sekä hyvä vaihtoehto urheilu-uran jatkamiselle niille urheilijoille, joilta C- ja B-juniori-iän jälkeen huippupesäpalloilun tavoittelu vaihtuu harrastamiseksi lajin parissa, Hyvönen maalailee.

Sotkamosta löytyy jo valmiiksi kontaktia kansainväliseen baseball-toimintaan, sillä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian ja Saksan Regensburgissa sijaitsevan Legionaere-akatemian välille on suunniteltu valmennusyhteistyötä, joka pääsee jatkumaan koronan väistyttyä.

Suurella todennäköisyydellä uudet joukkueet, tai valtaosa niistä, tulevat siirtymään lähivuosina ylemmille sarjatasoille, sillä pesäpallotausta antaa hyvät lähtökohdat erityisesti baseballin ulkopeliin. Samaan aikaan liitto odottaa 3-divisioonan myös laajenevan huomattavasti seuraavien vuosien aikana perusten siihen mielenkiintoon, jota seurat ja eri tahot ovat osoittaneet baseballia ja Pesäpalloliiton uutta lähestymistapaa kohtaan.

Kuva: Antti Haapasalo