Kärkiottelu täynnä kipinöitä – ulkopeli hermoili lopussa

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 1-2 (4-3, 1-6, 1-2)

Ottelun tilastot

Marjex Stadionilla keli oli painostavan hiostava, ja ukkonenkin tervehti lähestyvän juhannuksen kunniaksi ennen peliä. Vastakkain olivat vanhat kiistakumppanit Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto. Asetelma oli erittäin poikkeuksellinen: molemmilla joukkueilla oli tappiot alla otteluun lähdettäessä. Jymyn hävittyä perjantaina Kouvolassa joukkueen peräkkäisten häviöiden putki kasvoi kolmeen ensimmäistä kertaa sitten toukokuun 2003. Vimpeli taas lähti peliin Manselle ja Joensuulle kärsityt tappiot niskassaan.

Melkein kolmituntiseksi venynyt näytelmä tarjosi paikalle saapuneille 2112 katsojalle viihdykettä ja vaihtuvia tilanteita koko rahalla. Aapo Komulainen voitti hutunkeitossa Janne Mäkelän ja valitsi Jymylle aloituksen sisältä. Se jäi vaisuksi kahdella ykköspalolla ja ViVe-lukkari Teemu Kinnusen ykköseltä nappaamalla kärpäsellä. Vimpeli taas rakensi nopeasti yhden palon ajot. Viime kauden paras pesäpalloilija Jukka-Pekka Vainionpää kumautti komeasti keskelle väliin, eikä Jymyllä ollut mahdollisuutta kuin takapaloon kolmoselle: Mikko Kanala toi 0–1. Uutta tilannetta ei syntynyt.

Toisessa vuoroparissa tapahtumia oli enemmän. Jymy teki ajot kärjestä ja Roope Korhonen liipaisi viimeisellä väliin kakkosjatkeelle, Elmeri Purmonen tasoitti pelin. Jatkoajoista Hannes Pekkisen haastonäpystä 3-vahti Lauri Vihriälä suoritti ja Lauri Rönkön viimeinen yritys meni takaa pitkäksi. Vimpelin tasoittavalla Jymy napsi heti kaksi paloa kärjestä: Komulainen otti kärpäsen Olli Heikkalasta ja poltti Elmeri Anttilan ykköselle. Etutilanteessa Vainionpää sivalsi kakkosrajaleikkeen vallille asti ja Kanala polki kotiin Vedolle uudelleen johtojuoksun. Yksi vieraiden lisäyritys ei tuottanut merkintöjä, vaan meni laittomaksi.

Jymyn kolmas vuoro oli nopea ja vaisu. Vedon vahvaa otetta pelistä lisäsi kotijoukkueen kannalta harmillinen ”kerran kymmeneen kauteen tai harvemmin”-tapaus, jossa nähtiin kopin jälkeen juoksu: ykköskolmostilanteessa Anttilan viimeinen lyönti epäonnistui kotipesään ja oli jäämässä kotipesälaittomaksi. Komulainen nappasi nopean kopin ja lähti hakemaan kahta paloa ykköspesän kautta. Heitto meni kuitenkin ohi pesään kiiruhtaneesta Juho Keinäsestä, eikä kukaan ollut varmistamassa. Koska kyseessä oli kotipesäkoppi, sai kolmosella ollut O. Heikkala välittömästi etenemisoikeuden: harhaheitolla 1–3. Vainionpään yrityksestä Ville Kotro poltti kotipesään.

Viimeisessä vuorossa Vimpeli otti puolestaan Jymyn mukaan harhaheitolla. Kalle Kuosmanen haastoi Juho Heikkalaa etutilanteessa keskipompulla, ja Heikkala viskasi polttoheiton Marjex Stadionin katsomorakenteisiin. Purmonen kiiruhti kotiin O. Heikkalan käydessä vaihtamassa kuulumisia katsojien kanssa. Samalla Jymy sai takapesät täyteen. Seuranneista ajoista ”pappa” Korhonen löi pussinpohjalta Jere Vikströmin sisään, 3–3. Anttila tuhosi Kuosmasen kotipesän kynnykselle Lauri Rönkön kumurasta, mutta Jymyllä oli vielä yksi kortti pelaamatta. Kahden palon ajoista ensimmäistä kertaa lyömään päässyt Jussi Korhonen pudotti takuuvarmasti kumuran väliin ja Roope toi Jymylle johtojuoksun vuoron päätteeksi. Vimpelin viimeinen tasoittava alkoi palolla kakkoselle, mutta virhepompun avustuksella Kanala kolmoselle. Kohta päällä ajot ja Jukkis Vainionpää hakemaan tasoitusta. Mainio tarjous kakkosjatkeelle, mutta yhtä mainiosti Pekkinen vangitsi sen kopiksi ja Kanala ennätti irrota kolmoselta. Seuraava vaihtolyönti jäi etukentälle siirtyneen Pekkisen haaviin ja jakso päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen Jymylle 4–3.

Jymy tuuletti ensimmäisellä jaksolla Roope Korhosen johdolla.

Veto pääsi toisen jakson alkuun johtoon Juho Heikkalan kakkospuolen vaihtolyönnillä, joka karkasi violettien räpylöiden alta läpi. Jatkot toivat kaksi yritystä, mutta ne päättyivät laittomaan ja koppiin. Jymy vastasi heti: Roope löi kakkospussista nopean Purmosen kotiin. Toisen yrityksen poltti Kanala ja vuoro päättyi kopinnostopaloon. Toisessa sisävuorossa Jymy pääsi kiinni Vimpelin vaihtoihin ja Iivari Vihannon haamukoppi lähes tulostaululta asti vei parhaan terän sinipaitojen yritykseltä. Lopulta kuitenkin kotiutusyritys Mäkelälle. Se kantoi vuoron hahmon, Vihannon, hanskaan. Jymy oikoi lyöntijärjestystä, mutta sai toki Rönkön toimesta yhden yrityksen: Olli Heikkalan räpylään.

Kolmas vuorokaan ei tuonut eroa joukkueiden välille. Anttilan vaihtolyönnistä Niko Korhonen teki kaksi paloa ja Veto jäi ilman kolmostilannetta. Sama kohtalo oli Jymyllä, kun Kinnunen, vanhempi Heikkala ja ottelussa eniten paloja tehnyt Severi Lassila löivät ristit taululle. Viimeisellä hetkellä Vimpeli näytti hauista ja repäisi eron selväksi: ykköskärki teki yhden palon ajot ja Vainionpää pudotti viileästi johtojuoksun kolmosjatkeen puolelta. Seuraavana yrittäneen Mäkelän lyönti meni liian helposti linjan läpi ja Veto sai lisää virtaa moottoriin: kakkospuoli vuoti seuraavaksi ensin kaksi juoksua tuottaneen läpärin Lassilan kokeilusta ja heti perään uudestaan yhden juoksun arvoisen L. Vihriälältä. Tilanne oli 1–6, eikä jo otteluvoiton huulilla ollut sotkamolaisjoukkue pystynyt estämään pelin valumista supervuoroon.

Jymy valitsi sisävuoron päästyään harjoittelemaan jakson lopussa kerran sisäpeliä. Ykköskärki jäi Vedon ketjuihin, mutta kakkoskärjen avaajana Iivari Vihanto löysi sisäisen karikuusiniemensä ja löi pitkällä pompulla kolmosrajasta kunnarin tyhjään kenttään: Jymy johtoon. Roope Korhonen yritti viimeisenä lyöjänä tuplata johdon kolmospussista, jossa Juho Heikkala latasi kerran, mutta ennätti polttaa. Tasoittavalla Veto kesti paineet ja Jymy hermoili. Ykköskärki teki takuuvarmasti ajotilanteen, mutta Vainionpään yritys oli etulaiton. Janne Mäkelä laittoi painetta Keinäselle, jonka polttoheitto ei onnistunut ja vieraat tulivat tasoihin. Ratkaisun paikka aukesi Kinnuselle, joka painoi pallon merkistä väliin ja Kanala juoksi illan neljännellä juoksullaan voittopisteen Vedolle.

Iivari Vihanto juhlii kunnariaan supervuorossa.

Veto oli ottelussa tilastoissa hallitseva osapuoli, osansa toki toisen jakson lopun juoksuvyörytyksellä, mutta Jymy ei kokonaisuutena pystynyt sisäpelissä samaan tarkkuuteen: Vimpelin kaikilla yhdeksikön pelaajilla kärkilyöntiprosentti oli vähintään 60, kun sotkamolaisista koko joukkueesta vain neljä pelaajaa pystyi pelaamaan edes 50 prosentin teholla tai paremmin. Kolmostilanteet vieraille 18–12 ja kokonaisjuoksutkin 11–6.

”Joka otteluun olemme valmistautuneet hyvin, mutta palkintoa ei ole saatu. Se johtaa helposti siihen, että aletaan ylipelaamaan”, totesi Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen. Jymy on tappion myötä oudossa tilanteessa: ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1989 joukkue on hävinnyt neljä runkosarjaottelua peräkkäin pääsarjassa. ”Emme saaneet enää toisen jakson alun jälkeen tilanteita – ja ulkona tehtiin sellaisia räpylävirheitä, joita ei vain voi miesten superpesiksessä tehdä”, näki Jymyn ykköspalkittu Roope Korhonen (3/1, kl 5/11). Kakkospalkinnon sai kärkimies Elmeri Purmonen (kentällemenot 5/7, kaksi tuotua). Ulkona eniten paloja heitti Juho Keinänen, jolle kuitenkin sattuivat myös harmillisesti näkyvimmät helpot virheet.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Tasaisessa kärkipäässä Jymy putosi tappion myötä kolmanneksi. Lyhyehkön juhannuspaussin jälkeen kainuulaisten kunnon mittaa Marjexilla Alajärven Ankkurit tiistaina 27.6. klo 18. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Jussi Korhonen