Kauden ennätysyleisö nautti pelistä ja helteestä – Manse vei pisteet

Sotkamon Jymy – Manse PP 0-2 (4-5, 1-2)

Ottelun tilastot

Marjex Stadionille keskiviikkona saapuneet yli 3000 katsojaa saivat nähtäväkseen viihdyttävän pesäpallo-ottelun, kun sarjakakkonen Jymy iski yhteen neljänneltä sijalta löytyneen hallitsevan mestarin Manse PP:n kanssa. Pelissä oli kärkiotteluun sopivasti vaihtuvia tilanteita ja huikeita suorituksia. Mutta lopputulos oli tamperelaisten voitto ja Jymyn seitsemän ottelun voittoputki katkesi.

Kalle Kuosmanen palasi violettien kokoonpanoon, mutta pelasi kakkoskärjessä. Ykköskärki oli muodossa Iivari VihantoNiko KorhonenAapo Komulainen ja sopiviin väleihin olivat tarjolla jokerit Ville Viita, Niilo Piiponniemi ja Roope Korhonen.

Ottelun alku oli jymyläisittäin synkkä. Manse rakenteli ajolähdön kärjestä ja toisena lyöntipaikalle astellut Perttu Ruuska tinttasi pallon kolmosrajasta maisemiin neljän juoksun arvoisesti. Jatkoista Riku Hokkanen löi kaksi kotiutusyritystä ilman tulosta. Jymyn vuorolla Piiponniemi ja Viita täyttivät etupesät, ja Niko Korhonen hankki uhrausohituksella takatilanteen. Komulaisen vapaan lyönnin yritys jäi kuitenkin Hokkasen hanskaan kopiksi ja tilanne purkautui. Kakkoskärki muodossa Juho Keinänen-Kalle Kuosmanen-Jussi Korhonen oli kuitenkin jäljellä ja he värkkäsivät Mansen kakkospuolen suosiollisella avustuksella kavennusjuoksun pallon karattua pariin otteeseen jatkeelle. Roope Korhonen pääsi yrittämään vuoron lopuksi kahteen kertaan yhdellä palolla toista juoksua, mutta keskiosumia ei tullut.

Toisen aloittavalla Ruuska paukutti vastustamattomalla kakkossaumalyönnillä viidennen juoksun, tuojana Severi Tikkakoski. Seuraava yritys lensi takalaittomaksi ja lopulta Hokkasen yritys kopiksi. Tasoittavalla sotkamolaisten kärki ei saanut tilannetta tehtyä ja tarvittiin jälleen loppupään numeroita. Roope Korhonen siirteli Antti Kiiskisen kolmoselle ja pamautti viimeisellä pallon väliin: 2–5. Heti seuraavaksi Jussi Korhosen lyönti karkasi jälleen kakkospesää vartioineelta Hokkaselta hietikolle ja Kuosmanen toi 3–5. Vihannon yritys meni painostuksen kohteena olleen Tikkakosken hanskaan kopiksi. Hyvän sisävuoron jälkeen Jymy nollasi Mansen kärjen ja takapäästä Lauri Kivisen lyöntivuorolla syntyi palot merkkivirheestä ja kopinnostosta. Tasoittavalla kärjestä Niko Korhonen jäi yksinäiseksi etenijäksi kakkoselle. Keinäsen lyöntivuorolla osoite oli jälleen kakkosrajassa ja vihainen veto painui vallille saakka, osuen harmillisesti mainokseen. Tuloksena kuitenkin kavennus 4–5:een. Jatkot eivät menneet suunnitellusti, vaikka Jussi järjesti takatilanteen. Roope yritti viimeisenä lyöjänä jälleen yhdellä palolla, mutta tuloksena vain yksi kotiutusyritys lähimmän pelaajan eli Simo Vainikaisen hanskaan.

Neljännessä Mansen keula sai takatilanteen yhdellä palolla ja Juha Puhtimäki napautti pallon väliin. Vihanto kuitenkin väläytti heittokättään ja Tuomas Jussila paloi metrikaupalla. Samassa tilanteessa syntyi takapalo kolmoselle yrittäneestä Henri Puputista ja vuoro vaihtui hurmoksessa. Piiponniemi löi itsensä kakkoselle ja Aleksanteri Huotari järjesteli ajolähdön yhdellä palolla. Roopen yritys jäi jälleen lähimmälle pelaajalle, tällä kertaa Hokkaselle, toinen palo. Viidan viimeisen lyönnin yritys oli dramaattinen. Varsilyönti kieri kohti ykköspesää ja heittäytymällä polttoheittoa hakenut Simo Vainikainen syöksyi pallosta ohi. Tasoitusjuoksu näytti sekunnin murto-osan selvältä, mutta Tikkakoski poimi pallon räpyläänsä ykköspesässä, jolloin pesäturvan viimeisen lyöntinsä jälkeen menettänyt Viita paloi. Niko Korhonen oli tilanteessa vielä puolen metrin päässä kotipesän turvasta, joten jakso päättyi Mansen voittoon palon synnyttyä ennen juoksua. Kolmostilanteet jaksolla Jymylle 11–10.

Koko pesäpallon juhlavuoden ennätysyleisö jännitti ottelua Marjex Stadionin lehtereillä.

Toisen jakson alkajaisiksi sotkamolaiset pelasivat ottelun heikoimman sisävuoronsa ja jäivät ilman tilannetta. Mansen ykköskärki ei päässyt kentille ja yleisöä kohahdutti kakkoskeulan yrityksessä kun mailansa keskelle kenttää hukannut Hokkanen sai pelikatkon turvin sen haettua haltuunsa ennen viimeistä lyöntiä. Tuomaristo toimi tilanteessa oikein, sillä keskelle kenttää jäänyt maila aiheuttaa vaaratilanteen, mutta jymyläisten tunteita kiehutti, että ensimmäisellä jaksolla Vihannon lyötyä täysin vastaavassa tilanteessa peliä ei pantu poikki. Tauon jälkeen Hokkanen pääsi uudelleen yrittämään kentällemenoa, tosin pääsi sinne väärällä. Tästä rakentui lopulta jakson avausjuoksu, vaikka Kivinen ei onnistunutkaan vaihdossa. Kahdella palolla Ruuska kävi jälleen loistamassa ja siirteli kärjen kolmoselle. Viimeisenä lyöneen Vainikaisen välilyönnillä Vihanto viskasi jälleen pallon riuskasti takaisin, mutta ohi pesästä ja Kivinen syöksyi johtojuoksun.

Jymy rakenteli kärjestä tilanteen, josta Roope pudotti juoksupallon Tikkakoskea vastaan ja Vihanto ehti helposti. Jatkoista Komulaisen sivallus sirvahteli takakentälle, mutta Puputti poltti kotiin yrittäneen Viidan. Huotarin kotiutus jäi Vainikaisen hanskaan. Toisen tasoittavalla Mansen ykköskeulan pomput olivat kohdallaan ja pöytä oli katettu Ruuskalle. Taidokas kakkosrajapieni kotiutti Timo Torpan ja Manse uudelleen edelle. Antti Kiiskinen, Niko Korhonen ja Ville Kotro polttivat kotipesään jatkopainostuksista. Vaikka Jymyn kolmas alkoi kopinnostopalolla, olivat Piiponniemi ja Viita nopeasti takapesillä. Tällä kertaa Tikkakoski poltti Roopen kotiutuspienestä ja jatkoista Kuosmasen kotiutus leijasi kopiksi.

Kolmannen tasoittavalla Mansella oli paloton ajo kärjestä päällä 80 sekunnissa. Ruuska noudatti vanhaa viisautta toimivan lyönnin kokeilemisesta uudelleen, mutta nyt Huotari poltti kakkosrajapienestä. Kotro ja Kuosmanen hoitivat Puputin ja Puhtimäen yritykset. Jymy tuli neljänteen juoksun takaa-ajossa ja Piiponniemi ruuvasi itsensä väkisin kentälle. Viidan yrityksestä Jussila napsi palon kakkoselle ja Korhosen lyötyä etupesät täyteen sai Manse tärkeän takapalon kakkoselle Puputin hyvällä pelinluvulla ja heitolla. Lopulta tasoitusjuoksuyritys jäi näkemättä, kun toisen jakson runsaat toissijaiset virheet saivat jatkoa: peli päättyi kopinnostopaloon.

Tunnelmaa riitti niin kentällä kuin katsomossakin.

Kaikkiaan Manse voitti kolmostilanteet 18–17 ja juoksut 7–5. Jymy taas vei kärkilyönnit 37–32. Kainuulaiset haastoivat erittäin hyvin nosteessa olevaa tamperelaisryhmää ja joukkueiden erona oli käytännössä Perttu Ruuska, joka löi kuusi juoksua. Heti alussa tullut pajatsontyhjennys varmisti, että Jymy ei missään vaiheessa päässyt johtoasemaan, mutta tilanteita ja kotiutusyrityksiä oli riittämiin. Sotkamolaisten parhaina palkittiin vaihtolyönneissään kahta yritystä lukuun ottamatta onnistunut Viita ja avausjaksolla kaksi kertaa läpi sivaltanut Jussi Korhonen. Piiponniemi ja Niko Korhonen olivat mailapelissä tutun tehokkaita. Roope Korhonen kotiutti kahdesti jäätyään kahdessa edellisessä kotipelissä ilman lyötyjä (ensi kertaa sitten kauden 2007), mutta paikkoja oli myös enempään. Ulkopelissä Kotro ja Komulainen polttivat kolme etenijää.

Yleisöä ottelussa oli Superpesiskauden ennätys 3041 ja lämpöasteita varjossa 27. Varjoa tosin oli tarjolla vain katsomossa.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Uusi Mansen kellistämisen mahdollisuus tarjoutuu viikon päästä perjantaina Kaupin uuden stadionin avausottelussa. Seuraavan ottelun Jymy pelaa sunnuntaina JymyJussien vieraana ja ensi viikon tiistaina kotona kohdataan Kitee klo 18. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Jussi Korhonen