Kempele nurin jälleen

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 2-1 (1-2, 4-2, 3-1)

Ottelun tilastot

Kauden kolmas koitos paikallisvastustaja Kempeleen Kiriä vastaan tuotti Sotkamon Jymylle kolmannen voiton. Ottelu venyi supervuoropariin, jossa sotkamolaiset iskivät aloittavalla tavoittamattomaan kolmen juoksun johtoon. Sarjapisteet pudotuspelipaikan käytännössä varmistanutta kempeleläisyhdistelmää vastaan Jymylle 8–1 ja juoksut 26–11.

Ottelun alkupuoli tarjoili tuhatpäiselle yleisölle erikoisuuksia. Yksi niistä oli Roope Korhosen häviö hutunkeitossa – voittaja tosin oli Korhonen, eli KeKi-kapteeni Antti. Antti vei kaksi kolmesta hutunkeitosta Roopea vastaan runkosarjassa. Niinpä otteluisäntä Metsä Groupin edustaja Harri Huovinen heitti avausheiton Kiri-lukkari Jani Lassilan räpylään. Kalle Kuosmasen ensimmäinen lyönti oli pitkä pomppu kakkosrajaan ja tuloksena ottelussa sittemmin useaan kertaan nähty kärjen eteneminen suoraan kakkoselle. Joni Rytkönen ja Ville Viita järjestivät pesät täyteen ja Roope oli lyöntipaikalla valmiina ottelun ensimmäiseen ajolähtöön tasan kolme minuuttia hutunkeiton päättymisestä. Kotiutus leijasi kopiksi ja viimeinen lyönti oli etulaiton. Aapo Komulaisen vaihdosta Markus Keski-Petäjä otti Viidasta takapalon, mutta Rytkönen saatiin kolmoselle. Sinne hän jäikin, sillä vuoro päättyi kopinnostopaloon.

Myös Kempele avasi pelin läpilyönnillä, kun Teemu Isokedon lyönti kantoi 2-koppari Iivari Vihannon yli: Isoketo suoraan kakkoselle. Aatu Saastamoinen täytti ykkösen ja esiin Onni Määttä, joka pelasi lopulta jokerina Kempeleen räplättyä kokoonpanoaan uusiksi pariin otteeseen ennen pelin alkua. Pomppu aukesi keskelle ja 3-polttajana tilanteessa esiintynyt Aleksanteri Huotari tuhosi Isokedon kolmosen kynnykselle. Sami Haapakosken ohituksesta rakentui takatilanne jymyläisten törmäiltyä etukentällä. Antti Korhonen löi kotiutuksen kopiksi Jussi Korhoselle ja perään vaihdon suoraan violettiin lapaseen – pallo ei siellä pysynyt ja myös Matti Korhonen pääsi ajoihin. Hänen kumuransa keskelle kenttää oli tarpeeksi väkevä pompatakseen Jussi Korhosen polttoyrityksen ulottumattomiin ja Määttä juoksi Kirin johtoon. Seuraava lyönti lurahti kakkosjatkeelle sotkamolaisräpylöiden välistä ja kempeleläisten Korhos-kotiuttajaputki jatkui Topin asettuessa lyömään. Kolmospuolelle putoavan viiston Jussi syöksyi kopiksi eikä Kempeleen peräkeula onnistunut tekemään uutta tilannetta.

Kotijoukkueen toisen sisävuoron alkuun Vihanto kipitti ykköselle ja vaihtotehtäviin Ville Viita. Peitetyllä ohituksella kärki kakkoselle ja tässä kohtaa syöttötuomari Jukka Marttala keskeytti pelin huomauttaakseen Kempeleen vaihtopenkiltä ulkopeliohjeita huudellutta Mikko Korhosta. Pelin jatkuttua Viita löi pystärin kakkospesään eikä Haapakoski saanut palloa kiinni – osittain juuri pesään kärkkymästä palanneen Vihannon liikkeen takia. Peliväline kiersi nurmikolle ja Vihanto kiiruhti kotipesään tuoden tasoituksen, Viita kakkoselle. Juho Keinäsen yllätysviennillä perään lyömä rajakova napsahti Antti Korhosen hanskaan ja tuloksena palot kolmoselta sekä ykköseltä ja ilmat pois Jymyn sisäpelistä. Tämä oli vasta vuoron viides lyönti, mutta tapahtumia ehti olla runsaasti!

Ensimmäinen jakso pelattiin kosteissa olosuhteissa.

Sateen yltyessä ja taivaan pimentyessä Isoketo aloitti myös toisen vuoron lyömällä pallon maisemiin – eikä tämäkään ollut ottamaton. Määtän vaihtolyönneistä ensin Kuosmasen kiskaisemana palo kolmoselle ja sitten kopilla kenttä tyhjäksi. Keskipalkista uusi yritys ei tuonut tilannetta ja jakson edettyä puoliväliin tuomaristo katkaisi pelin keliolosuhteiden takia. Kyseessä oli jo kolmas kerta tälle suvelle, kun Marjexilla vietettiin ylimääräinen tauko. Tällä kertaa sen pituus oli 15 minuuttia. Peliä päästiin jatkamaan selkeästi parantuneessa säässä ja Jymyn kärkimiehet plus mailataituri Viita pyörittivät pystyyn palottomat ajot alle minuutissa (49 sekuntia vuoron ensimmäisestä syötöstä, jos halutaan olla tarkkoja). Roope Korhonen ei kuitenkaan onnistunut ja Aapo Komulaisen saumaveto meni kopiksi tyhjentäen kentän. Vihannon mentyä kentälle heitti Kempele Keinäsen vaihtonäpystä harhalla takapesät täyteen ja Jymy sai vielä kaksi kotiutusyritystä. Jussi Korhosen ja Jere Heikkisen vedot jäivät kuitenkin Antti Korhosen hansikkaaseen.

Isoketo oli puhkaissut jo takaa ja kakkospuolelta ja nyt hänen lyöntinsä sirvahti violetin räpylän kautta kolmosjatkeelta läpi: kolmannen kerran mies suoraan kakkoselle. Määtän hyvästä vaihtopienestä Jymyllä oli mahdollisuudet vain takapaloon (jonka Keinänen otti), mutta Antti Korhonen löi seuraavaksi upealla kolmosjatkekumuralla vieraille johtojuoksun. Jussi Korhonen pystyi vain vaivoin pitämään keltakuulan tekonurmialueella ja samalla Kirille uusi takatilanne. Matti Korhonen ei onnistunut johdon tuplaamisessa kahdella yrityksellä.

Kuosmasesta haavoja, mutta Rytkönen–Viita–Komulainen miehittivät kenttäpesät ja Roope esiin. Keskipompusta Keski-Petäjä poltti kotiin. Samalla huonosti juoksulinjansa valinnut ja heittoa väistämään joutunut Viita törmäili kempeleläisen kanssa, eikä ehtinyt kolmoselle: toinen palo. Roopen seuraavalla lyönnillä pallo kopiksi linjassa Aatu Saastamoiselle, joka päätti jakson polttamalla Komulaisen kolmoselle. Kirille voitto 2–1 ja joukkueet uudestaan pukuhuoneisiin.

Toisen jakson alussa yleisö sai hämmästyksekseen todeta, ettei kolmea ilman neljättä. Isokedon pomppu karkasi sotkamolaisten räpylöistä kakkospuolen jatkeelle. Tälläkin kertaa tuloksena oli kakkostilanne, josta rakentui pian painostusjakso. Sen aikana vieraiden kaikki kolme Korhosta yrittivät kotiutusta. Antin lyönti oli tyylikkäästi välissä, mutta Isokedon vauhti ei ilman merkkiä riittänyt Jussi Korhosen heittokättä vastaan. Matin kakkospussilyönnistä poltti Kiiskinen ja Topin hyvästä sijoituksesta kolmospesän taustaan suoritti Juho Keinänen, ei juoksuja. Jymyn tasoittavalla ykköskärki epäonnistui Keski-Petäjän ja Antti Korhosen tuhottua etenijät. Vihanto toisesta aallosta kentälle ja ”Pappa” löi päälle etutilanteen. Keinäsen lyöntivuorolla nähtiin merkillinen episodi: väärän jälkeen vapaa lyönti lähti kohti kakkosluukkua, mutta syöttötuomari katkaisi pelin kesken tilanteen – syynä oli Mikko Korhosen ulkopeliohjeiden huutelu vaihtopenkiltä, josta oli jo aiemmin huomautettu. Seuraavat kaksi ja puoli minuuttia tuomarialueella pidettiin kokousta, jonka lopuksi ”Doksa” sai keltaisen kortin ja Keinäsen lyönti uusittiin – kuten sääntökirjan mukaan pitikin – mutta olisiko varoituksen antaminen voinut odottaa kyseisen tilanteen pelaamista loppuun? Peliväline meni tilanteessa kakkoskoppari Isokedon syöksystä huolimatta hietikolle, mutta sitähän emme tiedä, olisiko se mennyt sinne ilman vihellystä. Uusittu lyönti ja sitä seuraavat Keinäsen sivallukset eivät olleet kentässä, joten vuoro vaihtui juoksuttomana.

Kempeleen lyöntijärjestyksen loppuosa sai tehtyä kakkostilanteen, mutta lopulta palot jätettiin ykköskärjelle. Isoketo joutui ensimmäistä kertaa pelissä tyytymään ykköselle etenemiseen ja oli liian innokas ottamaan lähtöjä – Komulainen irrotti hänet nykäyksellä. Saastamoisen kopinnosto jäi matalaksi kynttiläksi ja Aapo viskasi toisen palon. Vuoron kruunasi kärpänen Haapakoskesta: kolme tehtyä paloa Komulaiselle kolmella eri tavalla (heitolla, lyönnistä ja väärällä syötöllä). Tasoittavalla Rytkönen saateltiin Viidan ja Komulaisen toimesta kolmoselle. Takapalon jälkeen Huotari ja Vihanto täyttivät pesät ja Roope mailanvarteen. Lassilan annettua taktisen hyökkäysvalinta oli kakkosrajapieni, eikä Kempeleen ulkokentällä ollut mahdollisuuksia Rytkösen polttamiseen. Seuraavaksi lyöneen Jere Heikkisen pussinpohjaan leikkasi Antti Korhonen, mutta Lassila ei saanut palautusheittoa vangittua ja violetit tuulettivat toista juoksua. Hetki lisää ja Keinänen silpaisi kolmosluukkuun Saastamoisen ja T. Korhosen välistä kaksi lisäjuoksua tuoneen vedon: 4–0. Antti Kiiskisen yhden käden veivauksella Heikkinen juoksi kotiin, mutta kolmostuomari katsoi hänen varastaneen kolmoselta ja juoksun sijasta taululle toinen ruksi. Ville Kotron kotiutusyritykset eivät pysyneet rajojen sisäpuolella.

Komulaisen show jatkui Kirin kolmannessa vuorossa. Sebastian Lahti poltti itsensä heti alkuun kentällemenoyrityksessä. Etutilanteessa Lassila sortui laittomiin ja kun ajo lopulta oli pystyssä, heitti Aapo linkun, johon Matti Korhonen kävi lyömässä hudin. Merkki oli heti päällä, mutta kotipesän toiselta puolelta palannut Korhonen joutui lyömään hätäisesti ja Kiiskinen heitti helposti kolmannen palon. Jymylle neljännen kerran pelissä palottomat ajot, mutta kuten aiemmillakin kerroilla, ei juoksun juoksua.

Kirin kiri sujui viimeisessä sisävuorossa ensimmäisen lyöntikierroksen ajan hyvin. Haapakoski löi merkistä ja Matti Korhonen merkkaamattomalla väliin, tuloksena kaksi kavennusta. Toisella kierroksella Keinänen ehti napata välipalon, mutta kotiyleisössä koettiin myös pientä vilunväristystä. Antti Korhosen lyönti karkasi takakentältä hetkellisesti, mutta ei vierinyt tarpeeksi kauas, jotta KeKi olisi lisännyt juoksutiliään. Jakson päätti Jussi Korhonen mainiolla polttoheitolla Topi Korhosen välilyönnistä. Kempele valitsi tasoittavan sisävuoron, joten Jymy pääsi hyökkäämään Supervuorossa ensin. Virhe. Violettien kärkikaksikko ja vastustamaton Viita pyöräyttivät ajotilanteen 65 sekunnissa. Roope valitsi kaksi kertaa kakkosrajapienen: ensin Savikosken palautus ei pysynyt Lassilan räpylässä, toisessa Antti Korhosen heitto lähietäisyydeltä oli liian vaikea KeKi-lukkarille. Seuraavana lyöneen Komulaisen korkea kumura väliin ja Viita lasketteli sisään kolmannen pinnan. Isännät pyörittelivät toista kierrosta, mutta Rytkönen ei viimeisenä lyöjänä onnistunut kotiuttamaan Huotaria. Tasoittavan alussa Isoketo epäonnistui ensimmäistä kertaa koko päivänä. Vielä Kempeleen ykköskärki pyöritti tilanteen päälle, mutta Ville Kotro poltti kahdesti. Matti Korhosen välissä lyömä kavennus jäi laihaksi lohduksi: supervuoro Jymylle 3–1.

Jymy sai juhlia voittoa supervuoron jälkeen.

Palkintoraati muisti virheettömän sisäpelin (kl 10/10, yksi lyöty ja tuotu) Viitaa ykköslusikalla ja hyvin kentälle päässyttä Kuosmasta (kl 5/7, yksi tuotu) kakkosena. Kolme paloa tehnyt ja yhdessätoista avustanut Komulainen oli ansaitusti paras ulkopelaaja. Eniten paloja viskasi Kempeleen ykköspalkittu Antti Korhonen (kl 6/11, yksi lyöty), kaikkiaan seitsemän. Eniten kärkilyöntejä pelissä lyönyt (11/12, kaksi tuotua) lyönyt Isoketo oli kakkospalkittu. Erikoisuutena kaikkiaan kuusi Jymy-pelaajaa poltti ottelussa kolme etenijää (Komulainen, Kiiskinen, Keinänen, Rytkönen, Kuosmanen ja J. Korhonen), mutta kukaan ei saanut neljättä merkintää. Jymy jatkaa sarjan kakkossijalla.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Huomenna joukkue kohtaa Vimpelin Vedon kolmannen kerran tälle kesälle. Ottelu alkaa Marjex Stadionilla klo 18. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi! 

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä