Kiri katkaisi Jymyn voittoputken Hiukassa

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 1-2 (6-0, 2-3, 0-1)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy koki kauden avaustappion, kun paikallisvastustaja Kempeleen Kiri vei kaksi sarjapistettä Hiukasta. Liki hellelukemissa pelattua ottelua lehtereillä jännäsi hieman alle 1800-päinen kotiyleisö. Jymy ei pystynyt parhaimpaansa viikon neljännessä ottelussaan.

Kärkikamppailua päästiin pelaamaan ensimmäistä kertaa tälle kaudelle Hiukassa oikean mukavassa pelikelissä: aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja lämpömittarit keikkuivat 20 asteen paikkeilla. Kiri oli saanut kokoonpanoonsa edellisistä peleistä poissaolleen Jani Lassilan sekä myös joukkueiden edellisestä kohtaamisesta puuttunut Sami Haapakoski. Jymy jatkoi samalla kokoonpanolla, millä nouti kolme sarjapistettä lakeuksilta torstaina.

Kirin kapteeni Tuomas Jussila voitti tyylilleen uskollisesti hutunkeiton ja vei kempeleläiset ulkopeliin. Jymy iski kuitenkin heti kärjestä ja rakenteli palottoman ajolähdön kärjestä: Roope Korhonen kumautti Elmeri Purmosen kotiin. Tilanne purkaantui, mutta kakkoskärjestä Jymy sai kaksi lisäjuoksua, kun lukkariksi palannut Lassila yritti polttaa Iivari Vihantoa kakkospesälle. Pallo kuitenkin karkasi ohi ja yli kakkospesän kivuten aina kakkospuolen vallikatsomon yli Urheilukadun varteen. Tilanteesta Jymylle kaksi juoksua harhaheitolla. Jymy torjui tasoittavalla yhden Kirin kotiutusyrityksen, kun Kalle Kuosmanen tuhosi Markus Keski-Petäjän kotipesän kynnykselle Matti Korhosen keskipienestä.

Toisessa vuorossa Jymyn vaihtolyöntiyritykset kantoivat säännöllisesti kopiksi, eikä juoksuja nähty. Samoihin lyöntivalintoihin turvautunut Kiri ei onnistunut kaventamaan tilannetta tasoittavallaan. Kolmannen aloittavalla Jymy rakenteli ajolähdön, mistä Roope Korhonen tälläsi väliin. Kovan ulkopelisuorituksen tehnyt Jussila heitti kuitenkin hankalasta asennosta niin ikään yli ja ohi kotipesän: pallo katsomon tuulitunnelista ja lyödyn lisäksi yksi juoksu harhaheitolla. Hannes Pekkinen kotiutti viistomailalla Niko Korhosen ja Jymy siirtyi jo 6-0 johtoon.

Kolmannen tasoittava ja neljäs vuoro oli enemmän tai vähemmän pelailua, eikä pelissä nähty sen ihmeellisempiä suorituksia tai juoksujakaan. Jymy voitti avausjakson kolmella harhalla ja kolmella lyödyllä juoksulla. Kolmostilanteet kirjattiin violettioransseille 8-6.

Myös legendaarinen Jymyfani Teuvo Haverinen oli saapunut nauttimaan kesäpäivästä Hiukkaan!

Toiselle jaksolle vieraat tulivat väkevästi, joskin sopivasti tuuriakin oli mukana. Onni Määttä saatteli etenijäjokeri Teemu Hollannin pompulla kakkospesälle. Toisella lyöty pystäri painui linjasti ohiliukuneen Purmosen ohi ja yllätti samalla myös kopparit. Lyönnillä syntyi yksi juoksu ja Kiri sai pään auki. Lisäjuoksuja Kempele ei kuitenkaan saanut ja Jymy pääsi tasoittavalle. Tänään esikoisensa rippijuhlia juhlineelle Roope Korhoselle rakenneltiin ajotilanne ja Kiri käänsi Roopelle käännetyn Oulu-kuvion. Roope tälläsi tapin yli, mutta Haapakoski teki loistavan ulkopelisuorituksen ja haki lyönnin kopiksi. Palo kotiin ja haavat kolmoselle. Jymy ei saanut enää tilannetta päälle ja myös toinen vuoro pelattiin juoksuitta.

Kolmannen aloittavalla Ossi Meriläinen löi Kirin kahden juoksun johtoon ja Perttu Olli lisäsi johtoa vielä yhdellä kotijoukkueen ja -yleisön harmiksi. Roope löi Jymylle kavennuksen Jere Vikströmin tuomana kolmannessa vuorossa, mutta ei päässyt lähemmäksi. Neljännessä Jymy torjui Kirin yritykset, mutta ei saanut kunnolla peliä auki lopettavalla. Roopen lyöty (viimeisenä lyöjänä ulkokentän ollessa rajoilla) oli laiha lohtu. Jossain määrin oli havaittavissa, että nälkäisin puristus oli Jymyltä hukassa neljän pelin viikon huipennuksessa.

– Se on ihan inhimillistäkin, että tällaisen härkäviikon huipennuksessa tunnetila ei ollut ihan tapissa. Siinä mielessä meille hyvä opetus, tuumasi Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen lehdistötilaisuudessa.

Kalle Kuosmanen pelasi tasollaan niin sisällä kuin ulkona.

Supervuorossa Jymy aloitti sisältä, mutta ei onnistunut. Kiri sai tasoittavalla palottoman ajolähdön, mistä Jymy torjui kaksi ensimmäistä yritystä. Matti Korhosen viimeisellä lyöty kumura ratkaisi lopulta ottelun vieraiden hyväksi.

Lumme Energian energisimpänä pelaajana palkittiin varmaa ja neljän palon arvoista ulkopeliä esittänyt Ville Kotro. Ruutu-tähtipelaaja oli viisi paloa tehnyt Pekkinen, joka oli myös Jymyn ykköspalkittu. Kakkospalkinto meni Kuosmaselle. Kirin parhaaksi palkittiin kotiseudulla esiintynyt Määttä ja kakkonen oli niin ikään Jymyssä pelannut Aappo Savikoski. Kolmostilanteet kirjattiin lopulta tasan 16-16.

Pahoittelemme verkkoyhteydestä johtuneita ongelmia Ruutu-lähetyksessä. Korjaamme tallenteen Ruutuun huomiseksi ilman katkoksia.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Tulevalla viikolla Jymy matkaa Etelä-Suomen kiertueelle. Torstaina sarjapisteistä pelataan Pihkalassa Tahkon vieraana ja perjantaina Kouvolassa Pallonlyöjien kotistadionilla. Ennen juhannustaukoa edessä on vielä erittäin odotettu kotimatsi Marjex Stadionilla, kun hallitseva Suomen mestari Vimpelin Veto saapuu Hiukkaan keskiviikkona 21. kesäkuuta. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen