Kymmenen Jymy-hetkeä vuodelta 2015

Vaikka olemmekin jo vuoden 2016 kynnyksellä ja vanhoja muistelevien kerrotaan saavan tikulla silmään, ei toimitus voinut malttaa olla keräämättä yhteen kymmentä mieleenpainuvinta Jymy-hetkeä vuodelta 2015! Hetket eivät ole niinkään tärkeysjärjestyksessä. Tässä ne tulevat:

10. Juha Tanskanen 50-vuotta

Neljä kertaa Jymyn pelinjohtajana mestaruuteen 90-luvulla ohjannut, nykyisin SuperJymy Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Juha Tanskanen täytti pyöreitä vuosia marraskuun alussa. Tanskasen tarinasta Jymyn mukana riittää kerrottavaa ja siksipä Jymyn iholla -ohjelmasarja kunnioittikin merkkipäivää erikoisjaksolla marraskuussa:

9. Jani Komulaisen kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle

2000-luvulla itsenäisyyspäivän vastaanotolle on kutsun saanut kolme kertaa Jymyn pelaaja: vuonna 2012 Toni Kohonen, 2013 Jani Komulainen ja Komulainen vielä uudemman kerran tänä vuonna! Mielenkiintoisena yksityiskohtana kutsu osoitettiin Komulaiselle tällä kertaa kasvatustieteiden maisterin tittelillä, mikä mitä luultavimmin tarkoittaa sitä, että Janin työ Liikaha-hankkeessa nuorten liikunnan edistämiseksi on noteerattu presidentin kansliassa asti!

komulainen_juhlissa_twitter

Jymy-Twitter bongasi Janin televisiovastaanottimen kautta.

8. SuperJymy Oy:lle laatusertifikaatti

SuperJymy Oy teki historiaa lokakuussa 2015: SuperJymy Oy:sta tuli 23.10.2015 ensimmäinen urheiluseuratoimintaa tuottava yritys, joka on laatusertifioitu ISO standardien mukaisesti. Laatusertifikaatin on tarkoitus jatkossakin auttaa kehittämään SuperJymyn toimintaa, jotta tekemisen laatu pysyy tulevinakin vuosina korkealla!

Sertifikaatti vastaanotettiin riemumielin.
Sertifikaatti vastaanotettiin riemumielin.

7. JymyHyvä 2015

JymyHyvä-hyväntekeväisyysottelu on järjestetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 2010, mutta koskaan aiemmin ei ole hyväntekeväisyyskohde ollut näin likellä Jymyperhettä: luottokuuluttaja Joni Laurosen tytär Minnillä todettiin aivokasvain, jonka myötä lahjoituskohteeksi valikoitui Oulun yliopistollisen sairaalan osasto 51, jossa koko Pohjois-Suomen syöpäsairaita lapsia hoidetaan.

Tapahtuma keräsi valtavan määrän katsojia Hiukkaan. Lahjoitussummaksi saatiin lopulta 4000 euroa samalla järjestettiin myös perinteeksi muodostunut pehmolelusade Jymyn ensimmäisen juoksun aikana: pehmoleluja kertyi tarkistuslaskennan jälkeen peräti 949 kappaletta!

6. Kosti Rautiaisen paluu pelikentille heinäkuussa

Kosti Rautiaisen paluu pelikentille on tarina, joka ansaitsi tulla kerrotuksi. Syksyn 2014 ratkaisupeleissä Rautiaisen vasemman polven eturistisiteet rapsahtivat poikki, mutta kiitos intensiivisen ja kurinalaisen kuntouttamisen, onnistui Kostin tehdä paluu ulkokentälle alle vuosi ilkeän loukkaantumisen jälkeen 21. heinäkuuta runkosarjan kotiottelussa Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan. Kostin riemu oli käsin kosketeltavissa ja paluu yhdeksikköön oli loukkaantumisista kärsineelle Jymylle koko loppukauden kannalta tärkeä.

Tarkemman tarinan Kosti Rautiaisen loukkaantumisesta ja paluusta pelikentillä löydät täältä.

Kostin riemua paluuottelussa.
Kostin riemua paluuottelussa.

5. Jymyn ja Roope Korhosen tempaus Helsingissä

Perinteikäs Etelä-Suomen Roadtrip-kiertue sai menneenä vuonna hauskan lisäsävyn, kun Roope Korhosen onnistui suorittaa pieni jekku hotellin viereisellä hiekkakentällä pesäpalloa pelanneille opiskelijoille! Incognitona tilanteeseen saapunut Roope läimäytti pallon ulos pelikentältä kanssapelureiden ihmetellessä huuli pyöreänä.

Paikalla olleita muistettiin ottelulipuilla, mutta Roopekaan ei osannut varmaan kuvitella, millaisen mediahuomion tempaus sai: maakunta- ja iltapäivälehdet, kansallinen media ja jopa television urheilulähetykset noteerasivat Korhosen videolle päätyneen tempun, jonka myötä jekutus nousi Jymyn kautta aikain katsotuimmaksi videoksi YouTubessa: videolla on tällä hetkellä yli 96 000 näyttökertaa!

4. Pesäpalloilijoiden maailmanvalloitus

Tänä suvena suomalainen urheiluväki kohisi, kun suomalaiset pesäpalloilijat onnistuivat yllättämään Yhdysvalloista saapuneen New York Yankeesin Euroopan kykyjenetsijän poikkeuksellisen kovilla heitoillaan. Kykyjenetsijä Troy Williams oli aidosti hämmentynyt suomalaisten pesäpalloilijoiden heittokäden riuskasta voimasta ja vertasi näkemäänsä King Kongin löytämiseen!

Kovimman tuloksen Itä-Länsi -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä ”scouttauksessa” heitti Niko Korhonen, jonka kohdalla lukemaksi saatiin 97 mailia tunnissa. Jymyn iholla oli tietenkin myös tapahtumapaikalla mukana, joten tapahtunut saatiin ikuistettua kera Williamsin kommenttien.

3. Yhdessä Parempia

Kannattajat näyttivät tänä suvena kyntensä toden teolla. Sateisesta kesästä huolimatta koko kauden yleisökeskiarvo kipusi yli kahdentuhannen ja syksyn ratkaisupeleissä nähtiin suoranainen fani-ilmiö: kutkuttavan jännittävä finaalisarja sai Jymyfanit ympäri Suomen liikkeelle. Busseittain faneja nähtiin jo kahdessa ensimmäisessä vierasfinaalissa, mutta viides ja ratkaiseva finaali räjäytti pankin: busseja lähti kolme kappaletta Kainuusta, yksi Etelä-Suomesta ja yksi itsenäisesti kokoon kerätty bussikunta Oulun seudulta.

Banderollein ja loputtomin äänijäntein varustetut kannattajat näyttivät toden teolla sen, kuinka yhdessä ollaan parempia, niin koti- kuin vieraskentällä. Kaikki huipentui ratkaisevan finaalin jälkeen Hiukassa järjestettyyn mestaruusvastaanottoon, kun Sapsojärven ranta suorastaan tulvi Jymyfaneja.

Jani Komulaisen kuvalla varustettu "Kultasormi"-lakana keräsi ihailevia katseita.
Jani Komulaisen kuvalla varustettu ”Kultasormi”-lakana keräsi ihailevia katseita.

Kannattajameri Hiukassa mestaruuden jälkeisenä päivänä.
Kannattajameri Hiukassa mestaruuden jälkeisenä päivänä.

2. Toni Kohonen kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen

Toni Kohonen siirtyi kaikkien aikojen Itä-Länsi -valinnoissa kärkeen kaudella 2013, pesispörssitilaston kärkeen kesällä 2014 ja kesällä 2015 Kohosen vuoro oli siirtyä kaikkien aikojen ottelutilaston kärkipaikalle ohi Pasi Pirisen. Saavutus on suorastaan hämmentävä kun ottaa huomioon, että Kohonen ei ole jättänyt urallaan yhtäkään peliä sivuun loukkaantumisen vuoksi. 90-luvulla kaksi peliä jäi sivuun siirtokarenssin vuoksi, muutoin Kohonen on aina nähty Superpesiksessä pelikentillä yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1993 eteenpäin.

Vauhti ei ole hidastunut vieläkään, siitä on osoituksena valinta Itä-Länteen jo yhdeksättätoista kertaa, runkosarjan henkilökohtainen lyötyjen juoksujen ennätys (4+58 lyötyä juoksua) sekä valinta vuoden lukkariksi kahdettatoista kertaa urallaan (valinta oli seitsemäs perättäinen). Toni Kohonen on kaikkien aikojen pesäpalloilija.

kode_ennätys

1. Suomen mestaruus Vimpelin Saarikentällä viidennessä loppuottelussa

Moni jo varmaan arvasi, että tämän on löydyttävä listalta. Yksi jännittävimmistä loppuottelusarjoista miesmuistiin sai arvoisensa päätöksen, kun mestaruus ratkesi vasta viimeisessä mahdollisessa kamppailussa Vimpelin Saarikentällä. Saarikentälle oli saapunut yli 5000 kannattajaa ja kuten äsken jo mainittua, oli Jymyn kannattajien tuki kultaakin kalliimpi. Mestaruus oli Jymylle historiallinen viides perättäinen.

Tunnelma Saarikentällä ratkaisevassa finaalissa oli lievästi sanottuna riehakas.
Tunnelma Saarikentällä ratkaisevassa finaalissa oli lievästi sanottuna riehakas.

Loppuottelukiima ehti kasvaa viikon odottelun aikana huimiin sfääreihin ja draaman kaareltaan huippujännittävän ja tunnelmaltaan kihelmöivän ottelun ratkaisu venyi aina toisen jakson viimeiseen vuoropariin asti, Jymyn osoittautuessa lopulta paremmaksi. Nälkämaan laulu kajahti näin mestaruuden merkiksi vieraskentällä vasta neljättä kertaa seurahistorian aikana. Aiemmin Jymy on juhlinut mestaruuden ratkeamista vieraskentällä vuosina 2004 ja 1997 Kiteellä sekä vuonna 1963 Varkaudessa.

pojat_juoksee_sapsojärvi

mestarit_2015_pieni

Muistelot on muisteltu! Mikäli mieleesi juolahti joku muisto, jota ei listasta löydy, kirjoita siitä Jymyn facebookissa tai twitterissä laittamalla tagiksi @superjymy. Hyvää alkavaa vuotta 2016 kaikille!

Teksti: Antti Haapasalo (Twitter: @anaHaapasalo)
Kuvat: Janne Kuronen (Twitter: @JanneKuronen), Juho Huusko (@JuhoHuusko)