Lippo tulee taas

Takavuosina ihastusta ja vihastusta herättänyt Oulun Lippo on palannut tauon jälkeen pesäpallokartalle pääsarjatasolla. Oulun Lippoa on toivottu takaisin Superpesikseen Sotkamossakin, vaikka sitä ei halutakaan ääneen myöntää.

Kun Oulun Lippo varmisti nousunsa takaisin Superpesikseen pelattuaan viisi kautta Ykköspesiksessä, hierottiin käsiä yhteen muuallakin kuin Lipon toimistossa. Oulu on ollut perinteisesti tärkeä kaupunki pesäpalloilevalle Suomelle, siitä ovat esimerkkinä yleisökeskiarvot, jotka ovat oululaisjoukkueella aina olleet Superpesiksen kärkipäätä.

Edellisellä Lipon pelaamalla superpesiskaudella vuonna 2010 yleisökeskiarvo oli seuralla runkosarjassa 2411 ja 90-luvulla pesiksen hulluina vuosina oululaiset onnistuivat ylittämään maagisen 3000:n katsojan yleisökeskiarvorajan peräti viisi kertaa, niistä huipentumana kesän 1997 keskiarvo, tuolloin keskimäärin 3469 katsojaa kävi katsomassa runkosarjaotteluita tuolle kesälle valmistuneella Raksilan pesäpallostadionilla.

Aivan oma lukunsa oli kuitenkin Sotkamon Jymyn ja Oulun Lipon väliset kohtaamiset.

kari-kallio-tuuletus

Lippoa koko 90-luvun alun edustanut Kari Kallio herätti tunteita niin pelaajissa kuin yleisössäkin.

Lehterit pullistelivat ääriään myöten joka kerta, kun kyseiset joukkueet pelasivat vastakkain. Multihuipentumana toimi joukkueiden viimeinen kohtaaminen kesän 1995 runkosarjassa. Jymy saapui Oulun vanhalle keskuskentälle poliisisaattuessa, kun katsomoihin oli ahtaunut peräti 7280 pesisjännäriä. Joukkueiden ja kannattajien välille oli syntynyt sanoinkuvaamaton jännite.

– Minut opetettiin kotikasvatuksessa vihaamaan oululaista palloilumenestystä, nimettömänä pysyvä Jymyn kannattaja virnistää.

– Se kaupunkilaisten elvistely ja rinnanröyhistely jätti arvet kainuulaiseen mieleen. Kyllä sen aisti katsomossakin, että mukana oli myös kannattajien välistä henkistä kohtaamista.

Eivätkä nämä 90-luvulla paalutetut ajatusmallit ole kadonneet vieläkään mihinkään. Ne tekivät lähtemättömän jäljen ja kytevät edelleen kannattajien sydämissä, vaikka paikkakuntakin olisi vaihtunut jo hyvän aikaa sitten.

– Myönnetään, Jymyllä on sarjan hienoimmat fanituotteet, vaan kun ne ovat silti Jymyn. Minkä tahansa muun seuran tuotteita voisi täällä Helsingissä käyttää, mutta ei Jymyn, helsinkiläistynyt oululainen toteaa ykskantaan.

– Pohdin aihetta silloin, kun Lippo ei pelannut Superpesiksessä, mutta omatunto ei antanut periksi. Jymy-lippiksen käyttämisessä olisi jotain perusteellisesti väärää, kannattaja jatkaa nauraen.

toni kohonen sotkamo sotkamon jymy
Jymyn lukkari Toni Kohonen on pelannut myös puoli kesää Oulun Lipossa kaudella 1996.

Kommenteista paistaa läpi pintapuolisen vihan ja kateuden lisäksi jotain muutakin. Mukana on jotain vaikeasti selitettävää kunnioitusta ja salaista toivetta siitä, että seurojen välisissä otteluissa roihunnut liekki syttyisi uudelleen palamaan. Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen asiaa sivusikin talvella Lippoa vastaan pelatussa halli-SM ottelussa.

– Kyllä Lippo on tärkeä pesikselle. Toivon todellakin, että Lippo tulee terveellä seuralla taistelemaan mitaleista vielä lyhyelläkin aikavälillä. Silloin pesis ja Sotkamo voittaa tässä jutussa.

Tälle kaudelle Lippo on tullut takaisin ja saanut vieläpä koottua kasaan joukkueen (vahvistuksia mm. Marko Pelkonen, Jere Vikström ja Antti Korhonen), joka taistelee uskottavasti pudotuspelipaikasta.

Aika näyttää, mihin tarina jatkuu siitä.

Oulun Lippo ja Sotkamon Jymy kohtaavat Oulussa Raksilan pesäpallostadionilla lauantaina 21. toukokuuta klo 13. Peli kuullaan suorana lähetyksenä Radio Kajauksen aalloilla ja nettiradiossa.

Teksti: Antti Haapasalo (Twitter: @anaHaapasalo)
Kuvat: Janne Kuronen (Twitter: @JanneKuronen)