Loppuottelut käynnistyvät tänään: ”Tullaan näkemään kova kamppailu”

Kausi on edennyt huipennukseensa. Huippujännittävät välieräsarjat aiheuttivat sydämentykytyksiä ja hikikarpaloita neljän eri seuran kannattajien kohdalla, mutta loppujen lopuksi mestaruudesta taistelee vastakkain 2010-luvun jättiläiset: Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto.

Näiden titaanien kohtaamiset eivät ole jättäneet pesäpallokansaa kylmäksi: loppuotteluissa joukkueet ovat kuluvana vuosikymmenenä kohdanneet kuutena eri syksynä ja näissä loppuotteluissa katsojia on paikan päällä peliä seurannut keskimäärin 3790 kappaletta (Suurin yleisömäärä Sotkamossa syksyn 2011 viidennessä finaalissa, jota seurasi peräti 5480 katsojaa). Viidesti on loppuottelusarja päättynyt Jymyn voittoon ja viime syksynä Vimpeli vei mestaruuden nimiinsä.

– Me tullaan näkemään kova kamppailu ulkopelin, lukkaripelin ja kotiuttamisen välillä. Niiden varaan tämä taistelu rakentuu ja näiden osatekijöiden voittaja vie mestaruuden, Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen ounastelee.

Kuluvan kauden aikana Jymylle harmaita hiuksia on aiheuttanut monituiset loukkaantumiset, mutta nyt kauden tärkeimpien pelien aikana kokoonpanokierto on rauhoittunut. Käytännössä sama sapluuna on ollut käytössä neljännestä puolivälierästä eteenpäin ja näin jatketaan myös loppuotteluavauksessa.

Kotiuttajat ovat kovassa syynissä loppuotteluissa. Roope Korhonen on mättänyt kuluvalla kaudella runkosarja ja pudotuspelit mukaan luettuna jo ennätykselliset 155 (4+151) juoksua.

Vimpelikään ei ole selviytynyt loppuotteluihin täysin terveenä. Sami Haapakoski loukkasi nilkkaansa heti ensimmäisessä puolivälieräottelussa ollen sivussa tuon jälkeen jokaisesta pelistä ja Matias Rinta-Aho taas loukkasi polveaan kolmannessä välierässä ilkeän näköisesti. Sami Haapakoski on saatujen tietojen valossa tällä haavaa mukana Vimpelin avausyhdeksikössä numerolla neljä ensimmäisessä finaalissa, mutta Rinta-Aho on joukkueen koosteesta sivussa.

– On turha spekuloida sen enempää loukkaantumisilla. Sen jumpan on kumpikin käynyt ja molemmilla on laadukkaat niput, Kuosmanen kuittaa.

Ensimmäisestä loppuottelussa näyttäisi olevan tulossa suhteellisen kostea, vaikka aivan sellaista myräkkää Vimpeliin ei laskeudu, mitä ennusteet antoivat ensin ymmärtää.

– Sateella ei ole hirmu isoa merkitystä, Vimpelissä kun pomppu ei kuitenkaan nouse. Voimakas tuuli voi vaikuttaa isommin ja molemmat joukkueet kyllä ottaa sen huomioon taktiikkaa rakentaessa.

Aito Kajaus on mukana totutusti myös tämän illan kamppailussa Vimpelissä Saarikentällä, kun Jymy kohtaa Vimpelin Vedon ensimmäisessä loppuottelussa. Ennakkotunnelmia kuullaan klo 15.30 ja itse ottelu alkaa klo 16. Selostajana toimii Joni Lauronen.

Teksti: Antti Haapasalo
Kuvat: Janne Kuronen

Finaalien otteluohjelma:

Su 10.9.
Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy klo 16.00

La 16.9.
Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto klo 16.00

Su 17.9.
Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy klo 16.00

La 23.9.
Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto klo 14.00 Tarvittaessa

Su 24.9.
Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy klo 14.00 Tarvittaessa