Maila kaatoi Jymyn kolmannessa kotarissa

Joensuun Maila Sotkamon Jymy 2-1 (0-4, 3-1, 4-3)

Ottelun tilasto

Jymy koki Talvisuperin avaustappion perjantai-iltana Joensuussa, kun Joensuun Maila käänsi matsin lopulta edukseen. Jymy hallitsi kenttätapahtumia ensimmäisellä jaksolla, mutta taipui toisella jaksolla. Kolmannessa kotiutuslyöntikilpailussa Maila tuli kahden juoksun takamatkalta ohi onnistuessaan jokaisessa parissa.

Talvisuperin kolmanteen peliin Jymy suuntasi hieman uudistuneella rosterilla: edellisessä matsissa itseään loukannut Jere Vikström oli poissa ja Iivari Vihanto siirtyi ykköskärjen vaihtajaksi numerolle kaksi. Myös Kalle Kuosmanen palasi kokoonpanoon, mutta joutui kuitenkin lopulta jättämään pelin kesken toisen jakson alussa.

Ottelu alkoi tuttuun tapaan Aapo Komulaisen voittaessa hutunkeitossa Joensuun Mailan tuoreen kapteenin Konsta Kettusen. JoMa sai rakenneltua takatilanteen, mutta Jymyn ulkopeli torjui Juho Toivolan yrityksen ja kovassa lyönnissä Talvisuperissa ollut Joosua Rätön viimeinen lyönti oli laiton. Täyttävällä Jymy ei saanut miestä kolmospesälle, joten alku oli molemmilta tarkkaa pelaamista.

Toisessa vuorossa JoMa sai jälleen kaksi yritystä ykköstykeilleen, mutta tällä kertaa Toivola pakotettiin lyömään viimeisellä laiton ajotilanteessa, kun laittomaksi toisella lyöty lyönti kimpoili violettioranssien hanskaan hallin rakenteista. Ulkopeli kesti myös Rätön yrityksen. Lopettavalla kainuulaiset saivat niin sanotusti hanat auki: ensiksi Jere Heikkinen pamautti 1-3-tilanteessa painuvalla keskitakasella Eemil Salmisen kotiin ja järjesti takapesät täyteen. Heti perään oli Komulaisen vuoro upottaa kumura yli Tahko2-kuvion tappimiehen kakkosjatkeelle, ja Iiro Haimi pääsi pyörittämään vierasjoukkueen sisäpelin aina pitkälle toiselle kierrokselle. Roope Korhonen pääsi vielä yrittämään kotiutusta, muttei onnistunut.

Kolmannessa vuorossa Jymy jatkoi tiukkaa ulkopeliään ja lisäsi johtoaan, kun Roope Korhonen kotiutti Elmeri Purmosen. Tilanteessa kotipesän takareunaan pakittanut JoMan lukkari Ville Väliaho joutui toteamaan pallon kimmahtavan lautasen reunasta takaisin ulkokentälle. Aleksanteri Huotari paukutti toisen juoksun ja Juuso Lattu toi tilanteeksi jo 4-0. Neljännen aloittavalla Jymy riisui Mailan neljännen kerran aseista ja siirtyi tauolle maukas jaksovoitto takataskussa.

Hannes Pekkinen etukentällä häärimässä.

Jaksotauolta kentälle palanut Jymy ei onnistunut avaavassa sisävuorossaan ja palojen lisäksi ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Kuosmasen saama keltainen kortti. Lopettavalla Kuosmanen yritti polttaa Kettusta kakkospesälle, mutta joutui tilanteen seurauksesta jättämään leikin kesken. Salminen nousi elämänsä ensimmäistä kertaa Jymyn ulkopeliryhmittymään etenijäjokerin nutusta. Pohjois-karjalaiset saivat ajot päälle ja ensimmäisellä jaksolla yskinyt sisäpeli avautui, kun Rättö onnistui kotiuttamaan Konsta Piirosen.

Jymy tuli toisen aloittavalla tasoihin, kun Jussi Korhosen kolmosrajaleikkuri painui kohti punttasalia ja Pekkinen toi juoksun. Samaisessa tilanteessa pallo kimpoili vielä kotipesästä harhaan katsomon alle, mutta Väliaho löysi kuin löysikin pallon helposti ja näin kolmoselta harhaheitolla kotiin lähtenyt Huotari paloi selvästi kotipesään. Jussi Korhonen oli tilanteessa viimeinen lyöjä, ja kun viimeinen yritys (lyödä Roope kotiin 2-pesältä) painui laittomaksi, niin JoMa pääsi yrittämään paluuta kuskiksi toisen jakson osalta. Tässä kotijoukkue ei kuitenkaan onnistunut.

Kolmannen aloittavalla Väliaho pääsi juhlimaan jymyläisten kustannuksella kahden kärpäsen verran Roope Korhosen lyöntivuorolla. JoMa ratkaisi toisen jakson seuraavassa sisävuorossa, kun Rättö kumautti koppareiden välistä kahden juoksun edestä, eikä Jymy enää onnistunut kuromaan eroa umpeen neljännen aloittavalla.

Jere Heikkinen iloitsi kotiutuslyöntikilpailussa, mutta juhlat loppuivat lyhyeen.

Edettiin kotiutuslyöntikilpailuun, joka alkoi Jymyn valitessa itselleen sisävuoron. Kainuulaiset onnistuivat kertaalleen, kun Huotari paukautti pallon väliin. JoMa pääsi yrittämään juoksujen tekoa viiden parin edestä, ja onnistuikin kolmannessa parissa, mutta ei saanut lisäjuoksuja ja edettiin toiselle kierrokselle kolmen parin voimin. Tällä kertaa kummastakaan joukkueesta ei onnistujia löytynyt ja edettiin kolmannelle kierrokselle. Jymy onnistui kahteen kertaan, mutta kotijoukkue iski kolmesti ja vei kaksi pistettä mennessään. Tämä tietysti teki alkulohkon tilanteen erittäin kutkuttavaksi.

Lauantaina Jymy kohtaa Kiteen Pallon aamupäivän ottelussa klo 11 alkaen.

Kuvat ja teksti: Olli Korhonen