Manse jäi lopulta alussa hermoilleen Jymyn jalkoihin

Sotkamon Jymy – Manse PP 1-0 (3-3, 6-0)

Ottelun tilastot

Viime vuoden tapaan Itä-Lännen esiotteluna pelattiin Jymyn ja Mansen kohtaaminen. Arvo-otteluviikonlopun hurmioituneessa ilmapiirissä paikalle saapuneet 3038 katsojaa saivat nähdäkseen huippupesäpalloa.

Ottelun alla Jere Vikströmiä muistettiin kuukauden pelaajana ja Roope Korhosta 1500 lyödystä juoksusta (runkosarjassa). Jymyn kokoonpano oli sama kuin tiistaina Koskenkorvalla, Elmeri Purmonen jatkoi jokerina ja Aleksanteri Huotari pelasi yhdeksikössä.

Manse tuli peliin väkevästi ja Jymy hermoili. Heti ensimmäisessä kakkostilanteessa kotijoukkueen pelaajat törmäilivät ja heittokin lipsahti ohi pesästä: Severi Tikkakoski juoksi avauspinnan. Manse pyöritti jatkossa useita ajolähtöjä, joista Ville Kotro ja Hannes Pekkinen polttivat kotiin, mutta näiden välissä Henri Puputin rajakovasta ajoissa tulleen palautuksen kiinniotossa Aapo Komulaisen jalka ei ollut oikealla hetkellä kotipesässä, ja Kalle-Tapio Huusko ehti toisen juoksun. Simo Vainikaisen yritys painui laittomaksi.

Jymyn tasoittavalla polttaja Konsta Hyötyläinen pääsi kiinni kärjen vaihtopomppuihin ja tilannetta ei tullut. Tamperelaiset pyörittivät tilanteen päälle yhdellä palolla, mutta Perttu Ruuskan vapaa yritys väliin Iivari Vihantoa vastaan tuotti ainoastaan reilun palon Tikkakoskesta. Puputti löi oman yrityksensä laittomaksi ja vuoro päättyi. Violettien kärki rakenteli yhden palon tilanteen, mutta Roope Korhosen viimeinen lyönti liiti Puputille kopiksi ja vuoro kuivui. Manse yritti puolittain kakkoskärjestä, mutta kaikki palot jäivät lopulta ykköskärkeen. Kahdella takapalolla ostetusta ajotilanteesta Jussi Korhonen syöksyi Ruuskan yrityksen kopiksi.

Kolmannen tasoittavalla Jymyn kärki kattoi pöydän paloitta. Pekkisen pienestä Tikkakoski poltti ja Roope Korhosen ajossa Juha Puhtimäen väärä osui oikeaan kohtaan: Manse säilytti kahden juoksun johdon. Se kasvoi neljännen alussa, vaikka violetit saivat ahdistettua vieraat jo kahden palon nollatilanteeseen vähillä lyöjillä. Kolmikko Huusko-Puhtimäki täytti painetilanteessa etupesät ja Puputti läpäisi kakkospuolen. Oikeaan paikkaan vuosikymmeniä sitten juurtunut honkapuu pelasti Jymyn pahemmilta tuhoilta eikä Ruuska viimeisenä lyöjänä onnistunut tiristämään tamperelaisille neljättä tikkiä jatkoista.

Tasoittavalla Jymy nousi huikeasti, saaden toki apua valkopaidoilta. Koska lyönnit jäivät keskipalkkiin, vaihdettiin Purmonen Komulaiseen ja Vikström Niilo Piiponniemeen. Purmonen ja Juho Keinänen eivät päässeet kentälle, joten pelinjohtaja Mikko Kuosmanen hyppäsi uudistettuun keulaan: Vihanto meni varmasti kentälle ja Vikström haki vaihtoa kolmosrajapompulla. Huusko haki paloa, mutta pallo viuhui ohi kiinniottajan, kenttäalueelta ulos ja kohti Sotkamon keskustaa. Vihanto ja Vikström kiiruhtivat kaksi kavennusjuoksua.

Manse kuitenkin johti edelleen yhdellä ja Jymyn parhaat vaihtajat eivät saaneet tilannetta tehtyä, vaikka yrittämässä kävivät Niko Korhonen, Pekkinen ja R. Korhonen. Lopulta tilanne valui kahdella palolla kolmelle viimeiselle lyöjälle: Kotro meni kentälle ja liekeissä ollut Vihanto siirsi häntä kaksi pesänväliä. Näin viimeinen lyöjä Komulainen pääsi yrittämään kumuraa kolmospuolelle. Toinen oli merkattu ja putosi pienimpään mahdolliseen rakoon Puputin, Tomi Lehtosen ja Hyötyläisen keskelle: Kotro kotipesään ja Jymy nousi upeasti tasoihin! Jakso päättyi 3–3. Kolmostilanteet vieraille 9–6, kärkilyönnit Jymylle 20–16.

Jymy puristi itsensä rinnalle avausjakson lopussa.

Jaksotauolla käyty tähtien kisa antoi molemmille mahdollisuuden vetää happea 25 minuutin ajan, kunnes palattiin hiostavaan hornankattilaan. Desibelit yleisö huusi energisimmän kotiyleisön mittauksessa uusiin ennätyslukemiin 108,8. Jakson aluksi Manse avusti jälleen Jymyä juoksuntekoon: Vihannon ja Vikströmin täytettyä etupesät vuoroon N. Korhonen. Hän löi kolmostilanteen päälle ja seuranneesta takavaihdosta pallo karkasi vierailta harhaksi jatkeelle. Iivaria ei tarvinnut kauaa houkutella tuomaan avausjuoksua. Vikströmistä palo, kun Piiponniemelle merkattu yllätysotto pamahti Vainikaisen hanskaan. Kakkoskärjestä Purmosen johdolla uusi ajolähtö, mutta Roope ei onnistunut kolmannellakaan yrityksellä.

Mansen edellisestä sisävuorosta oli tässä vaiheessa kulunut jo lähes tunti, eikä joukkue saanut vaihtolyöntejä kulkemaan. Ruuska järjesti yhden tilanteen, mutta yritystä ei tullut. Toisen alussa Jymyn kärki oli jälleen tehokas: paloton ajo Pekkiselle syntyi nopeasti. Tikkakoski poltti viimeiseen jätetystä näpystä ja vuoroon Roope. Päivän neljäs yritys tuotti avauslyödyn, kun Simo Vainikainen ei pystynyt vangitsemaan keskisaumayritystä, tuojana Vikström. Komulainen löi perään N. Korhosen sisään polttolinjasta ja tässä kohtaa Mansen pelinjohtaja Jani Komulainen käytti aikalisän. Se ei muuttanut kurssia, sillä Huotari iski välilyönnillä Pekkisen sisään. Tamperelaiset eivät pystyneet tasoittavalla tekemään takatilannetta Jymyn räpylöiden lämmettyä.

Kolmannessa Jymy ratkoi jakson lopullisesti. Kärjestä ajo pystyyn ja Pekkinen otti näpyllä Vihannon kotiin. Seuraavaksi päästiin jännittämään, siirtyykö R. Korhonen kaikkien aikojen lyöjätilaston kärkeen myös runkosarjassa. Roope pamautti pallon kolmospuolelle väliin ja Vikström irtosi, mutta ei ehtinyt ennen Puputin polttoheittoa. Keinänen löi Pekkisen kotiin ja taululle 6–0. Tasoittavalla pelissä oli tunnetta, kun Huusko löi vaihtotilanteessa kakkosjatkeelle ja Kotro venytti räpyläänsä väliin. Kakkostuomari vihelsi laittoman, mutta lyönti oli ottanut räpylään ja tilanteesta jouduttiin palaveeraamaan. Tuomio vaihdettiin vääräksi vihellykseksi ja tuomariston ratkaisuksi, että Manse saa pesät täyteen. Perusteena oli, että pallo ei mäntyyn (tällä kertaa stadionin kakkosjatkeen kolmesta männystä oikeanpuolimmaisimpaan) osuttuaan joutunut hukkaan vaan jäi pyörimään penkalle. Jos tilanne olisi pelattu, juoksu olisi ollut mahdollinen, mutta toisaalta palloon sähäkästi menossa olleen Vihannon kova heittokäsi tiedetään. Tuomio ei luonnollisesti tyydyttänyt vieraita ja kakkoselle palautettu Juuso Myllyniemi päätti käydä ykköspesän kautta hakemassa asiattomasta kielenkäytöstä varoituksen. Ajoista jatkettiin niin, että kolmosrajanäpystä Huotari ja merkkaamattomasta välilyönnistä Vihanto (jälleen) polttivat kotiin.

Neljännen vuoroparin varsinainen jännityksen aihe oli siinä, pystyykö Roope lyömään illan toisen juoksunsa. Kärki tarjosi tilaisuutta tekemällä palottoman ajon. Pekkisen yrityksestä ei tulosta ja Roope esiin. Kolmas lyönti viuhui kopiksi Puputille ja Jere Dahlström sai pitää kärkisijan ainakin ensi viikkoon. Jymy ei muutenkaan lisännyt juoksutiliään, mutta Manse ei saanut viimeiselläkään yrityksellä toisen jakson saldoaan avattua.

Jymy pääsi tuulettamaan voittoa yli 3000 silmäparin edessä.

Jymylle kaksi sarjapistettä kokonaisjuoksuin 9–3, kolmostilantein 21–14 ja kärkilyönnein 47–30. Numeroista huolimatta Manse oli pitkään pelin päällä ja antoi Jymylle ratkaisevasti juoksuja tiukoissa kohdissa. Jymyn ulkopeli ei alun haparoinnin jälkeen kuitenkaan antanut mitään ilmaiseksi. Sotkamolaisten parhaat ottelussa olivat ykköskärjen tehopelurit Vihanto (3 tuotua, kl 8/9 ja kaksi tehtyä paloa) ja ulkopelissä vähille lyönneille jätetty Vikström (2 tuotua, kl 8/8). Lautasen ääressä Mansea piinannut Komulainen oli paras ulkopelaaja ja Pekkinen energisin. Tamperelaisista palkinnot pokkasivat kaksi lyönyt ja kolme polttanut Puputti (kl 4/6) ja Myllyniemi (kl 6/9).

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Jymyllä on runkosarjassa kaksi ottelua jäljellä, ne pelataan ensi viikon alussa tiistaina Hyvinkäätä vastaan Marjex Stadionilla ja torstaina Imatralla. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Jussi Korhonen