Manse kaatoi Jymyn Kaupissa

Manse PP – Sotkamon Jymy 1-0 (1-0, 3-3)

Ottelun tilastot

Superpesis palasi juhannustauolta, kun Jymy matkasi Mansen kimppuun Kauppiin. Tiukka ja tasainen kärkimatsi päättyi kuitenkin yhden juoksun erolla isäntien voittoon. Kainuulaisten peli parani illan edetessä, mutta tällä kertaa pisteet jäivät Pirkanmaalle.

Sotkamolaiset lähtivät otteluun ilman Kalle Kuosmasta, joka putosi pelaavasta rosterista kevätkauden viimeisellä kierroksella Tahkoa vastaan. Sen sijaan Jere Vikström palasi ulkopeliin ja Seinäjoen JymyJusseissa alkukauden viilettänyt Samuel Huotari kotiutettiin Seinäjoelta kasvattajaseuran vahvuuteen. Nuorempi Huotari otti heti paikan Jymyn polttolinjasta.

Vajaan viikon mittaiselta, pelittömältä juhannustauolta palattiin tositoimiin helteiselle ja vastikään lisää uudistuneelle Kaupin stadionille. Manse oli tyly vieras Kainuussa ja Jymy mieli tietysti maksamaan potut pottuina. Aapo Komulainen koki tappion hutunkeitossa. Sisävuorolla uuden, pehmeän kentän kujeet eivät olleet heti hallussa, ja manselaiset saivat napsia koppeja Jymyn kärkimiehistä. Aleksanteri Huotari kuitenkin täytti ykkösen ja sai rakenneltua Roope Korhoselle kahden palon ajotilanteen, kun Samuel Huotari rakensi kierteisellä kääntönpäyksellä ajon päälle. Jussi Korhonen irtosi kolmoselta Roopen toisella vedolla, mutta lyönti kantoi Henri Puputille kopiksi. Roope rakensi jokerinuttuun siirtyneelle Veeti Kokolle vielä tilanteen, mutta viimeisellä lyönti jäi linjaan kopiksi. Samankaltainen kohtalo oli myös Mansella omalla sisävuorolla: kärjestä palottomasti haavoja, kunnes Tomi Lehtonen pääsi Juuso Myllyniemen saattelemana kakkoselle. Kolmostilanne syntyi yhdellä takapalolla. Perttu Ruuska vei kotijoukkueen 1-0 johtoon hienolla näpäyksellä Komulaisen korkeasta ja myös väärästä syötöstä. Kolmospolttajaksi tullut nuorempi Huotari torjui seuraavan hyökkäyksen ja napsi helposti poikki seuraavan kumuran päättäen isäntien sisävuoron kolmeen tehtyyn paloon.

Toisessa vuorossa Elmeri Purmonen rikkoi 0-tilanteen pörriäispystärillä kolmospesän kulmaan. Jere Vikström onnistui niin ikään pystärillä, mutta Simo Vainikainen suoritti Hannes Pekkisen kääntönäpäyksestä ja Roopen vaihtoyritys jäi linjaan. Kokko kuitenkin rakensi kolmostilanteen, ja sitten Jymy hyökkäsi: täpärä palo kuitenkin kotipesään vanhemmasta Huotarista. Lopettavalla kainuulaiset saivat Komulaisen johdolla kapuloita kärjen rattaisiin. Syötönvalvoja Mikko-Jussi Laakson tuomio käsinäpistä puolestaan kuumensi Myllyniemen tunteet keltaisen kortin arvoisesti. Pekkinen pääsi päättämään vuoron polttamalla Lehtosen kolmospesälle.

Ei saanut vierasjoukkue vielä peliä auki kolmannessakaan vuorossa: Iivari Vihannon menopesäpomppu ykköstilanteessa suuntautui suoraan kakkospesään ja Mansen lukkari Juha Puhtimäki otti hetken kuluttua kärpäsen Vihannosta ykköspesältä. Komulaisen vimeinen jäi kakkostilanteessa linjaan ja kolmas palo kolmospesältä. Komulainen oli kuitenkin vireessä täyttävällä: Manse pelasi kärjestä ja Jymy-lukkari haki ensimmäisen pienen kakkostilanteessa pitkältä ja poltti Vikströmin vartioimalla kolmospesälle. Toisen palon Jymy ansoitti onnenkantamoisella, kun heitto sirvahti kolmoselta, mutta Vikström haki vikkelästi ja poltti vartioimalleen pesälle. Sitten sakkasi Mansen merkkipeli ja etutilanteessa ykkösellä ollut etenijä oli irti lyönnin kantaessa Vihannolle kopiksi ja kovakätisellä kopparilla oli helppo työ takoa vuoron päättävä palo taululle.

Neljännessä vuorossa näytti hetken, että sotkamolaiset saisivat kirivaihteen silmään, mutta Mansen sumppupelaaja Leevi Lehto syöksyi kohti kohti Aleksanteri Huotarin lyömää keskipussia ja kakkoselle matkalla olleesta Pekkisestä sekä kärkietenijästä tuomittiin estämispalot ja jakso päättyi kotijoukkueen 1-0 voittoon. Kuvaavaa avausjaksolle oli numeroidenkin takaa se, että kolmostilanteita syntyi molemmille joukkueille ainoastaan kolme kappaletta per joukkue.

Samuel Huotari teki neljä paloa kolmospolttajana.

Pekkinen sai tehdä toisen jakson avauspalon näpäyksestä kakkospesälle. Manse kuitenkin rakensi tilanteen ensimmäisellä jaksolla joukkueiden ainokaisen lyöneelle Ruuskalle, mutta viimeinen leijaili takalaittomaksi. Todettakoon, että toinen, kaksi pallon mittaa leveä veto kolmosjatkeelle oli varsin tyylikäs pesislyönti. Kalle-Tapio Huusko onnistui kuitenkin viemään isännät johtoasemaan lyömällä merkistä  ilmalyönnin kolmossaumaan. Violettioranssien sisävuorolla Vikström sai Purmosen kakkoselle, mutta paloi omalla pompullaan ykköselle. Juuso Lattu tuli täyttämään ykkösen: lyönti leijaili kuitenkin kakkoskoppari Liljalle saakka ilmassa ja sirvahti räpylästä maahan. Purmonen karkasi kolmoselle ja Lattu suoraan kakkoselle, mutta pelituomari Suvi Kaukovallan näkemyksen mukaan Latun töppönen ei osunut ykköspesään ja näin kakkospesään astuessa Latusta puhallettiin palo pesärikosta. Purmonen oli pitkään kolmosella ainoa etenijä, kun Puhtimäki pääsi huudattamaan Kauppia tolpillaan. R. Korhonen sai merkkiyrityksen, joka jäi kuitenkin linjaan.

Severi Tikkakoski puolestaan sai kotijoukkueen sisävuorolle lentävän lähdön. Pystymaila kolmosjatkeelle painui aina Kaupin alikulkutunneliin ja kärkimies kiersi kunniaa tyhjään kenttään. Loppuvuoro ei ollut kuitenkaan tamperelaisten kannalta yhtä onnistunut: palottomaan ajotilanteeseen lyömään tullut Ruuska tälläsi kovaa kolmosrajaan. Vanhempi Huotari oli kuitenkin tarkkana ja nappasi lyönnin kopiksi polttaen kotipesään ja lopulta kopilla irti olivat myös etupesillä olleet etenijät ja vuoro vaihtui. Lopettavalla Purmonen kärkeen ja Vikström onnistui ykkösvaihdossaan. Seuraava Vikströmin veto sirvahti Myllyniemen räpylästä ja Purmonen hölkytteli kolmospesälle. Lattu hoiti 1-3-tilanteen ja Jymyllä oli edessä pelin ensimmäinen paloton ajolähtö. R. Korhosen veto merkattiin ja kakkossauma puhkesi Purmosen juostessa. Myös Roopen viimeinen oli merkattu, mutta raaka veto leijaili takalaittomaksi. Roopen jälkeen lyömään tuli Kokko, jonka kumura jäi polttolinjaan kopiksi ja kun vaihtolyöntikin epäonnistui, päättyi vuoro yhtä nopeasti kuin ajotilanne oli syntynytkin.

Kolmannen aloittavalla ulkopeli oli kuitenkin terävänä: Pekkinen teki kaksi kovaa ulkopelisuoritusta ja Vikström katkaisi etenijän menon kakkospesän kynnykselle. Nopea ulkovuoro ja sisäpeli sai selvästi piristysruiskeen edellisen vuoron onnistumisista: R. Korhoselle rakkennettiin kakkoskeulasta yhden palon ajotilanne. Roope ei onnistunut, mutta jatkoajosta Kokko kumautti viimeisellä kumuran Puputin eteen ja Vihanto toi jakson tasoihin. Vuoro vaihtui, mutta Jymy oli tullut tasoihin. 

Neljännessä Manse sai rakenneltua yhden palon ajotilanteen. Aikalisän jälkeen kotiutusvastuu lankesi Ruuskan hartioille: viimeisellä pallo kohti Ville Kotroa, joka suoritti varmasti. Huuskon merkkilyönti leijaili kopiksi Jussi Korhoselle, mutta sai vielä jatkettua tilannetta koukkunäpäyksellään. Lehtosen pörriäinen karkasi räpylän alta kolmosjatkeelle ja Manse siirtyi johtoon. Komulainen päätti kuitenkin vuoron kärpäseen. Lopettavalle Jymy teki vaihdoksia: Vihanto jokerinuttuun ja Lattu yhdeksikköön. Aloitus oli vahva, kun kärkitrio rakenteli takapesät täyteen, Pekkinen upotti onnistuneen vaihdon jälkeen vielä kumuran kakkosjatkeelle ja Purmonen kirmasi kotiin. Aleksanteri Huotarin vaihtoyritys leijaili kuitenkin harmittavasti palottomassa tilanteessa kopiksi ja voittojuoksun hakeminen valui kakkoskeulan harteille. Jussi Korhonen eteni ykköselle, mutta Latun vaihtolyönti jäi kopiksi tilanteessa, missä Jymy kaipasi kipeästi etenijöitä pesille. Vihanto karkasi kentälle hudilla, Huotari hoiti Vihannon kakkoselle ja paloi itse ykköselle. Kokko täytti etupesät, mutta R. Korhosen ensimmäinen painui kakkosrajasta laittomaksi, mikä tarkoitti yhden palon tilanteessa sitä, että ilman läpilyöntiä Jymy saisi ainoastaan yhden yrityksen kotiin. Yritystä ei lopulta tullut, kun Lehtonen nappasi Roopen seuraavan rajalyönnin kopiksi ja Manse pääsi juhlimaan lopulta toista 1-0 voittoa Jymystä, jälleen kerran tiukkojen vaiheiden jälkeen.

Toisella jaksolla Jymy sai sisäpeliä auki, mutta nouseva trendi ei riittänyt pisteisiin.

Jymyn parhaina palkittiin kärkikaksikko: Vikström oli ykkönen 86% sisäpelitehoilla ja kaksi juoksua tuonut Purmonen sai kakkospytyn. Isäntien paras oli kunnarin lyönyt Tikkakoski ja kakkonen puolestaan lukkari Puhtimäki. Jymyn parhaat palojen tekijät olivat Huotarin veljekset sekä Pekkinen, jotka keräsivät kaikki neljä tehtyä paloa ulkopelissä.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Seuraava matsi pelataan Marjex Stadionilla perjantaina, kun Ankkurit saapuu vierailulle Kainuuseen. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Jussi Korhonen