Marjex Stadion Teatteri esittää: Huovisen Erikoiset

Kesäteatteri valtaa Sotkamon Marjex Stadionin myös ensi kesänä. Tällä kertaa kesäteatterin esitys pohjautuu sotkamolaisen kirjailijan Veikko Huovisen tuotantoon. Rooleissa nähdään Mari Perankoski, Jouni Hynynen, Heikki Vihinen sekä Ilkka Heiskanen, joka hoitaa myös näytöksen ohjauksen ja dramaturgian.

Huovisen Erikoiset on sotkamolaisen kirjailija Veikko Huovisen (1927 – 2009) ”Lyhyet erikoiset” -novellikokoelmaan perustuva, Ilkka Heiskasen ohjaama ja dramatisoima kesäteatteriesitys, jonka ensi-ilta nähdään Marjex Stadion teatterissa, Sotkamossa 5. päivä heinäkuuta 2023. Esitykset jatkuvat 1. elokuuta 2023 asti.

– Huovisen Erikoiset koostuu nimensä mukaan Veikko Huovisen novelleista, pienistä tarinoista ja tarkkanäköisen satiirikon terävistä huomioista. Meistä Suomalaisista. Meistä ihmisistä. Huumorilla ja rakkaudella. Jutta Grahnin Mies, Oravanmetsästäjän Sihteeri, Tarzan Suomessa, Heiskanen kertoo.

Edellä mainitut ja monta muuta hauskaa ja koskettavaa tarinaa saavat iloiset ja railakkaat tulkitsijansa Ilkka Heiskasesta, Mari Perankoskesta, Jouni Hynysestä ja Heikki Vihisestä.

Esityksen livemusiikista vastaa kaksimiehinen orkesteri ”Grahnin Malja”. Kotimaiset tunnetut iskusävelmät saavat oivallisen hillybilly-hunnun Jouni Hynysen käsittelyssä. Esitys on takuuvarmaa Huovista, juuri niin kuin kirjailija sen tarkoitti. Konstailematta, Riemulla ja Rakkaudella. Sanalla sanoen: Täys ralli päällä!

Viime kesänä Ilkka Heiskanen vastasi Marjex Stadionin kesäteatteriesitykset aloittaneen ja suuren suosion saavuttaneen ”Poikamiesboxi” -nimisen musiikkihupaelman ohjauksesta.

Sotkamolainen kansalliskirjailija Veikko Huovinen

Veikko Huovista on kuvailtu suomalaisen kirjallisuuden omalaatuisimmaksi tapaukseksi. Kirja-arvosteluissa hänen tekstiensä on kerrottu olleen leppoisan absurdeja, mutta silti maanläheisiä, joissa juonet tarkastelevat elämää näkökulmista, joita muut kirjailijat eivät vaivaudu edes huomaamaan. Huovinen oli kansalliskirjailija, jonka ilmaisulle ja yhteiskuntakritiikille huumorin asteiden kirjo ja kainuulainen murre antoivat syvyyttä ja jonka satiirinenkin huumori ja luonnonkuvaukset vetosivat koko kansaan.

Veikko Huovinen kirjoitti yli 30 teosta. Ensimmäinen romaani ”Havukka-ahon ajattelija” julkaistiin vuonna 1952. Tuotantoon kuuluvat myös sellaiset romaanit kuin ”Rauhanpiippu” (1956), ”Hamsterit” (1957), ”Lampaansyöjät” (1970), ”A. Hitlerin elämä ja toiminta” (1971) ja ”Koirankynnen leikkaaja” (1980). Huovisen viimeiseksi teokseksi jäi elämäkertateos ”Pojan kuolema” vuonna 2007.

Huovinen sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1969. Vuonna 1999 hänelle myönnettiin professorin arvonimi pitkäaikaisesta työstä suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin parissa. Kirjallisuuden valtionpalkinnon hän sai kolmesti.

Monista Huovisen romaaneista on tehty näytelmä-, elokuva- ja televisioversioita ja niitä on käännetty lukuisille kielille. Marjex Stadion teatterin esityksen pohjana toimiva ”Lyhyet erikoiset” on Huovisen huima novellikokoelma vuodelta 1967.

Perankoski, Hynynen, Vihinen & Heiskanen

Haminassa vuonna 1962 syntyneen Ilkka Heiskasen pitkälle uralle mahtuu rooleja niin monissa televisiosarjoissa kuin elokuvissakin. Julkisuuteen Heiskanen tuli aikoinaan Yleisradion vuosina 1984–1985 valmistuneessa viihdesarjassa Mutapainin ystävät. Hän näytteli Vaasan kaupunginteatterissa 1985–1987 ja Helsingin kaupunginteatterissa 1987–1990, jonka jälkeen hän on toiminut freelancenäyttelijänä. Heiskanen on vieraillut Ryhmäteatterissa, Teatteri Pienessä Suomessa, Tampereen teatterissa, Tampereen työväenteatterissa, Keski-Uudenmaan Teatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Pyynikin kesäteatterissa, Kolin kesäteatterissa ja Outokummun kaivosteatterissa.

Heikki Vihinen on vuonna 1964 Tampereella syntynyt käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hän oli Tampereen Teatterin johtaja vuosina 1998 – 2010. Kenties tunnetuimmat roolinsa Vihinen on tehnyt Kummeli-sarjoissa. Hän on yhdessä Timo Kahilaisen kanssa myös käsikirjoittanut Kummeli-ryhmän elokuvat ”Kummeli Kultakuume”, ”Kummelin Jackpot” ja ”Kummeli Alivuokralainen”.

Vuonna 1970 Varkaudessa syntynyt Mari Perankoski on ollut mukana muun muassa televisiosarjoissa Kallio, Kalapuikkokeitto, Röyhkeä diplomaatti, Ranuan kummit, Hyvät naiset ja herrat, Ihmisten puolue, Roba ja Kummeli esittää: Kontio & Parmas. Lisäksi hän on näytellyt sekä Q-teatterissa että Ryhmäteatterissa.

Perankoski on seurustellut vuodesta 2012 saakka muusikko Jouni Hynysen kanssa. He kihlautuivat toukokuussa 2016 ja avioituivat syyskuussa 2016. Jouni Hynynen on lappeenrantalaisen heavy metal -yhtye Kotiteollisuuden karismaattinen ja suorasanainen keulakuva – laulaja, kitaristi ja musiikintekijä. Hynynen on toiminut myös kolumnistina ja juontajana ja julkaissut kirjoja.

Toimittaja Pasi Kostiaisen tekemässä Apu-lehden haastattelussa 9.2.2023 pariskunta sanaili yhteisestä työprojektistaan Sotkamon kesäteatterissa heinäkuussa muun muassa seuraavaa:

”…Mari Perankosken rinnalla näyttelee Jouni Hynynen, ensimmäistä kertaa.

– Olen tästä kauhuissani, Hynynen sanoo.

– Hyvin se menee, Perankoski kannustaa ja muistuttaa:

– On luvattu, että saat näytellä Jutta Grahnin aviomiestä. Makaat vaan sängyn alla ja huudat…

– tissit…

Liput tulevat myyntiin 1.3. alkaen. Voit hankkia liput ennakkoon täältä!

Lue lisää kesäteatterin nettisivuilta!

Lippujen hinnat

Aikuinen: 31,00 €
Eläkeläinen / opiskelija: 26,00 €
Alle 16 v. lapset: 12,00 €