Matka 2014 on huipentumassa – loppuottelut alkavat lauantaina

Sateinen lokakuun päivä Hiukanharjulla. Lenkkitossut pätkähtelevät tasaiseen tahtiin hiekkaisen, hieman kostean polun pintaan. Ylämäkeä noustessa hikikarpalot valuvat otsalta kohti kulmakarvoja, josta ne katoavat kämmenselkään huomaamattomalla kädenpyyhkäisyllä. Tavoite on kaukana, lähestulkoon horisontin takana, mutta silti kirkkaana mielessä.

Pilvinen elokuun päivä Hiukan pesäpallostadionilla. Villisti huutava yleisö juhlii juuri ratkennutta finaalipaikkaa. Hikikarpalo valuu edelleen pitkin otsaa, tosin tässä välissä moni muukin helmeilevä hikipisara on ehtinyt kiillellä ohimoilla. Tavoite on lähempänä, mutta silti yhtä kirkkaana mielessä kuin tuona sateisena lokakuun päivänäkin.

– Joukkuueessa on tällä hetkellä erittäin odottava, mutta levollinen tunnelma, Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhonen kertoo.

– Tiedämme, että hommia on tehty hyvin juurikin tuolta lokakuusta lähtien ja kaikessa tekemisessä aistii nyt sen, että kaikki nauttivat vallitsevasta ajankohdasta, Korhonen jatkaa.

Jani Komulainen syttyy syksyn peleille. Komulainen on ainoa pelaaja, joka on saavuttanut 10 pesäpallon Suomen mestaruutta. Tämän syksyn pudotuspeleissä Komulaisen saldo on 1+10 lyötyä, 7 tuotua ja 43 kärkilyöntiä. Onnistumisprosentti on yli 75.
Joukkueen kapteeni Jani Komulainen syttyy syksyn peleille. Komulainen on ainoa pelaaja, joka on saavuttanut 10 pesäpallon Suomen mestaruutta. Tämän syksyn pudotuspeleissä Komulaisen saldo on 1+10 lyötyä, 7 tuotua ja 43 kärkilyöntiä. Onnistumisprosentti on yli 75.

Pelituntuma, check

Loppuottelujoukkueilla – Sotkamolla ja Vimpelillä – on hieman erilaiset viikot takanaan. Vimpelin ottelusarja Joensuuta vastaan ratkesi neljännessä ottelussa tiistaina, kun taas Jymy onnistui varmistamaan finaalipaikan jo lauantaina kolmannessa loppuottelussa.

– Alkuviikko meni meillä fysiikka- ja pienryhmäharjoitusten merkeissä, Korhonen paljastaa.

Pelituntuman katoaminen ei ole ollut Korhosen mukaan joukkueen huolenaiheena.

– En näe sitä ongelmana, että meillä on ollut aikaa. Tässä on nyt kuitenkin 36 peliä alla, niin olisi selittelyä mennä pelituntuman puutteen taakse.

Nopeus finalistien valttina

Vastustajajoukkue Vimpelin vahvuudet ovat tiedossa. 1-kärjessä on ratkaisuvoimaa monipuolisesti, minkä lisäksi tilanteita syntyy liukkaiden etenijöiden (mm. Teemu Isoketo ja Mikko Kanala) myötävaikutuksella runsaasti.

Nopeus on yhdistävä tekijä molemmilla joukkueilla, sillä Jymynkin joukkuekin on täynnä nopeita pikakiitureita, esimerkkeinä Niilo Piiponniemi, Niko Korhonen ja Jere Vikström. Juhannustauolla nopeustesteissä Piiponniemi suorastaan lensi 30 metriä hengästyttävän nopeaan aikaan: 3,57 sekuntia. Tämä on kautta aikain nopein aika, mitä yksikään pelaaja on Jymypaidassa pinkonut.

Tuntuukin siltä, että molemmilla loppuottelujoukkueilla yhtenä isona osatekijänä näin pitkälle pääsemisessä on joukkueen nopsajalkaisuus.

– Nopeus antaa kovan etulyöntiaseman tilanteiden tekoon, mutta myös kotiuttamiseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvä pesäpalloeteneminen koostuu muustakin kuin nopeudesta, Korhonen huomauttaa.

– Vuosikaudethan nopeuden tärkeys on ollut tiedossa, mutta tänä kesänä me ja Vimpeli olemme erottuneet erityisesti sillä, että jalka on liikkunut vahvasti. Nopeus ei yksinään riitä, mutta se on tärkeä taito muiden joukossa.

Oli miten oli, tulevina viikonloppuina nähdään tunnelataukseltaan ja taitotasoiltaan tämän kesän kutkuttavinta pesistä.

Niilo Piiponniemi toi runkosarjassa 50 juoksua. Käynnissä olevissa pudotuspeleissä tuotuja on kertynyt yhdeksän kappaletta.
Niilo Piiponniemi toi runkosarjassa 50 juoksua. Käynnissä olevissa pudotuspeleissä tuotuja on kertynyt yhdeksän kappaletta.

Miesten Superpesiksen loppuottelut alkavat lauantaina 6.9. Hiukan pesäpallostadionilla klo 16, jolloin Sotkamon Jymy saa vastaansa Vimpelin Vedon. 800 ensimmäistä ennakkolipun omaavaa henkilöä saa lauantaina sisäänpääsyportilta ”Finaalit 2014” -t-paidan. Ennakkolippuja löytää netissä Lipputoimistosta, Sotkamossa Intersport Piipposesta, Vuokatissa Holiday Club Katinkullasta ja Sokos Hotel Vuokatista sekä Kajaanissa K-Citymarketin infopisteeltä. Portit aukeavat klo 15.

Lue lisää:

Superpesiksen finaalit alkavat – arviossa joukkueiden voimasuhteet (faneille.com)

Superpesiksen mestaruustaisto on täyttä huutoa (Yle Kainuu)

Sisäinen palo pärjätä kirittää katsomossa kannustavaa fania (Yle Kainuu)

Legendan kynästä: Äijäenergia ratkaisee mestaruuden (pesis.fi)

Sinivalkoisen Viimeisen lyöjän ja violettioranssin Supervuoron rauhanomainen keskustelu (Totta se on! toim. huom.) finaalien alla (Viimeinen lyöjä blogi)

Vimpelin Haapakosken lääkkeet Sotkamon kaatoon: “Pitää uskaltaa pelata” (Faneille.com)

Päivän twiitit:

Nyt sitten ruvetaan ottelemaan ketkä on parhaista parhaimmat. Nauttikoon ja ahistukoon jokainen vuorollaan.Näitä tunnetiloja kaipaa. #pesis – Mikko Kuosmanen (@kuosmanen_mikko)

Tulihan se pesisuni alkavien finaalien kunniaksi. Unessa Vimpelin kolmosena pelasi Roger Federer. Lyöntiratkaisuja ei tosin näytetty #pesis – Mikko Korhonen (@doksakorhonen)

FINAALIPAITAJULLARI_pieni

Kuvat: Janne Kuronen
Teksti: Antti Haapasalo