Mehtimäki edelleen Jymylle vaikea

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 2-1 (2-7, 6-2, 1-0)

Ottelun tilastot

Jymylle tarttui kaksijakoisen esityksen jälkeen torstain Joensuun vierailulta mukaan yksi piste. Lupauksia antanut avauspuolisko vaihtui toisella jaksolla takaa-ajoksi, kun isäntien pyörät alkoivat kulkemaan. Vaikka kumpikin joukkue oli pelannut ensimmäiset sarjaottelut suhteellisen hyvää ulkopeliä, nähtiin pelissä paljon juoksuja.

Sotkamolaisten kokoonpano oli muuttunut edellisviikolta, kun Aleksanteri Huotari korvasi ulkokentällä Kalle Kuosmasen. Iivari Vihanto puolestaan esiintyi numerolla yksi. Kun mukana olivat tutusti myös Aapo Komulainen ja Jere Heikkinen, oli jo kolmasosa Jymyn kokoonpanosta 2003-syntyneiden huippuikäluokkaa, joka on vienyt kolme peräkkäistä B-poikien mestaruutta. Huotarin virallista pääsarjadebyyttiä pääsi todistamaan aitiopaikalta kentällä myös hänen isänsä, eli Joensuun pelinjohtaja Mikko Huotari. Joensuu pelasi täsmälleen samalla miehistöllä kuin sarja-avauksessa eli Ville Väliaho aloitti lautasella ja Topi Kosonen jokeripaidassa.

Jymy oli valinnut taktiikaksi aloituksen sisältä ja Roope Korhonen järjesti asian voittamalla hutunkeiton. Kainuulaisten kärki toimi mainiosti ja pian Roopella olikin edessään katettu pöytä. Saumaveto pysähtyi Iiro Kuosaan linjassa, mutta tämä sortui harvinaisesti pomputtelemaan ja Vihanto livahti kotipesään. Heikkinen pääsi yrittämään lisäjuoksua, mutta tässä kohtaa vielä ilman tulosta. Joensuu sai tilanteen päälle vasta perältä. Jussi Korhonen ja Juho Keinänen hoitivat lyöjäjokerien Juho Toivolan ja Patrik Wahlstenin yrityksistä ristit taululle. Toisessa vuorossa Jymy jätti kaikki palot ykköskeulalle. Niilo Piiponniemi ja Joni Rytkönen saatiin takapesille, mutta täyttö ei onnistunut, joten lopulta Roope Korhonen löi ilman paloja vapaaseen takatilanteeseen viimeisenä lyöjänä. Ensimmäisen yrityksen Elmeri Lieto hoiti, mutta viimeisellä ”Pappa” pamautti kolmossauman riekaleiksi ja Rytkönen toi 2–0 vieraille.

Joensuu rakensi palottoman ajon Toivolalle kärjestä, mutta saumaveto kohosi Keinäsen hanskaan ja palot sekä kotiin Samuel Tirkkosesta että kakkoselta irti olleesta Liedosta ja vuoro kuivahti siihen. Kolmannen vuoron alkuun isäntien lautaselle käveli Väliahon sijasta Kosonen. Jymyn sisäpelin kulkemiseen vaihdolla ei ollut vaikutusta, jopa päin vastoin: kärki rakensi vastustamattomasti ajon, johon ensimmäisenä löi Komulainen. Hän tiputti mainion keskipienen, eikä Kuosa saanut syöksyheittoa lähtemään: Vihanto kotipesään. Roope ei välissä onnistunut, mutta ”Mese” Heikkinen ruuvasi kakkosrajakierteen kenttään ja Niko Korhonen toi neljännen juoksun. Keinäsen iskettyä vastustamattomalla välilyönnillä Komulaisen sisään johti Jymy jo ratkaisevasti 5–0. Joensuu ei vieläkään saanut kärkeään kentälle.

Aleksanteri Huotari debytoi Superpesiksessä.

Violetit pyörittivät jatkuvaa ajoa viimeisessäkin vuorossa. Roope iski Rytkösen kotiin kakkossaumasta ja Antti Kiiskinen kierteisellä pystärillä Roopen itsensä sisään tovi myöhemmin. Seitsemän juoksun johdossa viimeisen tasoittavalla Jymy katkoi jälleen isäntien ykköskärjen, mutta tilanne rakentui Toivolalle. Tämä upotti kumuran väliin ja vieraiden varmistellessa toi Tirkkonen avausjuoksun. Patrik Wahlstenin kotiutus nousi takakentälle, mutta putosi Korhosen räpylästä ja Ville Lantiainen toi toisen lohdutusjuoksun. Ensimmäisen jakson tulos oli 7–2 Jymylle. Jymy voitti kolmostilanteet jaksolla 14–5 ja ykköskeula pelasi lähes täysillä satasilla. Joensuun puolella taas vastaavat numerot eivät saaneet onnistumisia ollenkaan.

Kaikki muuttui toisella puoliskolla. Nyt Piiroinen pääsi näpäyksellä etenemään ja vaihtopienet upposivat violettien etukenttään. Wahlsten asteli ensimmäiseen ajoon ja pamautti pallon kakkosluukkuun. Rytkönen sai hieman räpylää väliin, eikä peliväline painunut maisemaan, mutta avausjuoksu syntyi. Toivolasta palo, jonka jälkeen ruutupaitaan palannut Kosonen löi mainion määrämittaisen pienen ja Tirkkonen juoksi toisen pinnan. Henri Litmasen vapaa jäi Keinäsen hanskaan, mutta kolmoselta irrottiin, eikä uutta tilannetta tullut.

Jymy sai kärjen kolmoselle, mutta kaksi välipesäkääkkää muuttivat vuoron yhden juoksun hakemiseksi. Kaikki pääsivät vuorollaan pudottelemaan vapaita, joista viimeisenä lyöneen Roopen yritys olisi tuonut juoksunkin, jos kolmoselta olisi vain lähdetty. Jymy jäi ensimmäistä kertaa pelissä nollaan ja seuraavassa vuorossa JoMa karkasi. Ajot rakentuivat tuosta vain, kun kärki oli löytänyt lääkkeet ja myös kotiutuksissa toistui tietty kaava: Wahlsten löi oman pienensä laittomaksi, mutta Toivola kenttään ja Piironen toi kolmannen pinnan. Litmanen otti perään kaksi juoksua identtisillä varsilyönneillä Jymyn Tahko2-ulkopelikuviota vastaan Tirkkosen ja Liedon tuomina. Lantiainen pääsi vielä yrittämään lisäystä ilman tulosta, mutta toisen tasoittavalle punapaitojen johtolukemissa 5–0.

Kainuulaisten tasoittavan mainittava asia oli Komulaisen lyömä 1–3-karvauksen puhkaisu, jolla Rytkönen yritti kotiin – ja ehtikin hartioita myöten, mutta ei tuomariston mielestä.

Jymyllä oli aihetta juhlaan ensimmäisellä jaksolla, mutta jaksopeli kaiken muuttaa voi.

Toivola löi Hurskaisen kotiin kolmannessa ja Roope löi tasoittavalla illan neljännen juoksunsa (N. Korhonen tuojana) Kososen syötettyä välissä jälleen yhden vuoron. Jymy pystyi yhteen nollavuoroon, mutta neljännen tasoittavalla syntyi vain yksi kavennus Jere Heikkisen lyömänä ja Piiponniemen tuojana. Jakso Mailalle 6–2.

Siispä supervuoroon, ja Jymy valitsi sisälle, kuten hyökkäystaktiikan mukaan pitikin. Vihannon haavoituttua löi Piiponniemi itsensä kentälle ja pallo livahti saman tien koppareiden räpylöiden välistä läpi. Pelivälineen vauhti hiipui kuitenkin valliin ja taittoheittojen onnistuttua sarjatason vaatimalla tarkkuudella kunnariyritys päättyi paloon kolmoselle. Rytkönen täytti ykkösen ja N. Korhonen pomputti hänet kakkoselle. Komulainen pudotti vapaan kakkosjatkeelle, mutta koppari Topi Hurskainen onnistui tuhoamaan Rytkösen kolmospesän kynnykselle. Komulaisesta nopeasti perään kolmas palo kakkoselle ja Jymy jäi ilman tilannetta. JoMa pääsi voitontavoitteluun tasoittavalle.

Niko Korhonen poltti Piiroisen ykköselle, eivätkä Tirkkonen ja Lieto päässeet kentälle. Kakkoskärki Lantiainen meni sinne kuitenkin kirvesnäpyllä. Hurskaisen ja Kososen vaihtaessa Lantiainen oli poltettavissa molemmille välipesille, mutta Jymyn etukenttä ei saanut suorituksia aikaiseksi. Palon paikkojen käyttämättä jättämisestä on yleensä ikäviä seurauksia ja niin nytkin. Kosonen lopetti Jymyn pyristelyn upottamalla pallon seuraavalla lyönnillään väliin.

Näin ollen sotkamolaisten saalis Joensuun vieraana Mehtimäen uudella stadionilla kymmenen ensimmäisen ottelun (2018–2022) ajalta on yksi voitto ja yhdeksän tappiota. Vaikka Jymy voitti kokonaisuudessaan ottelun kolmostilanteet, vei JoMa ne toiselta jaksolta alkaen selvästi 11–5. Kun isäntien kärki löysi lääkkeitä nollatilanteen selvittämiseen, oli heidän pelisapluunansa selkeä: pieniä vaihtolyöntejä ja edestä lyötyjä hyökkäyksiä, jotka onnistuivat tällä kertaa turhan korkealla prosentilla.

Sotkamolaisten ilonaihe oli ykköskärjen vakuuttava esitys sisällä. Niko Korhonen oli ykköspalkittu pelattuaan virheettömän mailapelin. Jokerikaksikko R. Korhonen (4) – Heikkinen (2) löivät yhteensä kuusi tikkiä. Aleksanteri Huotari teki hyvän sisääntulon ulkopeliin ja heitti neljä paloa. Samaan määrään ylsi Keinänen. Joensuun ykköseksi arvostettiin kaksi juoksua lyönyt Kosonen ja pari punapaitojen kannalta hyvään kohtaan napattua kärpästä toivat kuusi vuoroa yhdeksästä syöttäneelle Väliaholle parhaan ulkopelaajan Ruutu-tähden.

Jymyllä on neljän ottelun jälkeen koossa kahdeksan sarjapistettä. Seuraava koitos on sunnuntaina Kiteen vieraana Rantakentällä klo 17.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen