Niilo nosti Jymyn sillasta – kakkososasta taisteluvoitto

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 1-0 (1-1, 3-2)

Ottelun tilastot

Vaikka sunnuntaina toisen loppuottelun tulos oli lopulta kopio eilispäivältä, oli tänään kyseessä täysin erilainen juoni. Alkuun onnistui Jymy, keskellä ottelua Veto vei peliä, mutta lopussa kotijoukkue käytti pariin paikkaan Jymymäihää ja painoi maukkaaseen voittoon. Sotkamolaiset voittivat viikonlopun molemmat ottelut yhdellä juoksulla ja omaavat kolme katkaisumahdollisuutta mestaruuteen.

Jymy joutui vaihtamaan kokoonpanoaan alkulämpimien jälkeen, kun Iivari Vihannolta otettiin alaraajavaivan takia sisäpelivastuu pois ja muut yhdeksikössä putosivat numeroa alemmaksi. Janne Mäkelä voitti pitkähkön väännön jälkeen hutunkeiton, mutta Veto valitsi silti sisälle. Olli Heikkala ja Mikko Kanala täyttivät etupesät, jonka jälkeen Elmeri Anttilan lyöntivuorolla syntyi kaksi paloa. Vedon peräpään peli ei tuottanut tilannetta. Vimpeli torjui Jymyn ensimmäisen hyökkäyksen Teemu Kinnusen onnistuttua lautasella.

Toinen vuoropari tarjoili pelin ensimmäiset takatilanteet. Jukka-Pekka Vainionpään lyödessä ajolähtöön takaetenijät etenivät linjakopilla ja merkkilyöntikin kantoi lopulta kopiksi: jatkoyritykset jäivät näkemättä. Violettien kärki onnistui nyt palottoman ajon rakentelussa. Roope Korhonen esiin ja Mikko Kuosmanen haisteli toiselle lyönnille paikan lentomerkille. Kinnunen antoi puolikorkean ja Roope pussitti kolmosluukkua kohti: Jere Vikström tuli vauhdikkaasti ennen Juho Heikkalan palautusta. Jatkoissa isännille kolme yritystä, mutta Aleksanteri Huotari, Kalle Kuosmanen eikä Niilo Piiponniemikään onnistunut tuplaamaan johtoa.

Vimpelin kärki lämpeni entisestään ja rakensi toista kertaa ottelusarjaan ajot paloitta. Vainionpää haki juoksua samasta paikasta kuin kollegansa, mutta Niko Korhonen teki varman palon. Heti perään Jukkis upotti kakkosjatkeelle, ja siellä oli vastassa Vihanto. Mailasta lähtenyt Kanala paloi neljä metriä ennen kotipesää. Sotkamolaisten sisävuoro sotkeutui Kinnusen pistettyä parastaan syöttölautasella. Kaksi kärpästä Elmeri Purmosesta ja Piiponniemestä nollasivat Jymyn kolmannessa.

Olli Heikkala paloi neljännen vuoron alkuun. Mutta muut kärkipelurit saivat lyönnit paikalleen ja ajot syntyivät nopeasti. Vainionpää kokeili kakkosrajapienellä, josta Vikström pääsi suorittamaan, mutta heitti sen verran sivuun, että Komulaisen jalka irtosi kotipesästä: 1–1 (videotarkistus tarvittiin). Matias Rinta-ahon ja Mäkelän pussiyritykset Hannes Pekkinen ja Ville Kotro polttivat. Jymyllä oli mahdollisuus yrittää jaksovoittoa, mutta joukkue pelasi sarjan huonoimman sisävuoronsa: kaksi ykköspaloa ja vain yksi etenijä edes kakkoselle. Kolme vuoroa hyvin näpeissä ollut jakso päättyi isäntiä harmittavasti tasan.

Jymyn ulkopeli on toisessakin finaalissa kovalla tasolla.

Toisen jakson alussa Jymy epäonnistui samaan tapaan sisällä (saman verran kakkostilanteita) ja Veto tarttui tilaisuuteen. Kanala ja Anttila hoitivat jälleen vaihdot, jonka jälkeen Rinta-aho käytti palloa välissä ja Vainionpää löi keskisauman rikki, mutta kummallakaan kerrolla Jere Saukko ei irronnut kolmoselta. Hänestä lopulta palo Vainionpään viimeisen jäätyä Kuosmasen hanskaan. Mäkelä oli kuitenkin vielä pakassa jäljellä. Hän sivalsi Kanalan kotiin kolmossauman puolelta, 0–1. Jymyn toinen vuoro kuivui jälleen kärjen yritysten osalta Vedon ulkopelin hyviin suorituksiin. Lopulta juoksua yrittivät joukkueen kaksi kokeneinta: Piiponniemi kentälle toiseksi viimeisenä lyöjänä ja Roope paukutti häntä kahta pesänväliä saumalyönneillä. Viimeinen veto kuitenkin kirposi takalaittomaksi.

Myös Vedon sisäpeli oli typistynyt seitsemän lyöjän mittaiseksi, kun lyönnit katkesivat keskelle järjestystä. Kakkoskärjestä palottomat yritykset eivät tuottaneet etenijöitä kentälle ja kärjen osalta Jymy sai ensimmäistä kertaa Kanalan ykkösvaihdossa kiinni. Anttila löysi jälleen sopivan paikan pienelle ja siirsi Kanalan kakkoselle ja Komulainen lipsautti seuraavan pesänvälin vapaataipaleella. Nyt Mäkelä tuli jo ensimmäiseen ajoon ja yritti varrella kakkosrajaan, mutta Kallea ei yllätetty. Seuraavana tullut Vainionpää löysi lyöntinsä: merkistä kumura väliin eikä Anttilalla ollut kiirettä. Komulainen päätti vuoron ottamalla Mäkelästä kärpäsen kakkoselle.

Kolmen huonon sisävuoron jälkeen Jymyn tilanne näytti hankalalta, mutta tällä kertaa kärki onnistui. Vikströmin kolmospesän viereen lyömä surriainen pomppasi sopivasti videotaulun jalasta ja hän eteni suoraan kakkoselle. Pekkisen vaihtopomppu ei pysynyt Kanalan hanskassa ja isännille kehkeytyi paloton ajolähtö. Aikalisän jälkeen Roope löi tyylikkään kumuran kakkosjatkeelle ja Vikström toi kavennuksen. Kinnunen pääsi viimeisellä heittämään ikävän väärän lentomerkillä ja Severi Lassila poltti helposti kolmoselle. Lassila katkoi myös Huotarin vaihtoyrityksen ja Jymy joutui jälleen tilanteeseen, jossa kaksi viimeistä lyöjää yrittävät juoksua. Kuosmanen pystymailalla kentälle ja Piiponniemi tekemään taikoja. Ensimmäinen meni laittomaksi, ja Veto vetäytyi rajoille. Keskinäpy, Kalle kakkoselle ja kaikki viimeisen lyönnin varaan. Kuosmanen haisteli hyvät lähdöt ja Kinnunen syötti puolikorkean, josta Niilo pisti pom-pom-pallon takakentälle: yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi pomppua ennen kuin pallo ylitti naisten takarajan ja tässä kohtaa Kalle oli jo kotitaipaleella. 2-koppari Mikko Vihriälä otti palloa polviasennossa kiinni, mutta huolimattomasti. Kun peliväline ei tarttunut räpylään, räjähti 3000-päinen kotiyleisö riemuun: Jymy oli tullut mahdottomassa paikassa 2-2:een!

Toista finaaliottelua Marjex Stadionilla todisti 3135 katsojaa.

Uusi lyöntikierros loppui alkuunsa, mutta Vedon kakkoskärjestä pelaama sisävuoro alkoi kahdella nopealla palolla. Tästä huolimatta valkopaidoille järjestyi tilanne Vainionpään ja S. Lassilan toimesta. Mäkelän korkea kumura kantoi kopiksi Jussi Korhoselle ja Juho Heikkala irtosi ennen aikojaan. Viimeiseen vuoroon mentiin jännittävästi kaiken ollessa tasoissa.

Jymy käytti avaavan hyökkäyksen ja pelasi tilanteilla mitattuna ottelun parhaan sisävuoronsa. Purmonen kentälle, Vikström hoiti ykkösen ja Niko Korhonen pakotti Rinta-ahon jönglööraamaan kuumaa palloa. Roopen yritys jäi Olli Heikkalan lapaseen, mutta Jere kiiruhti kolmoselle. Pekkisen jatkoajossa Kinnunen heitti taktisen väärän ja epäonnistui seuraavassa syötössä: pallo oli putoamassa lautasvääräksi, mutta Pekkinen löi ja Vikström irtosi kopilla. Ajoihin seuraavaksi Huotari, jonka viimeisellä (väärästä) lyömä pussinpohja näytti tuovan N. Korhosen kotiin, mutta Kanalan heittokädestä löytyi sen verran potkua, että viskaus hieman sivuun kotipesästä riitti tuomaan pallon kotipesään ennen Nikon syöksyä pesään. Videotarkistuskin käytettiin, mutta tuomio pysyi palona, koska Kinnusen takajalan ilmassa olemista ei kamerakulmista pystynyt toteamaan.

Draama jatkui parilla Piiponniemi lyöjänä, Roope Korhonen etenijänä. Koska Pappa oli saanut huilata kolmosella videotarkistuksen ajan, ensimmäinen merkattiin. Pallo kohti kolmosjatketta ja se upposi kuin upposikin Elmeri Anttilan ja Juho Heikkalan väliin. Kainuulaiset riemuiten 3–2-johtoon ja onnistuneen vaihdon jälkeen Piiponniemi villitsi yleisöä ykköspesällä. Kuosmanen löi perään siivun ykkösvahdin yli, mutta tämän Juho Heikkala haki kopiksi ja poltti Pekkisen kotipesään.

Vimpelin viimeinen hyökkäys lähti kärjestä ja palottoman ajon syntymiseen tarviittiin 90 sekuntia. Vihanto haki vielä kolmoselle paloa Olli Heikkalasta ja hetkellisesti pallo lensi ainoan kerran sotkamolaisten toimesta harhaan ottelussa. Se kuitenkin pysähtyi kenttämestarin oivalliseen paikkaan pystyyn jättämään harjanvarteen eikä Veto saanut tasoitusta. Vimpeli hyökkäsi kahdesti pienellä. Ensin Kuosmanen kävi poimimassa marjan Mäkelän lyönnistä (Komulainen ehti istuutua kotipesään pallon kanssa ennen Heikkalaa) ja sitten Vikström hoiti syöksymällä Vainionpään yrityksen, joka oli identtinen avausjakson tasoitusjuoksun kanssa. Rinta-ahon viimeinen haku pysähtyi kentän parhaan ulkopelaajan, Kuosmasen, hanskaan ja ottelu päättyi Jymyn juhliin.

Todella hieno ja yleisöön menevä loppuottelu kotijoukkueen voittosarakkeeseen. Veto voitti 3-tilanteet 14–11 ja Jymy kärkilyönnit 35–30. ”Mahdoton mekkala, oli kyllä hieno pelata”, tuumasi Kuosmanen. ”Joskus toisinkin päin”, hymyili puolestaan ykköspalkittu Piiponniemi päästyään kotiuttamaan Roopen. ”Rooli on ollut tänä kesänä sellainen, että mitä tilanteita suunnitellaankin ennen peliä, niin ei varmasti tule yhtään sellaista tilannetta pelissä. Niinhän se oli tänäänkin, mutta pitää olla valmis kaikkeen.” Riehakkaita tuuletuksiaan Niilo kommentoi lyhyesti: ”Jos välillä pistetään vähän aaltoja, sillä saadaan [yleisö liekkeihin].

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Sarja jatkuu ensi lauantaina Vimpelissä. Veto on molemmissa peleissä väläytellyt vaarallisuuttaan, mutta Jymy on onnistunut tukahduttamaan vastustajan sisäpeliä riittävästi kahdessa ensimmäisessä pelissä. Edessä on viikko huikean taistelun kolmososaa odotellessa.

Kuvat: Janne Kuronen
Teksti: Juuso Hyvönen