Niilo Piiponniemi – Pesiksen ”Bolt”

Sotkamon Jymyn kärki Niilo Piiponniemi säväyttää pesäpallokentillä nopeudellaan.

Eletään syksyä 2014. Sotkamon ja Vimpelin välinen loppuottelusarja on edennyt kolmanteen otteluun, jossa Jymyllä on mahdollisuus ratkaista mestaruus nimiinsä. Peli on tasan, kun Jymylle aukeaa kotiutuspaikka. Pallo lyödään hidastettuna kohti polttolinjan kauimmaista miestä ja yleisö haukkoo henkeään.

Vaikuttaa siltä, että kolmoselta kohti kotipesää kirmaavalle Niilo Piiponniemelle on kehkeytymässä todellinen kiire, sillä Vimpelin Vedon Sami Haapakoski tekee perusvarman suorituksen ja palauttaa pallon kohti kotipesää. Seuraavaksi tapahtuu kuitenkin jotain, mikä jättää koko yleisön suun ammolleen: kotiin pinkova Piiponniemi ei ennakko-oletuksesta poiketen valmistaudukaan syöksyyn, vaan nostaa kätensä muutama metri ennen kotipesää pystyyn ja rullaa tuuletellen kotipesään varmana ehtimisestään.

Ele tuo erehtymättömästi mieleen jamaikalaisen pikajuoksija Usain Boltin loppukirituuletuksen: vastustajalle tehdään selväksi, että nyt on aivan turha yrittääkään pysyä tämän pikajunan kyydissä.

– Siinä tilanteessa oli lentomerkki päällä ja näin, että Kohonen löi hidastetun lyönnin. Sitten katsoin kaarta, jossa kaikki tuulettivat jo. Ajattelin, että polttaja ei varmaan ollut saanut palloa kiinni ja rupesin sitten jo itsekin tuulettamaan, tilannetta muisteleva Niilo nauraa hersyvästi.

Ulkokentällä Niilo on totuttu näkemään kopparin tontilla. Ensimmäisessä sarjapelissä Kouvolassa Niilo omaksui 3-vahdin paikan.
Ulkokentällä Niilo on totuttu näkemään kopparin tontilla. Ensimmäisessä sarjapelissä Kouvolassa Niilo omaksui 3-vahdin paikan.

Tuloksena tuossa syksyisessä finaalissa oli joka tapauksessa tuotu juoksu, mikä ei olisi ollut mahdollista ilman Niilon nopeusominaisuuksia. Pelirooli hänellä ei ole kuitenkaan aina ollut etenijä, sillä pitkänhuiskea Piiponniemi lyö palloa myös kärjelle poikkeuksellisen kovalla voimalla: peräti 173 kilometrin tuntinopeudella!

– Junioreissa mä olin kotittajana aika pitkäänkin. Haapajärvellä B-junnuissa olin pelkästään kotiuttaja. En minä kuitenkaan silloinkaan joukkueen hitaimpia ollut, olikohan se sitten sitä kotiuttajien vähyyttä, Haapajärveltä kotoisin oleva Niilo aprikoi.

– Mä kun olen aina ollut vähän pidempi kuin muut ja varmaan vähän kömpelön näköinen, niin sitten kun nopeutta ei testattu kuin vasta miesten joukkueessa niin kukaan ei osannut arvella, että olisin näin nopea, hän hymyilee.

Niilon tyylinäyte syöksymisestä 3-pesälle.
Niilon tyylinäyte syöksymisestä 3-pesälle.

24-vuotias kiituri onkin aikuisiän testeissä juossut 30 metrillä hengästyttävän nopean ajan; 3,57 sekuntia! Verrokkina voidaan kertoa, että Usain Boltin maailmanennätysjuoksun ensimmäiset 30 metriä etenivät aikaan 3,78 sekuntia. Niilo kuitenkin muistuttaa, että pesäpallossa etenijän on hallittava muitakin ominaisuuksia.

– Totta kai nopeudesta lähdetään, sehän on selvä kun pesälle pitää ehtiä. On kuitenkin osattava ottaa pesiltä myös hyviä lähtöjä, minkä lisäksi tarvitaan pelisilmää, kun lyöjän kanssa on sovittu omia merkkejä tai yritetään edetä vapailla lyönneillä. Röyhkeyttä pitää myös olla, Niilo listaa.

– Kun tilannetta mietitään lyöjän näkökulmasta, niin mitä yksinkertaisemmalla ja helposti toistettavalla lyönnillä voi siirtää etenijän pesältä toiselle, niin sitä parempi.

Pesäpallossa etenijöitä mitataan suuren yleisön silmissä loppujen lopuksi etenijätilaston kautta. Viime kesänä Niilon voidaan katsoa murtautuneen miesten Superpesiksen etenijäeliittiin 50 tuodulla juoksulla, joiden myötä hän sijoittui etenijätilastossa viidenneksi. Potentiaalia nuorella pelaajalla on nousta tulevaisuudessa vaikka tuon tilaston kärkeen asti, mutta tilastotavoitteita udellessa Niilo alkaa kuitenkin toppuutella haastattelijaa.

– Tilastotavoitteita ei ole, enkä niitä aseta. Iso tavoite on parantaa pelistä ja kaudesta toiseen niin sisä- kuin ulkopelaajana.

Viisasta puhetta.

Niilon tuulennopeita juoksuaskelia näet Sotkamon Jymyn kotiavauksessa Hiukan pesäpallostadionilla Jyväskylän Kiriä vastaan pelataan 14.5. helatorstaina klo 15.

-AH