Nuorekas Jymy kellisti Kirin!

Kempeleen Kiri  Sotkamon Jymy 0-2 (1-3, 0-2)

Ottelun tilasto

Jymy hallitsi ja nautti maukkaasta voitosta. Nuorekkaalla nipulla liikkeellä olleet kainuulaiset kellistivät Kirin Talvisuperin kannalta varsin merkittävässä ottelussa.

Talvisuperpesiksen alkulohkojen loppuhuipennus oli käsillä, kun kainuulaiset matkasivat Kempeleen Kirin vieraaksi Ojan Rauta Areenalle. Kutkuttavan pistetilanteen vuoksi ottelun lopputuloksella ennakoitiin olevan merkittävä vaikutus alkusarjan lopullisiin sijoituksiin. Violettioranssit lähtivät pyryttävään keliin Kainuusta hieman uudistuneella kokoonpanolla: aiempien poissaolojen lisäksi nyt myös joukkueen nestori Roope Korhonen sekä Ville Kotro jäivät kotiin. Eemil Salminen nousi yhdeksikköön ja hänen sekä Roopen tilalle jokerinuttuun nousi Valtteri Virtanen sekä edustusjoukkueessa debytoinut vikkeläkinttuinen Atte Pelkonen. Kiri puolestaan sai jalkaille lähes ”ykköskokoonpanonsa”, vain aiemmin talvikaudella loukkaantunut Onni Määttä oli sivussa.

Kempeleläisten kapteeni Tuomas Jussila nokitti Aapo Komulaisen hutunkeitossa, ja vei kotijoukkueen sisäpeliin. Jymy ei aloittavalla saanut kärkeä kentälle, mutta kakkoskärki sai lopulta kahdella palolla Jussi Korhosen kolmospesälle: Valtteri Virtasen merkkikotiutus leijaili kuitenkin kopiksi. Lopettavalla Perttu Olli sai vapaataipaleen ykköselle, mutta hutunkeitosta ja vapaataipaleesta sisuuntunut Komulainen nappasi heti kärpäsen Kirin kärkimiehestä. Valkoisiin peliliiveihin Talvisuperissa sonnustautuneet Kempeleen miehet rakensivat kuitenkin 1-3-tilanteen ja vaarallisen pulleista kumuroista tunnettu Antti Korhonen upotti loistavalla kumuralla pallon kolmosjatkella ja Möykyn tapaan Jymyssäkin esiintynyt Aatu Saastamoinen vei Kirin johtoon. Enempää juoksuja kotijoukkue ei onnistunut lyömään.

Jymy pääsi hakemaan toisen aloittavalla tasoitusjuoksua. Sellainen nähtiinkin, kun Aleksanteri Huotari kotiutti vapaassa kolmostilanteessa kumuran kolmossauman päältä kopparin eteen ja pakotti Juhani Ojalan pieneen sivuttaisliikkeeseen. Iivari Vihannon nopeus riitti ja Jymy tasasi tilanteen. Lopettavalla kainuulaiset nappasivat kolme paloa kakkospesältä.

Kolmannessa vuorossa Kirin ulkokenttä onnistui höynäyttämään Elmeri Purmosen ykköspesällä harhaheittohämyllään vapaataipaleen jälkeen. Sisäpeli ei enää auennut kolmannen sisävuoron aikana. Antti Korhonen sai eteensä palottoman ajolähdön: ulkopeli suoritti kakkospussista palon ja Kirin konkariosasto nukkui takaetenemisen. Seuraava Möykyn lämy jäi Hannes Pekkisen hanskaan ja tilanne kuivui kasaan.

Neljännen aloittavalla Jymy iski kahdesti: Pekkinen kotiutti kääntönäpäyksellä Purmosen ja Huotarin polttolinjaan jäänyt kumura sirvahti sopivasti räpylästä ja Juuso Lattu toi juoksun. Tämä riitti, sillä ulkopeli piti pintansa lopettavalla ja Jymy pääsi tuulettamaan jaksovoittoa.

Atte Pelkonen debytoi Jymyn edustusjoukkueessa etenijäjokerina.

Kiri pääsi avaamaan toisen jakson, mutta Jymy jatkoi vahvaa ulkopeliä. Ei juoksuja, eikä takatilannetta kotijoukkueelle. Lopettavalla sotkamolaiset rakensivat kärjestä palottoman ajolähdön Pekkiselle, mutta ulkopeli suoritti. Seuraava tilanne syntyi Jere Heikkiselle, joka kumautti painavan kumuran Ollin yli takarajan tuntumaan. Hallisääntöjen mukaisesti etenijät yhden pesän yli ja violettioranssit saivat maukkaan aloituksen toiselle jaksolle. Virtanen sai vielä kaksi kotiutusyritystä, mutta ruuti ei ollut tällä kertaa kuivaa.

Toisessa vuorossa ei ihmeitä nähty, vaan molemmat ulkopelit pitivät vaihtotilanteissa toisensa kurissa. Lassila sai napattua yhden kärpäsen Latusta. Kolmannessa KeKi sai palottoman ajolähdön, mutta Jymy torjui Korhosen veljesten Antin ja Matin yritykset. Veljesten välissä Ossi Meriläinen kävi yrittämässä, mutta viimeisellä lyönti leijaili laittomaksi. Sotkamolaisten sisävuoro päättyi yhdellä palolla, kun ajotilanne syntyi Virtaselle, jonka ensimmäinen kotiutusyritys jäi laittomaksi. Viimeisen lyöjän viimeinen lyönti leijaili kopiksi ja vuoro vaihtui. Viimeisen aloittavalla kempeleläiset saivat onnenkantamoisellakin ajotilanteen kakkoskärjestä, mutta Meriläisen kotiutus leijaili kopiksi. Kärjestä viimeisen rynnistyksen tehneen Kirin kärkimies Olli paloi ykköselle. Etutilanteessa Jussilasta tuli palo kakkospesältä, kun kärkietenijänä Saastamoinen ei edennyt. Lopussa mahdottoman tehtävän edessä ollut Matti Korhosen ensimmäinen lyönti kantoi kopiksi ja kenttä tyhjeni, ja Jymy valui lopultakin rajoille. Nuorekas Jymy pääsi juhlimaan räväkästikin voittoa.

Vierasjoukkue vei Talvisuperin lyhyelle otannalle tyypillisesti ottelun 3-tilanteet: tällä kertaa 12-7. Jymyn parhaana palkittiin Vihanto ja Kiriltä Olli.

Hannes Pekkinen valmistautuu etukentällä pieniin, varsiin ja koviin.

Valitettavasti videoklippejä ei Kempeleestä nähdä. Myös Jere Heikkisen antama elämänmakuinen haastattelu ottelun jälkeen höystettynä voittojuhlilla jää näkemättä, sillä videokameran muistikortti koki pelin jälkeen kovia. Pahoittelemme tapahtunutta, ja hankimme lisää muistikortteja reserviin. Haastattelusta sen verran, että Heikkinen kehui Jymyn otteita ja kertoi voiton maistuneen erityisesti hyvältä todella nuorekkaalla joukkueella. Heikkinen on ollut myös tyytyväinen henkilökohtaisesti talvikauteen, kun on saanut nauttia isoa vastuuta niin sisä- ja ulkopelissä.

– Lapsesta asti on ollut unelmana pelata Jymyn edustusjoukkueessa, niin onhan tämä ollut äärimmäisen mukavaa. Hieno juttu, että on tullut vastuuta ja saanut onnistumisiakin, Heikkinen summasi mediamiehen ulkomuistin mukaan.

Jere Heikkinen tuulettaa toisen jakson lyötyjään.

Kuvat ja teksti: Olli Korhonen