Otteluraportti | Ei kympin peli, mutta kymmenes voitto

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 2-0 (5-3, 3-0)

Ottelun tilastot

Jymy kaatoi Pattijoen Urheilijat Hiukassa sunnuntai-iltapäivän kamppailussa loppuunmyydyn kotiyleisön edessä. Voiton takeena oli terävästi toiminut takatilannepelaaminen, joka ei lipsunut kuin yhden ulkovuoron aikana.

Jymy oli jälleen muokannut kokoonpanoa, kun Niko Korhonen oli vuorostaan ulkopelistä huilissa ja pelasi jokeripaidassa. Linjassa tätä ei huomannut Antti Kiiskisen, Konsta Kurikan ja Topi Korhosen tehtyä kaikkiaan 12 paloa, mutta sisäpelissä etenijäjokerin puuttuminen aiheutti muutaman kerran sen, että peli pyöri väkisin ykköskärjen yli. Tällä hetkellä violettien kakkoskärki toimii kuitenkin rautaisella varmuudella ja kotiuttajat Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö ovat timanttisessa iskussa.

Rönkkö löikin pelin avausjuoksun ensimmäisessä vuorossa, kun Kalle Kuosmanen oli Riku Niemen ja Gorban toimesta pomputeltu kolmoselle. Pallo upposi vastustamattomasti Miikka Matikan eteen. Toisen aloittavalla Pattijoki iski kolmesti. Ensimmäisellä jaksolla jokaisessa vuorossa takatilanteen järjestänyt kärki loi ajot Sami Haapakoskelle, joka löi Niemen eteen ja Severi Piispanen ehti kotiin. Topi Kososen kotiutuksesta piti tulla palo, mutta Kurikan tappoheitto ei tarttunut lukkari Ville Väliahon hanskaan ja Jere Achren siirsi vieraat johtoon. Juuso Keski-Koukkari iski vielä 2-saumaan eikä Kiiskinen pystynyt kuin ottamaan takapalon kolmoselta. Se kuitenkin katkaisi vieraiden painostuksen ja tasoittavaan lähdettiin kahden juoksun tappiolta.

Niilo Piiponniemi sivalsi yhden vedon ja Jymy oli juoksun päässä: viistomailalyönti ei tarttunut Piispasen hanskaan, vaan painui Hiukan rantaan asti ja Niilo kipitti kunnarin. Merkkisakkaus sekoitti ensimmäisen tasoitusyrityksen, mutta lyöjäjokerit pääsivät silti tilanteeseen ja lopulta Roopen lyönti meni sopivasti epäonnistuneena keskisaumaan ja Antti Korhonen syöksyi tasoituksen.

Niilo sai kunnarikättelyt ensimmäisen jakson kirivaiheessa.

Pattijoen kolmannen vuoron yrityksissä ei ollut samaa särmää kuin edellisvuorossa ja Topi Korhonen poltti kahdesti kotiin. Jymy rakensi peräpään ajot, mutta Rönkön yritys kohosi kopiksi. Kososen otettua Joni Rytkösestä kärpäsen kakkoselta näytti vuoro jo kuivahtavan, mutta Roope Korhonen rakensi itselleen takatilanteen ja seuraavaksi paukutti merkistä laakavedon upeasti väliin: kotijoukkue siirtyi johtoon. Seuraavana lyönyt Kuosmanen toisti tempun viimeisenä lyöjänä. Ensin Kurikka kolmoselle ja sitten pystäri väliin ja näin isännillä oli kahden juoksun kaula.

Pattijoen hyydytti Kurikka, joka väläytti heittovoimaansa pompuntappajana. Kuuluisa käsi viskoi palloa niin lujaa, että yleisö kohisi ja Pattijoen kärki Piispanen joutui katsomaan ristinäyttöjä. Haapakoski teki vielä tilanteen Kososelle, mutta kotiutus jäi Antti Korhosen räpylään, jakso Jymylle 5-3.

Toisen jakson alussa nähtiin toinen yleisöä kohahduttanut tilanne, kun Kososen heitto osui ykköstilanteessa suoraan Piiponniemeä päähän. Vietettyään puolitoista minuuttia kentän pinnassa Niilo kuitenkin hymyili jälleen. Jymyn sisävuoro jäi tuloksettomaksi vääränhuutojen ja lyöntien epäonnistuttua. Pattijoen ensimmäinen yritys epäonnistui yhtä lailla, kun Väliaho päätti parantaa peliään ja napsi palot pois kuljeksimasta. Jymyn toisessa sisävuorossa nähtiin joukkueelle viime aikoina harvinaisia toissijaisia virheitä, ja ainoan kotiutusyrityksen Kosonen otti väärällä irti. Pattijoen tasoittava päättyi vielä pelin jälkeenkin joukkueita ja tuomaristoa puhuttaneeseen, mutta kuitenkin selvään estämistilanteeseen. Haapakosken kakkostilanteen pomppulyönti epäonnistui ja palloon yrittäneen Kuosmasen juoksulinja kohtasi ykköseltä lähteneen Timo Kallion kanssa. Ratkaisu oli kaksi paloa.

Jymyn takatilannepelaaminen oli vakuuttavaa. Kuvassa tuulettava Antti Kiiskinen teki viisi paloa.

Kolmannen aloittavalla Rönkkö ratkaisi pelin. Unelmalyönti 3-puolen lyhyelle jatkeelle kotiutti Rytkösen ja Möken. Vaikka lyönnin jäljiltä jäi paloton takatilanne, oli kolme paloa kasassa alle minuutissa parin etenemisvirheen seurauksena. Kun tasoittavalla Kiiskinen haki kopiksi Keski-Koukkarin kotiutuksen, eikä Jymyn ulkopeli antanut armoa virheistä, alkoivat Pattijoen eväät olla syödyt. Rönkkö lisäsi violettipaitojen juoksutiliä merkkaamattomalla kumuralla, jolla Rytkönen kiisi kotiin. Niilo ja Topi Korhonen paketoivat pelin polttamalla Pattijoen viimeiset yritykset.

Huomasitko tämän?

Jymyn etukenttä osoitti pelissä saumatonta yhteispeliä, kun Antti Korhonen sekä Joni Rytkönen jallittivat vippauspalon. Katso video alta!

https://www.facebook.com/SotkamonJymy/videos/287508822354448/

Jymy voitti kymmenennen kerran peräkkäin ja jatkaa sarjajohdossa. Vaikka otteissa oli edelleen paranneltavaa, on joukkue pystynyt kokoonpanoa vaihdellenkin voittoisiin esityksiin ja erityisesti kakkoskärjen pelaajat ovat vastaneet sisäpelissä saamaansa vastuuseen. Jymyn parhaat tänään olivat syöksykoppeja väläytellyt Piiponniemi ja neljä lyönyt Rönkkö. Niko Korhonen löi kuusi kärkilyöntiä seitsemästä yrityksestä ensimmäisessä pelissään ruutupaidassa sitten vuoden 2015. Kiiskinen palkittiin ansiosta parhaana ulkopelaajana.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Tiistaina nähdään Hiukassa koko runkosarjan odotetuin kohtaaminen, kun hallitseva mestari Joensuun Maila saapuu Sotkamoon. Finaaliuusinta pelataan jo tällä hetkellä loppuunmyydylle yleisölle. Joukkueet kohtaavat toistamiseen torstaina Joensuussa, joten voidaan puhua amerikkalaisittain pesiskesän kuumimmasta back-to-back -sarjasta.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen