Otteluraportti | Hermopeliä Hiukassa – Kouvolan takaa-ajo onnistui

Sotkamon Jymy – Kouvolan Pallonlyöjät 0-1 (1-4, 7-7)

Ottelun tilastot

”Hermoilua ulkopelissä. Tänään ei oltu sillä tasolla millä pystytään olemaan”, totesi pelinjohtaja Jani Komulainen heti ottelun jälkeen, samalla kun kovaa kannustanut kotiyleisö joutui poistumaan katsomosta hiljaisena. Kouvolan Juho Hacklin päätti yllättäen ottelun tilanteeseen, josta Jymyn piti selvitä voittajana ja lähestyä supervuoroparia. Voitettujen tilanteiden hukkaaminen oli päivän teema, myös Kouvola syyllistyi tähän. Ottelu oli virheistä huolimatta viihdyttävä, mutta molemmilla joukkueilla on mahdollisuus nostaa tekemisensä tasoa huomiselle. Hyvissä olosuhteissa pelattu peli antoi mahdollisuudet tilanteiden rakenteluun ja niitä syntyikin yhteensä 40.

Ensimmäiset juoksut tulivat räpylävirheillä. Jymyllä oli avausvuorossa taululla jo kaksi paloa, kun Antti Kiiskisen ykköstilanteen pystymailalyönti jäi linjaan Matti Saukolle. Saukon heitto meni kakkospesän yli, mutta katsomon ali. Pallon kadottua rajoitusalueelle Aatu Saastamoinen juoksi 1-0. Jymyn ulkopeli oli lähes virheetöntä kaksi ensimmäistä vuoroa, eikä Kouvola onnistunut kolmesta yrityksestä. Kolmannen aloittavalla Santeri Löppösen kierteinen kentällemenolyönti ja tuulinen keli naruttivat Niilo Piiponniemen ja pallo painui maisemaan. Kakkosella ollut Tommi Mäentausta juoksi kotiin, mutta Niko Korhosen raju tappoheitto ennätti kolmospesään ennen Löppöstä. Tuomaristo näytti ensin juoksua, mutta tarkisti tilanteen videolta ja korjasi virheensä. Virhetuomiosta tulistuneelle Kalle Kuosmaselle näytettiin kuitenkin herkkähipiäisesti keltaista korttia.

Jatkotilannetta ei Kouvola saanut, mutta Jymy ei saanut käytettyä etsikkoaikaansa kolmannen tasoittavalla vaikka pääkotiuttajat pääsivät paikkoihin. Neljännen aloittavalla Niko Korhonen sai henkilökohtaisella panoksellaan estettyä kärkikaksikon yritykset. Kouvola tuli kuitenkin vahvasti ja rakensi ajolähdön. Kahdesti epäonnistunut Jere Dahlström löi sopivan mittaisen näpyn Löppöselle. Aapo Komulainen rynnisti perään, mutta ei saanut palloa haltuunsa. Seuraavalla lyönnillä Dahlström tykitti vastustamattomasti keskelle väliin ja Toni Laakso toi 1-3. Parin Jymyn räpylävirheen saattelemana Kouvola lisäsi vielä neljännen juoksun. Lyöjänä Valtteri Luoma ja tuojana Matti Latvala. Jymyn tasoittava oli hampaaton ja jaksovoitto Kouvolalle 1-4.

Joni Rytkönen häärii Jymyn etukentällä.

Toiselle jaksolle Jymy tuli sisuuntuneena. Edelleen kotiutuslyönnit olivat yhtä lukuunottamatta heikkoja ja Kouvolan puolustus selvisi yhdellä päästetyllä. Johtojuoksun löi Roope Korhonen vastustamattomalla jatkelyönnillä, tuojana Joni Rytkönen. Kouvolan painostus torjuttiin tasoittavalla mallikkaasti ja toisessa vuorossa Jymy pisti ison vaihteen silmään. Usein vuoron ensimmäinen lyönti on vaarallinen, jos ulkokenttä ei ole valppaana. Nyt lyönnin löi Kalle Kuosmanen, joka pamautti 3-pesän päältä pallon rantahietikolle ja tuloksena oli Kallen superpesisuran ensimmäinen kunnari. Hetkeä myöhemmin ajot olivat päällä ja Roope kumauttamassa. Viimeisellä matalasta kylmänviileästi keskelle väliin kolmas juoksu, tuplajuoksijana Kuosmanen. Vaikka peli oli hetken poikki Luoman loukattua jalkaansa, jatkoajoihin lyöneet Lauri Rönkkö ja Aapo Komulainen jatkoivat hurmoksessa. Palloa väliin ja Hiukan stadion aaltoili 5-0-johdossa. Pari lisäyritystä eivät enää tuoneet onnistumisia.

Vierailla oli kuitenkin vielä kolme sisävuoroa. Dahlströmin onnistumiset pitivät Kouvolan pelissä. Peräpään ajoista kolme kertaa pallo keskeen, näistä kotiin Anssi Lammila ja Löppönen. Tilanne oli kahden vuoron jälkeen 5-2. Vaikka Rytkönen toi kolmannen alussa isännille lisäjuoksun Latvalan harhaheitolla kolmospesästä, jäi lisäjuoksu lyömättä. Tasoittavalla Jymy teki liikaa virheitä, että peliä olisi saatu jäädytettyä. Mäentausta oli kahteen otteeseen poltettavissa, mutta pääsi tuomaan kavennusjuoksun. Vaikka Niilo teki välissä huikean suorituksen ja poltti Juho Hacklinin Latvalan välilyönnistä, iski liekeissä oleva Dahlström perään Kouvolalle toisen lyöntikierroksen 2-jatkeelta. Mäentaustan pystymailalyönnin mentyä koppareista yli ja tuottaen kunnarin oli Kouvola jo juoksun päässä. Vierailla oli mahdollisuus panna Jymy kovaan paineeseen, mutta joukkue valitsi Mäentaustan jalkoja säästelevän taktiikan, jossa Toni Laakso löi viimeisellä tahallisen laittoman. Taktiikka antoi Jymylle tilaa hengittää, eikä KPL enää saanut lisäjuoksua.

Tiukkoja tilanteita riitti läpi ottelun.

Jymy pääsi edelleen kasvattamaan johtoaan, kun Antti Korhonen onnistui kotiuttamaan Piiponniemen. Jatkot kuitenkin pilattiin huolimattomuusvirheisiin.

Pelin ratkaisuhetkillä pallot polttelivat isäntien käsissä. Mäentausta ja Saukko lipesivät etupesille, ja Hacklin pomputti varmasti kolmostilanteen. Toisella hän kuitenkin sortui 1-3-vaihdossa etulaittomaan ja lähti nostamaan koppia. Sotkamolaisittain tilanne näytti erinomaiselta, sillä Kouvolalla oli jäljellä enää kolme lyöjää Hacklinin jälkeen. Lyönti kuitenkin lähti yläkierteisenä ja putosi syöksykoppia yrittäneen Piiponniemen eteen ja saman tien pomppasi Niemestä yli. Mäentausta sai kävellä kotipesään ja koska kyseessä oli viimeinen lyönti, ehti Hacklin juuri ja juuri kiertää kunnarin. Peli päättyi siihen.

Kun tilastoja katsotaan, olivat tilannemäärät tasaisia, mutta Kouvola kotiutuksissaan tehokkaampi. Jymyn sarake jopa valehtelee, sillä neljä kertaa viimeisen lyönnin kotiutus meni laittomaksi. Kouvola löi yllämainitusti tahallisen laittoman kertaalleen. Kouvolan voiton suurimmat sankarit olivat huimalla tehokkuudella kotiuttanut lyöjäjokeri Dahlström ja kovaa kärjessä lentänyt Mäentausta. Hacklin pomputti täydelliset prosentit ja joutui vain pelin alussa ostamaan takapalolla vaihdon. Kunnari oli lopullinen kuorrutus hänen päiväänsä. Jymyn ykkönen oli ensimmäisen jakson tapahtumista sopivasti aggrea saanut Kuosmanen, joka onnistui kakkoskärjen aurana jälleen mainiosti. Niko Korhonen oli tehokas vaihdoissa ja Antti Korhonen teki eniten paloja ulkopelissä.

Resepti loppukauteen on yksinkertainen. Vain voitot kelpaavat.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Mestaruustaisto jatkuu huomenna Kouvolan KSS Energia Areenalla klo 14. Jymyn kannattajat, huomenna teidän tuki on ensiarvoisen tärkeää!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Janne Kuronen