Otteluraportti | Huikaiseva ottelusarja päättyi Jymyn juhliin!

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 2-1 (3-8, 4-3, 2-1)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy raivasi jälleen tiensä superpesiksen välieriin! Asia sai sinetin Hiukan koleassa perjantai-illassa, kun Jymy ja Joensuun Maila kohtasivat viidennen ja ratkaisevan kerran. Ja kuten tarinaan sopii, ratkaisu nähtiin vasta supervuorossa.

Sotkamolaisten voittoputki puolivälieräsarjoissa jatkui 17:nnen kerran ja Jymy on edennyt neljän parhaan joukkoon jokaisella kerralla 2000-luvulla eli tämänvuotinen on 22. perättäinen välieräsarja (ero luvuissa johtuu siitä että 2004-2008 ei pelattu puolivälierävaihetta). Tuuliseen kahdeksan asteen raikkauteen oli saapunut yli 1600 katsojaa, joukossa paljon myös punaista väriä.

Jymy oli hieman muuttanut kokoonpanoaan: Toni Laakso teki paluun yhdeksikköön Aatu Saastamoisen tilalle. Joensuu puolestaan oli hieman viilannut lyöntijärjestystään ja jokeriosastolla esiintyi Kasperi Hämäläinen. Ottelun avausjuoksua ei tarvinnut pitkään odotella. Vieraat rakensivat palottoman perusajon, josta Patrik Wahlsten löi keskisaumasta Konsta Kurikan räpylää hipoen johdon. Henri Litmasen keskipienellä Konsta Kettunen toi toisen ja kun Erkka Gröhnin vapaa välilyönti poltteli takakentällä, tuntui Maila jo karkaavan ja isäntien ulkopeli näytti heiveröiseltä. Tasoittavalla Jymy kavensi Niko Korhosen keskipompulla 1–3-tilanteessa, mutta jatkon ajolähdöistä ei lisäystä. Lauri Rönkön riipaisu taakse kolmoskulmaan oli tosin vain senttejä laiton.

Toisen alussa jakso käytännössä ratkesi. Jymy autteli kakkospesän harhalla tilanteen päälle ja Aleksi Rautiaisen jouduttua lyömään laittoman Aapo Komulaisen väärään iski Wahlsten 2-jatkeelle. Vaikka kolmoselta ei heti lähdettiin, karkasi pallo todella helposti läpi ja koko rulla tyhjeni. Heti perään Topi Hurskainen niittasi kakkosluukusta kohti takaporttia, mutta lyönti osui puuhun ja ainoastaan yksi juoksu syntyi. Taululla kuitenkin musertava vierasjohto: 1–8. Toisen lopussa kotijoukkueelle Kurikan toimesta paloton ajo, josta jokerit Roope Korhonen (Joni Rytkönen) ja Matias Litmanen (Konsta Kurikka) kavensivat välilyönneillään. Kolmannen alussa punapaidat tekivät taas palottoman tilanteen, mutta Wahlstenin viimeisellä laiton ja Rautiasen lyönnillä tuplapalot. Omalla vuorollaan violeteille kahden palon 1–3-tilanne, josta Rönkön yritys jäi Iiro Kuosan hanskaan etukentällä. Viimeisessäkään ei enää juoksuja nähty, vaikka molemmilla oli tilanteita. Lähimpänä oli R. Korhosen välilyönti, josta takakenttä kuitenkin suoritti. Jakson kolmostilanteet Jymylle 11–10, mutta juoksut 3–8 Mailalle.

Ottelusarja oli kaiken kaikkiaan tunteiden vuoristorataa.

Toisen jakson alkuun isännät saivat kipeästi kaipaamansa hyvän alun. Yhden palon ajosta R. Korhonen painoi pallon 3-kopparin eteen ja Kalle Kuosmanen toi johdon. Heti perään Rönkön 3-pussilyönti poltteli linjassa ja Niko Korhonen tuplasi johdon. Harhalla syntyi vielä uusi tilanne, mutta lisää ei tullut. Tasoittavalla Joensuun kärki nakutti varmasti palottoman perusajon päälle. Lyöntipaikalle liekehtivä Wahlsten, jonka ensimmäisestä yrityksestä Antti Kiiskinen poltti kotiin. Myös toinen yritys suuntautui samaan paikkaan, ja Kettunen toi kavennuksen kun Jymy tyytyi takapaloon kolmoselta. Komulainen otti kuitenkin hetkeä myöhemmin Wahlstenista kärpäsen ykköspesältä ja vuoro katkesi hankalasti numeroon 4.

Toisen alussa isäntien vuoro näytti jo pelatulta, kun kärkikaksikosta tuli pienen kotipesäselkkauksen yhteydessä nopeasti kaksi paloa. N. Korhonen pääsi kuitenkin kentälle ja seuraavana hyvän sarjan mailan varressa lyönyt Kurikka riipaisi 3-rajasta pallon kohti Hiukkaa. Tuloksena 1+1 juoksua eli sarjan ensimmäinen sotkamolaiskunnari ja Jymylle helpottava 4–1-johto.

Toisen lopussa vieraille jälleen tilanne mutta ajon rakentuminen (palottomana) siirtyi viimeisiin lyöjiin asti. Rautiaisen kolmosjatke upposi ja Gröhn ehti helposti. Samuel Tirkkosen yritys ei enää onnistunut ja kolmannen alussa violetit painostivat vahvasti. Rytkönen avasi peliä lyömällä ykköstilanteessa yli koppari Konsta Piirosesta ja ajolähtö syntyi. Kurikan yrityksellä haavat ja uusi tilanne, mutta niin R. Korhosen, Rönkön kuin Laaksonkin lyönneistä palot kotipesään. Kolmannen lopussa kakkospesän harhaheitolla Mailalle jälleen ilmainen takatilanne ja paloton ajo, josta Wahlsten rikkoi puhtaasti kakkossauman ja vieraat jo juoksun päähän. Isäntien ulkokenttä kesti kuitenkin Rautiaisen ja Hurskaisen yritykset, eikä Joensuu päässyt tasoihin.

Viimeisen alussa sotkamolaiset jäivät ainoan kerran ottelussa ilman (edes 2-)tilannetta ja ulkovuoroon lähdettäessä tilanne oli selvä: jos Joensuu tekee juoksun, Jymyn kausi loppuu. Vieraat olivat tehneen tilanteen tähän mennessä jokaisessa vuorossaan ja näistä viisi paloitta.

Mutta vuoroin vieraissa. Jos Jymy ei onnistunut katkon paikassa torstaina, ei Joensuusta ollut perjantaina viemään ottelua peliajalla. Isännät pelasivat Kalle Kuosmasen johdolla erinomaisen ulkovuoron ja niin myös vierailija jäi ottelussa ainoan kerran ilman tilannetta.

Supervuorossa oli valinta isännillä ja Jymy valitsi lyöntivuoron. Keula järjesteli palottoman perusajon ja Kurikan säilytyksen jälkeen R. Korhosen kolmosrajapienellä äärimmäisen niukka juoksu. Vieraat haastoivat tuomion, mutta muutaman piinallisen minuutin kestäneen videotarkistuksen jälkeen voitiin todeta että tuomaristo näki jo tapahtumahetkellä tilanteen tismalleen oikein: juoksu. Korhosen toinen yritys ei onnistunut, mutta Rönkön välilyönnillä Kurikka toi toisen, kun Hurskainen ei saanut palloa räpyläänsä. Tasoittavalla Jymy pääsi jälkeen kiinni karjalaisten tilanteenrakenteluun ja teki kärki- ja takapalon kakkospesälle, mutta Wahlstenille järjestyi vielä ajolähtö. Merkattu kolmosluukkuun riitti Kettuselle kavennukseen ja kun heitto meni ohi kotipesän, syntyi uusi tilanne. Seuraava lyönti merkkaamattomana väliin, mutta 3-koppari Riku Niemi nousi isäntien sankariksi ja poltti Henri Litmasen kotipesään.

Jymy raastavasta ja jännittävästä sarjasta äärimmäisen niukasti välieriin. Joensuu ei ollut vastustajista toivelistan kärjessä, minkä joukkue kentällä näyttikin. Violetit osoittivat kuitenkin luonnetta hävityn avausjakson jälkeen ja ottelun loppuhetkien kiperissä tilanteissa. Jymy ei epäonnistunut kakkosvaihdossa ottelun aikana kuin kerran, joten 3-tilanteissa isännät olivat edellä 25–19, mutta kotiuttaminen oli vierailla parempaa hurjan avausjakson ansiosta. Ulkopeli parani heikon ykkösjakson jälkeen huomattavasti, eikä toiselta jaksolta alkaen lahjoja liiemmin annettu. Ottelusarjan viidessä ottelussa Jymy teki neljässä vastustajaansa enemmän tilanteita, mutta ulkopelaaminen jätti toivomisen varaa. Jatkoon meni kuitenkin parempi joukkue, vaikka hieman kapealla materiaalilla operoinut ja loukkaantumisista kärsinyt Joensuu harasi tiukasti vastaan.

Ratkaisuottelun onnistujia olivat jälleen hienon ottelun pelannut, 1+1 lyönyt ja 8 kl. kerännyt Konsta Kurikka sekä 6/7 kentälle mennyt ja kourallisen paloja heittänyt Kalle Kuosmanen. Joensuun parhaat olivat hurjat 1+7 niitannut Patrik Wahlsten sekä hyvin ykköstilannetta purkanut ja kaksi tuonut Konsta Kettunen.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Sotkamolaiset eivät ehdi pitkään jatkopaikkaa juhlistaa, sillä välieräsarja niin ikään viisi puolivälierää pelannutta Manse PP:tä vastaan alkaa tulevana sunnuntaina. Kotietu on runkosarjan voittaneilla tamperelaisilla ja Sotkamossa pelataan tulevana tiistaina kauden kohujoukkuetta vastaan 7.9. klo 16.30. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Jussi Korhonen
Videot: Olli Korhonen