Otteluraportti | Joensuu toistamiseen parempi – Jymy ei onnistunut murtamaan karjalaisten ulkopeliä

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 1-0 (3-3, 5-1)

Ottelun tilastot

Tiistain pelissä ulkokentät eivät suoriutuneet parhaalla tavalla ja tänään oli odotettavissa räpyläpelin tasonnosto. Virheet siirtyivätkin pääosin sisäpeliin. Ratkaiseva ero joukkueiden välillä oli takatilanteen kestävyydessä. Joensuu pystyi kotiuttamaan 50 prosentin teholla, kun Jymyn tykit jäivät 25 prosenttiin.

Ensimmäisellä jaksolla Jymy haki kotiutuksia lyhyillä lyönneillä. Ensimmäisessä vuorossa yritys jäi Juha Puhtimäen ulottuviin. Tasoittavalla Aleksi Rautiainen iski pallon väliin ja Antti Hartikainen kiisi kotiin. Vaikka Jymy sai Rautiaisen lyöntivuorolla tehtyä kaksi paloa, pääsi punapaitojen viimeinen lyöjä Iiro Kuosa pamauttamaan pallon väliin ja JoMa kopitteli kokonaisen kierroksen väsyttääkseen vieraitaan ulkopelissä.

Toisen vuoron alkuun Jymyllä oli kärkimiehet pesillä. Nyt näpy meni pitkäksi ja Mikko Kemppainen oli paikalla. Seuraava Lauri Rönkön pieni poltteli Simo Vainikaisen näpeissä ja Joni Rytkönen ennätti kotiin. Joensuun toisessa vuorossa syntyi jälleen pari turhaa takapaloa ja lopulta ainoa kotiutusyrityskin jäi löysäksi. Jymy ei kuitenkaan kolmannella yrityksillä onnistunut kotiutuksissa. Tasoittavalla violetit onnistuivat jo katkaisemaan kärjen, mutta Konsta Kettusen 2-rajalyönti livahti luvattoman helposti Niko Korhosen räpylän alta maisemaan ja kunnari oli selviö.

Neljännessä kainuulaiset nousivat takaa. Rönkkö pudotti lyönnin väliin ja Niilo Piiponniemi kiirehti kavennuksen. Perään Roope Korhonen löi jälleen lyhyen ja Kuosa epäonnistui polttoyrityksessään, Niko Korhonen tasoitti jakson. Kaksi seuraavaa yritystä JoMan ulkokenttä torjui, mutta tasoittavalla joukkue ei saanut mitään aikaan joten tulos 3-3 siirsi ratkaisut toiselle jaksolle.

Jymy tuli vahvasti neljännen vuoroparin alkuun.

Toisen jakson ensimmäisestä Rautiaisen kotiutushaastosta Antti Korhonen suoritti rauhallisesti ja jatkotilanteesta Rytkönen poltti helposti Kemppaisen epäonnistuneesta viistosta. Jymyn pääsi yrittämään tasoittavalla kolmesti kotiutusta: Möke ja Roope haastoivat Kemppaista, mutta turhaan. Välissä Rönkön kumurayrityksen leikkasi poikki Kettunen. Kemppainen ja Kettunen olivat pääosissa jakson avausjuoksussa. Vieraat olivat saaneet jo kaksi paloa alle, kun Kemppainen toiseksi viimeisenä lyöjänä pudotti pallon varmasti väliin, eikä Riku Niemi päässyt yrittämään polttoa. Kettunen toi 1-0. Jymy ei saanut vastattua, sillä joukkue jäi ensimmäistä kertaa pelissä ilman takatilannetta.

Kolmannessa vuorossa Joensuu sai ensi kertaa palottoman tilanteen kolmella kärkimiehellä. Puhtimäen keskinäpy kotiutti Vainikaisen, mutta Niko Korhosen ja Ville Väliahon yhteistyöllä Rautiaisen yrityksestä napattiin kaksi paloa. Jälleen kuitenkin isännät pääsivät tekemään lisäjuoksun viimeisillä lyöjillä. Samuel Tirkkonen kotiutti Konsta Piirosen keskikentän varsilyönnillä. Tilanteessa Jymyn ulkokenttä olisi voinut saada kolmannen palon ykköseltä ennen juoksua, koska kyseessä oli viimeinen lyönti. Tätä ei kuitenkaan edes huomattu yrittää.

Vieraat olivat purjeessa ja myös kolmas sisävuoro jäi tuloksettomaksi. Vaikka Niko Korhonen teki neljännen alkuun kaksi paloa etupesille, eivät violetit saaneet estettyä tilanteen syntymistä ja nyt Rautiainen pamautti 3-luukusta eron selväksi. Topi Hurskainen ja Hartikainen kotiutuivat ja tilanteeksi 5-0. Rautiainen löi siten kahteen peliin kaikkiaan kahdeksan juoksua. Jymyn koko kauden hyvässä vireessä ollut kakkoskärki rakensi lohdutusjuoksun. Niemi ja Antti Kiiskinen siirsivät Topi Korhosen kolmoselle ja Konsta Kurikka sivalsi pallon väliin. Todelliseen takaa-ajoon isäntien ulkokenttä ei antanut mahdollisuutta.

Ulkopeli nosti tasoaan tiistailta ja oli parhaimmillaan erinomaista.

Jymyn parhaana palkittiin Lauri Rönkkö, mutta Niko Korhonen ensimmäisen jakson ulkopelivirheestään huolimatta oli violettien ykkönen ulkona ja sisällä. Joensuun parhaat olivat palkinnon saanut Kettunen ja Rautiainen. Myös Kemppaisen mainio ulkopeli voidaan mainita.

Joukkueiden lataus näkyi tiistaita enemmän purnaamisena kokeneen tuomarikaksikon Nupponen-Muurainen tulkintoihin.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Seuraava kotiottelu pelataan sunnuntaina, kun Koskenkorvan urheilijat saapuvat Hiukkaan. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen