Otteluraportti | JoMa siirsi ratkaisun Hiukkaan!

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 2-1 (3-4, 4-3, 1-0)

Sotkamon Jymyn ja Joensuun Mailan puolivälieräsarja saa päätöksensä vasta viidennessä ottelussa. Kotijoukkue Maila nousi viime hetkellä toisen jakson voittoon ja vei tasaisen taiston supervuoron jälkeen 2–1. Sarjan tasoittumista todisti kymmenasteisessa säässä vajaat 1900 katsojaa.

Vieraat aloittivat Kerubilla vahvasti. Joensuu jäi ilman tilannetta ja tasoittavalla Konsta Kurikka tälläsi palottomassa perusajossa kakkossaumasta Kalle Kuosmasen kotiin. Roope Korhonen pääsi vielä yrittämään lisäpinnaa, mutta tulosta ei tullut. Toisen alussa myös isännät rakensivat palottoman perusajon. Aleksi Rautiaisen Jymy puolusti, mutta toinen jokeri Patrik Wahlsten tasoitti keskisaumasta Konsta Kettusen kipitellessä. Painostus päättyi Erkka Gröhnin kotiutuksen noustua kopiksi. Omalla vuorollaan violettien kärki sakkasi, mutta Konsta Kurikka vei kaksi väliä ja yhden palon ajo järjestyi. R. Korhosen kolmosrajapieni jäi kuitenkin lukkari Ville Väliahon ulottuville ja tuotti vuoronvaihdon. Kolmannen alussa Joensuu siirtyi johtoon Rautiaisen keskipienellä, etenijänä Konsta Saarilehto. Wahlstenin yrityksillä kuitenkin kaksi paloa, kun takavaihto myöhästyi. Jymyn tasoituksesta vastasi Lauri Rönkkö, jonka välilyönnillä Niko Korhonen kiiruhti 2–2. Uusi yritys päättyi nykäyksellä irtoamiseen kolmospesältä. Viimeisen alussa kotijoukkueelle syntyi yhden palon ajo ja aikalisä. Rautiaisen säilytyksellä Konsta Piironen toi helposti 3–2, kun polttoheitto epäonnistui etukentällä. Wahlsten ja Samuel Tirkkonen eivät onnistuneet enää lisäämään johtoa ja vieraat pääsivät iskuetäisyydeltä tasoittavalle. Joni Rytkönen ja Kurikka rakentelivat takatilanteen ja kun R. Korhosen välilyönti tipahti kopparin räpylästä, toi Kuosmanen sotkamolaiset tasoihin. Jakson voittojuoksusta vastasi Rönkkö, jonka 2-puolen maalyönti meni Erkka Gröhnin räpylän alitse, eikä Mikko Kemppainen hyvästä reagoinnista huolimatta ehtinyt enää polttamaan Niko Korhosta.

Jymy oli pelin päällä seitsemän vuoroa.

Toisen jakson alku oli violeteilta vaisu eikä tilannetta syntynyt. Joensuu rakensi hieman pidennetyllä (Topi Hurskainen tänään nro 3) kärjellään palottoman ajon, joka kuitenkin kuivui Rautiaisen koppilyöntiin. Toisen alussa isännät saivat Jymyn kärjen taas rikki, mutta paloton ajo järjestyi siitä huolimatta. R. Korhosen 3-pussilla johto (N. Korhonen) ja kun takapalojakaan ei tullut, pääsivät vieraat yrittämään lisäjuoksua kolmen pelaajan voimin. Tuloksena oli kolme paloa kotipesään. Tasoittavalla kotijoukkueelle järjestyi tänään sarjassa parhaimman kokonaisuutensa pelanneen kärkinelikon toimesta yhden palon ajo, josta kuitenkin koppi ja palo Rautiaisen yrityksestä. Wahlsten vei vielä kaksi väliä, mutta muutamaan kertaan pelissä isäntiä vaivannut merkkivirhe päätti vuoron. Kolmannen alussa sotkamolaiset rakensivat kolme eri kertaa kakkostilanteen, mutta kolmospesälle asti ei etenijä ehtinyt. Joensuun kolmas oli joukkueen illan heikoin, edes kakkostilannetta ei syntynyt.

Tämä jätti Jymylle erinomaisen tilaisuuden ratkoa ottelu ja koko ottelusarja neljännessä vuorossa. Siltä myös alkoi näyttämään, kun paloton perusajo pyörähti vaivatta ja aikalisän jälkeen R. Korhonen painoi kolmospuolelle väliin ja Rytkönen juoksi 0–2. Uudesta tilanteesta Riku Niemi lisäsi kolmospussin yllätysotolla vieraiden johdon jo kolmeen, kun polttoheitto putosi Ville Väliaholta. Niko Korhonen toi illan neljännen juoksunsa. Vahvassa nosteessa Jymy pääsi uudelle kierrokselle ja sai Rytkösen jalat vielä kolmospesälle, mutta vuoro päättyi Rönkön koppilyöntiin. Viimeisen tasoittavalla Joensuu siis tarvitsi neljä juoksua päästäkseen supervuoroon ja onnistui ne tekemään(!). Jymy toki auttoi huomattavasti heti alkuun: tilanne järjestyi Konsta Kettusen läpilyönnillä ykköstilanteessa etukentän ahdistaessa pieniä pois. Kahdella peräkkäisellä yllätysotolla syntyi nopeasti kaksi juoksua. Hurskaisen kakkospuolen yritys nousi ja oli menossa laittomaksi, mutta pallo putosi syöksykoppiyrityksessä, Piironen toi 1–3. Tämä olisi ollut pieni harmitus, mutta heti perään Henri Litmasen keskipienellä vieraiden ulkopeli jäi telineisiin ja Kettunen toi tilanteeksi 2–3. Wahlsten tinttasi keskisaumasta tasoituksen kun palloa punnittiin hetki liikaa (Hurskainen) ja isäntien hurmosvuoron päätti ja jaksovoiton varmisti Rautiainen, jonka kolmospuolen pieneen violetit räpylät tulivat hieman liian myöhään ja palautus meni yli kotipesän.

Supervuoro oli äkillisesti hallinnan tunteensa kadottaneilta sotkamolaisilta vaisu, eikä ykköstilannetta parempaa syntynyt. Kotijoukkueen tasoittava näytti Jymyn kannalta jo hyvältä, kun Aapo Komulainen otti ykköspesältä kärpäsen Konsta Piirosesta. Harmillisesti voittojuoksu syntyi kuitenkin jälleen virheestä. Tilanteessa oli kyllä epäpuhdas suoritus heitossa kohti kakkospesää, mutta Samuel Tirkkosen röyhkeä etenemislinjan vaihto syöksyssä kiinniottajan jalkoihin varmisti pallon karkaamisen aidan ali tavoittamattomiin. Tirkkonen sai rikkeestään palkinnoksi tuuletella voittojuoksua.

Molemmat joukkueet ovat nyt voittaneet kaksi kotiotteluaan. Johtoasema vaihteli taas jaksojen sisällä, kuten aikaisemmissa peleissä. Nyt johtokapulaa on pidetty kahdeksan jakson sisään 22 kertaa jommankumman hallussa ja jakson avausjuoksun tekijä on aina vähintään ollut jossain vaiheessa jakson aikana tappiolla. Superpesishistorian aiemmista (vähintään kolmen pelin mittaisista) pudotuspelisarjoista ei vastaavaa vuoristoratasarjaa löydy.

Kolmostilanteet menivät 17–16 isännille ja kotiutusyritykset molemmilla 7/15. Kovat panokset näkyvät kuitenkin etenkin ulkopeleissä, eikä räpylä tahdo kummallakaan kestää. Jymy pelasi tällä kertaa seitsemän vuoroa ilman annettua läpilyöntiä, mutta Konsta Kettusen viimeisen vuoron (kiintiö)läpäri auttoi isäntiä lopun hyökkäyksessä, vaikkei suoraan juoksuja tuottanutkaan. Sotkamolaisten paras oli kolme lyönyt Roope Korhonen. Konsta Kurikka pelasi hienoa sisäpeliä kooten kentän korkeimmat (8) kärkilyönnit, ja Niko Korhonen kiersi kentän neljästi. Isäntien parhaaksi noteerattiin kärjessä erinomaisesti (6/7) tietä aurannut Konsta Piironen.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Viides ja ratkaiseva puolivälieräottelu pelataan Sotkamossa jo tänään 3.9. Hiukassa klo 17:00 alkavassa jännitysnäytelmässä nähdään, kumpi joukkueista jatkaa välieriin. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg & Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen