Otteluraportti | JoMa tehokkaampi Hiukassa

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 0-1 (0-3, 7-7)

Ottelun tilastot

Joensuun Maila onnistui nollaamaan Sotkamon Jymyn Hiukan keskiviikkoillassa. Toisella jaksolla tasokkaammaksi noussut ottelu päättyi vieraiden voitonjuhliin jaksoin 1–0. Näin Mailasta tuli tämän kauden ensimmäinen ja ainoa joukkue, jolta Jymy ei saanut runkosarjassa yhtään pistettä. Kärkipään kohtaamista koleahkossa illassa seurasi vajaat 1600 katsojaa.

Vierasjoukkue aloitti juoksujen teon heti ottelun avausvuorossa. Topi Hurskainen pääsi harhalla kolmospesälle ja kuuden lyöjän odottelun jälkeen Aleksi Rautiainen veivasi kakkosrajapienellä johtojuoksun vapaasta kolmostilanteesta. Kotijoukkue sai tilanteet molemmille lyöjäjokereilleen, mutta sekä Roope Korhosen että Lauri Rönkön yritykset jäivät juoksuttomiksi. Toisen alussa Joensuun molemmat jokerit pääsivät yrittämään, mutta sekä Rautiaisen että Patrik Wahlstenin lyönnit karkasivat laittomiksi. Sotkamolaisten toinen oli nopea ja kolmannen alussa vieraat lisäsivät johtoaan. Rautiainen teki kahden palon rasittaessa itselleen tilanteen ja kakkosrajapieni Aapo Komulaisen ylikorkeasta tolpasta riitti pallon poltellessa näpyyn kiirehtineiden violettien käsissä. Kolmannen lopussa Jymy rakensi palottoman perusajon, mutta lukkari Ville Väliahon takatilanteen syöttötyöskentelyyn ei löytynyt edelleenkään avainta ja osittain sen vuoksi Konsta Kurikan ja R. Korhosen lyönneillä ei tullut tulosta. Kakkoskärki rakensi vielä tilanteen Rönkölle, mutta juoksutili ei auennut. Toinen lyönti herätti kotiyleisössä jo toivon kipinää mennessään komeasti kopparin yli – ja ollen niukasti laiton. Viimeisen alussa Rautiainen iski puhtaalla välilyönnillä punapaidoille 3–0. Tasoittavalla Joni Rytkönen survaisi vielä kolmosrajasta läpi, mutta pallo pysähtyi mainosaitaan ja odotetun parin juoksun sijaan syntyi palo kolmospesälle eikä uutta tilannetta enää rakentunut. Nihkeän avausjakson tilanteet kotijoukkueelle 5–4, juoksut vieraille 3–0.

Toiselle jaksolle violetit vaihtoivat lyöntijärjestystään. Komulainen siirtyi neloseksi ja Kiiskinen viitoseksi, Kurikka ja Toni Laakso numeroille 7 ja 8. Avausvuoro tuotti yhden tilanteen, mutta juoksu ei ollut edes lähellä. JoMa rakensi vuorollaan palottoman perusajon, mutta tilanne valui hiekkanurmeen: Rautiaisen lyönneillä sekä kotiutus että kakkostilanne epäonnistuivat. Toisen alussa sotkamolaisille kehittyi toista kertaa ottelussa paloton perusajo, mutta Komulainen ei onnistunut ja seuraavaksi lukkari Väliahon taktinen väärä osui kohdalleen. Uusi tilanne kuitenkin R. Korhosen lyönnillä, jota seurasi koppien ja tuloksettomien vapaiden sarja, mutta viiden lyöjän odottelun jälkeen Rönkkö iski välilyönnillä Niko Korhosen turvaan. Toisen lopussa Joensuu sai halvan tasoituksen. Henri Litmasen saumalyönti osui alapalloon, mutta lipsahti samalla kopparin jaloista läpi ja Konsta Piironen kotiutui suoraan kakkoselta. Jatkotilanteen johtojuoksusta vastasi Mikko Kemppainen puhtaalla välilyönnillä ja samassa vuorossa palon paikasta harhaheitto 3-pesältä muutti tilanteeksi jo 3–1 vieraille. Jymy puolusti kuitenkin vuoron lopuksi syntyneen palottoman ajolähdön ja pysyi pelissä mukana.

Pelin jälkeen violettioranssit harmittelivat, ettei lataus ollut paras mahdollinen.

Kolmannen alussa koitti isäntien tehohetki. Kärkikaksikosta tuli haavat, mutta paloton ajo syntyi. R. Korhosen kupperi karkasi epävarmalta vaikuttaneelta koppari Konsta Piiroselta, mutta mainoksen jalka torjui Joensuun vauriot kahdeksi juoksuksi ja peli tasoihin. Aapo Komulainen oivalsi hetkeä myöhemmin tilaisuutensa Riku Niemen kopinnostolla ja karkasi taktisella pudotuksella Jymyn johtoon. Hetken päästä lyömään päästyään Komulainen lisäsi 3-rajapienellä ja välilyönnillä kotijoukkueen jo lupaavaan 6–3-johtoon, tuojina Kalle Kuosmanen ja Joni Rytkönen. Joensuu sai kolmanteen vuoroonsa unelma-alun kärkimies Piirosen täydellisellä pystärillä kakkosjatkeelle. Kunnarin jälkeen Rautiainen ja Patrik Wahlsten pääsivät yrittämään, mutta nyt Jymyn ulkopeli kesti. Viimeisen alussa täydellistä vaihtolyöntipeliä pelanneen Niko Korhosen pomppu jäi matalaksi, mutta palon sijasta joensuulaiset viskoivat pallon 3-pesästä ohi: Kalle Kuosmanen toi harhaheitolla Jymylle jo 7–4. Kaksi seuraavaa tilanteenrakennusyritystä olivat harmillisen heikkotasoisia, joten Jymy lähti puolustamaan kolmen juoksun johtoa. Viimeisen tasoittavalla sotkamolaiset auttoivat harhaheitolla vieraille yhden palon etutilanteesta ajolähdön ja sen jälkeen joensuulaiset olivat tylyjä. Illan hämärtyessä Rautiainen kavensi välilyönnillä (tuojana Piiroinen) ja teki uuden tilanteen, Wahlsten riipaisi viimeisellään kolmossaumasta 7–6 (Topi Hurskainen) ja sikermän päätti kolmas jokeri Konsta Kettunen välilyönnillään (Mikko Kemppainen). Jakson voittojuoksua ei enää neljännestä paikasta syntynyt ja näin toinen jakso tasattiin. Jymy hävisi Joensuulle jo viidennen kerran peräkkäin kotiottelun runkosarjassa: edellinen voitto on kaudelta 2016. Tappioputki on yksittäistä joukkuetta vastaan seurahistorian pisin. Pudotuspeleissä toki Jymy on tässä välissä voittanut Joensuun kotona kolmesti.

Vaisun avausjakson jälkeen toisella jaksolla nähtiin viihdyttävää pesäpalloa. Tilanteita syntyi ja johto vaihteli moneen kertaan. Tasaisen ottelun kolmostilanteet menivät sotkamolaisille 17–16, mutta vieraat kotiuttivat laadukkaammin ja veivät pisteet mennessään. Violettien parhaita Hiukan keskiviikossa olivat kaksi juoksua lyönyt lukkari Aapo Komulainen ja erehtymätöntä sisäpeliä (8/8) esittänyt Niko Korhonen. Kalle Kuosmasen kentällemeno 7/9 ja kuusi tehtyä paloa ulkokentällä ansaitsevat kehut. Mailan selkeä ykkönen oli 4/6 kotiuttanut Aleksi Rautiainen. Kakkospytyn edestä uurasti lukkari Ville Väliaho, joka palkittiin myös Ruutu-tähdellä ottelun parhaana ulkopelaajana peräti yhdeksättä kertaa tällä kaudella.

Tilastopuolella Roope Korhonen ylitti pesispörssissä neljäntenä pelaajana pääsarjahistoriassa 3000 pisteen rajan. Edellä ovat vain tilastoa ylivoimaisesti johtava Toni Kohonen, Sami Haapakoski ja Henri Puputti. Pesispörssi mittaa pelaajan sisäpelionnistumisia antamalla pisteitä lyödyistä, tuoduista ja kärkilyönneistä. Myös arvo-otteluedustukset ja voitetut SM-mitalit kerryttävät kokonaispottia. Joni Rytkösen tuotujen mittari osoittaa lukemaa 71. Ennätykseen on matkaa kahdeksan tuotua.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Tappion myötä Jymy valahti tiukassa desimaalitaistossa sarjassa neljänneksi. Runkosarjaa on jäljellä kolme ottelua, vierailut Siilinjärvellä ja Pattijoella sekä välissä runkosarjan viimeinen kotiottelu Haminan Palloilijoita vastaan tulevana sunnuntaina. Ottelu Hiukassa 22.8. klo 16:00. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg
Tilastot: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen