Otteluraportti | Jymy ei suostu häviämään Hiukassa

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 2-1 (4-6, 5-0, 4-3)

Kiteen Pallo-90 osoittautui jälleen hankalaksi vastustajaksi Sotkamon Jymylle Hiukan helteisessä tiistai-illassa. Jännittävien vaiheiden jälkeen voitto jäi kuitenkin Sapsojärven maisemiin jaksoin 2–1. Toista peräkkäistä jatkovuoroilla napattua kotivoittoa seurasi n. 1900 katsojaa. Kaikkiaan Jymy on pelannut seitsemän kotiottelua ja voittanut edelleen kaikki.

Ratkaisussa oli lähes kaikki täydellisen urheiludraaman elementit. Ainoastaan toinen palo puuttui taululta, kun Roope Korhonen asteli supervuoroparin tasoittavalla lyömään ajolähtöön kolmen juoksun tappioasemassa. Mutta ennen kuin siihen asti oli päästy, ottelussa sattui ja tapahtui.

Jymy lähti otteluun hieman muutetulla kokoonpanolla. Etenijäjokerina pelannutta Niilo Piiponniemeä paikkasi kopparina eleettömästi Iivari Vihanto uransa toisessa pääsarjapelissä. Ensimmäinen tuli myös Kiteetä vastaan kesäkuussa Rantakentällä. Avausvuorossa molemmat joukkueet rakensivat yhden tilanteen. Vieraiden yritys päättyi Riku Niemen syöksykoppiin, kun taas kotijoukkueen tilanne kuihtui kopinnostopaloon jo ennen kotiutusta. Toisen alussa Kiteen kärkimies Elmeri Purmonen yllätti 2-rajapompullaan Jymyn kentän: 1+0. Seuranneesta ajolähdöstä Hannes Pekkinen kotiutti Purmosen, kun polttoheitto karkasi lukkari Aapo Komulaiselta. Linjan räpylävirheellä Kitee karkasi kolmen juoksun johtoon. Tasoittavallaan violettipaidat rakensivat palottoman ajolähdön. Vapaat lyönnit eivät tuottaneet tulosta ja viimeisen lyönnin yrityksistä vastaan juossut vieraiden ulkokenttä suoritti kolmesti palot kotipesään.

Kolmannen alussa KiPa karkasi Valentin Ikosen 2-saumalla 4–0-johtoon, jälleen ulkokentän avulla. Samassa vuorossa nähtiin jakson upein ulkopelisuoritus, kun Joni Rytkönen poltti syöksymällä kotiin 3-rajapienestä. Kolmannen lopussa sotkamolaiset nousivat kerralla voittotaistoon mukaan. Viimein ajolähtöön lyömään päässyt Roope Korhonen kiskaisi pelin ensimmäisellä lyönnillään 2-jatkeelta ottamattoman läpilyönnin niin sanottuun Tahko2-kuvioon, tuloksena 1+2 ja tilanteeksi 3–4.

– Aamuharjoituksissa löin kolme lyöntiä tuohon kuvioon ja jokainen meni läpi. Toivoinkin näkeväni sen pelissä, Korhonen myhäili lehdistötilaisuudessa.

Jatkojen kaksi kotiutusyritystä eivät kuitenkaan enää tuottaneet tulosta. Viimeisen alussa Pekkinen ratkaisi jakson. Laittoman jälkeinen lyönti karkasi aivan liian helposti kolmosluukusta tuottaen 1+1 ja vieraat 6–3-johtoon. Kavennuksesta vastasi jälleen R. Korhonen, kolmosjatkevedolla Kalle Kuosmanen toi jakson päätösnumerot.

Jymyn ulkopeli tiivistyi jälleen kerran vasta jaksotauon jälkeen!

Toiselle jaksolle lyöntijärjestystään vaihtaneet sotkamolaiset hyökkäsivät voimalla. R. Korhonen tälläsi kolmossaumasta tärkeän avausjuoksun ja sikermää jatkoivat juoksun arvoisilla läpilyönneillään Aapo Komulainen ja Konsta Kurikka. Kurikan kakkospesän päältä menneellä lyönnillä olisi ollut aineksia useampaankin juoksuun, mutta pallo kimposi sopivasti puusta takaisin kentälle päin. Samassa vuorossa Antti Kiiskinen ja Toni Laakso lisäsivät Jymyn juoksusaldon viiteen, jossa lopulta olikin koko jakson tarpeet. Kiteen ensimmäisen vuoron yritys suli kopinnostopaloon. Jatkossa kotijoukkue rakensi tilanteen joka vuorossa, tuloksetta. Lähimpänä juoksua oli Kurikan koukkunäpy toisessa vuorossa. Kiteen paras paikka järjestyi kolmannessa, kun Ikonen iski 1-tilanteessa keskeltä takaa läpi. Tilanne kuihtui kuitenkin seuranneesta palottomasta ajolähdöstä koppilyöntiin.

Supervuorossa Jymy päästi vieraat aloittamaan sisältä, ja tulosta tuli. Takatilanne järjestyi vaivatta ja pysyi päällä pitkään. Ikonen veivasi 3-rajapienellä Jesse Eskelisen sisään ja Lassi Vasarainen iski perään 2-rajan läpilyönnillään kiteeläiset kolmen juoksun etumatkalle. Muutama muukin lyönti ehti vielä säikytellä kotiyleisöä ennen kuin Jymy lopulta pelastautui sisälle.

Mitä pahempi silta, sitä riemukkaampi voitto. Ratkaisija oli kaikille tuttu. Kärjen pyöritettyä yhden palon ajolähdön tarjoili Kitee Roope Korhoselle perinteisen takatilannekuvion. Siihen tällätty hirmuveto karkasi kolmosrajasta sivuaidan yli Hiukan rannalle saakka, taululle kerralla 1+3 ja supervuoro violeteille 4–3.

Katso Roope Korhonen hurja kanuuna alta!

Kolmas helleottelu viiden päivän sisällä vaati veronsa. Jymy oli avausjaksolla pehmeä ja antoi räpylävirheillään jakson vieraille. Hävitty avausjakso oli laatuaan neljäs peräkkäinen. Toiselle jaksolle taso nousi jälleen ja supervuoron huikean lopun jälkeen ansiosta myös bonuspiste jäi Sotkamoon. Illan ehdoton ykkösnimi oli kotijoukkueen jokeri Roope Korhonen, saldona hulppeat 2+7 lyötyä. Muita onnistujia olivat lukkari Aapo Komulainen ja ulkopelissä peräti kahdeksan paloa tehnyt 3-polttaja Niko Korhonen. Vieraiden selkeä ykkönen sisällä ja ulkona oli 1+2 lyönyt, kärkilyönnit 11/13 rohmunnut 1-vahti Hannes Pekkinen.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Seuraavaksi sotkamolaisilla on edessään haasteellinen vierastupla Koskenkorva-Kankaanpää tulevana perjantaina ja lauantaina. Hiukassa joukkue esiintyy seuraavan kerran 21.7. Hyvinkään Tahkon saapuessa näyttämään osaamistaan. Hanki liput ennakkoon osoitteesta www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen