Otteluraportti | Jymy kesytti Vedon Hiukassa!

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 2-0 (7-5, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy palasi nopeasti takaisin voittojen tielle Hiukan supermaanantaissa. Viime vuosikymmenen hallitsijoiden kohtaamisessa Jymy otti tärkeät kolme pistettä vierailija Vimpelin Vedolta. Jaksonumeroita 2 – 0 todisti mukavassa kesäillassa 1897 katsojaa. Näin sotkamolaisten kotitaika (10/10) kestää yhä.

Vieraat aloittivat sisältä ja siirtyivät ajolähdössä helposti johtoon, kun Matias Rinta-ahon lyönti lipsahti linjasta ja Olli Heikkala karkasi kotiin. Toinenkin pinna oli lähellä Janne Mäkelän pussinpohjalla, mutta Konsta Kurikan heitto oli hurja. Tasoittavalleen Jymy sai loistoalun. Heti toisena lyöjänä Joni Rytkönen survaisi 3-jatkeelta läpi, Niilo Piiponniemi ravasi edessä tasoituksen ja Rytkönen kiersi kunniaa. Seurannut paloton ajolähtö kuihtui kuitenkin Roope Korhosen linjakoppiin ja tuplapaloihin. Vimpelin toinen vuoro oli heikko, mutta violetit onnistuivat omalla vuorollaan. Kurikka riuhtaisi kakkosrajasta läpi juoksun arvoisesti, tuojana Rytkönen, ja pian kakkostilanteessa R. Korhonen kiskaisi 3-luukusta Kurikan sisään kakkoselta asti: 4–1. Mainosaita pelasti vieraat isommalta tuholta.

Kolmannessa Veto jauhoi pitkän sisävuoron ja kimmersi otteluun mukaan. Perttu Ruuskan kupperi jäi matalaksi, mutta kimpoili linjan räpylästä juoksun arvoisesti, Teemu Isoketo juoksijana. Mäkelän kupperilla vieraat tulivat jo juoksun päähän Heikkalan ehtiessä, mutta tasoitusyritys kolmostilanteessa jäi käyttämättä kopinnostopalon takia. Kolmannen lopussa kotijoukkue karkasi ratkaisevasti. Toni Laakso tinttasi pallon kakkostilanteessa kohti Hiukkaa, 1+1 ja taululle 6–3. Samalla Laakso sai täyteen 400 lyötyä juoksua pääsarjaurallaan. Heti perään Kalle Kuosmasen kakkosjatkepudotuksella vielä tuplajuoksu. Viimeisen alussa Jymy teki kaksi nopeaa paloa 2-pesälle, mutta Vimpeli kavensi vielä Rinta-ahon keskisaumalla ja Mäkelän merkkikupperilla. Lauri Vihriälän kotiutusyrityksestä lopulta jakson päättänyt kolmas palo.

Aapo Komulainen napsi eniten paloja vetolaisista!

Toisen jakson alkuun kotijoukkue rakenteli palottoman ajon, josta Laakso ja R. Korhonen tuloksettomasti yrittivät. Tasoittavallaan Veto siirtyi ainoan kerran ottelussa johtoon. Elmeri Anttila pelotteli kotiyleisöä läpilyönnillään takaa keskeltä, mutta korkeushyppypatja torjui iskun takatilanteeksi. Jatkossa Riku Niemi poltti upeasti Ruuskan välilyönnistä, mutta viimeisenä lyöjänä Mäkelä löi keskeltä läpi ja Anttila toi 0–1. Toisen alussa Kurikka vaihteli ensin takatilanteen päälle ja humautti päälle kakkosjatkeelta Rytkösen turvaan. Jymy pääsi yrittämään johtojuoksua kolmesti, mutta tulosta ei tullut. Toisen lopussa vieraat rakensivat palottoman perusajolähdön, mutta Piiponniemi teki Teemu Isokedosta tärkeän palon Ruuskan välilyönnillä. Takapalo ja kopinnostopalo sitten lopettivat painostuksen nopeasti.

Myös sotkamolaiset saivat kolmannen alussa perusajolähdön aikaan, josta R. Korhosen ja Kuosmasen välilyönneillä Jymy karkasi 3–1-johtoon, tuojina Rytkönen jo neljännen kerran ottelussa ja Niko Korhonen. Samassa vuorossa tuli myös huonoja uutisia, kun Niilo Piiponniemen peli päättyi loukkaantumiseen. Vedon kolmas tuotti yhden vaisun yrityksen, joten viimeiseen vuoroon lähdettiin kotijohdosta. Siinä Niko Korhonen pomputti kaksi pesänväliä ja violeteille rakentui yhden palon ajot. Aikalisän jälkeen kärpänen kakkospesältä ja koppilyönti kuitenkin päättivät painostuksen. Veto rakensi vuorollaan palottoman ajon Ruuskalle, jonka yritykset jäivät kopiksi ja heittelyvapaataipaleen jälkeen takalaittomaksi. Yhden palon ajosta Rinta-ahon viimeinen sirvahti kohti kolmospesää, josta toinen palo. Kavennus kuitenkin syntyi, kun Rytkösen polttoheitto ei tarttunut Aapo Komulaisen hanskaan. Komulainen ei jäänyt tätä murehtimaan, vaan päätti ottelun ottamalla kärpäsen seuraavassa 2-tilanteessa.

Kärkijoukkueiden vääntö oli tasainen kulkien sotkamolaisten lievässä hallinnassa. Avausjaksolla Jymy iski peräti neljä läpilyöntiä, jotka tuottivat yhtä vaille kaikki jakson juoksuista. Toisella jaksolla tilannemäärä pysyi korkeana, mutta ajotilanteiden juoksuyrityksiä Veto torjui tänään kiitettävästi. Kuten myös Jymy, vaikka erinäisiä räpylävirheitä kertyi ottelussa joukkueelle toistakymmentä. Huippujoukkueiden kohtaaminen ei tällä kertaa ja tässä otteluruuhkassa kohonnut klassikkosarjaan ja joskus on joukkueiden kohdatessa ollut enemmän tunnetta pelissä. Kotijoukkueelle kuitenkin arvokkaat kolme pinnaa pistekeskiarvoa nostamaan. Jymy on voittanut Vimpeliä vastaan kymmenen viime vuoden aikana 16 runkosarjakohtaamisesta Hiukassa 13. Pudotuspeleissä Veto on pärjännyt paremmin, voitot kuitenkin Jymylle samalla aikavälillä 11–7.

Violettien parhaiksi arvovaltainen raati valitsi tehot 1+1/4 kirjanneen Joni Rytkösen. Kakkospyttyä pääsee kiillottamaan kaksi lyönyt ja lopussa koppariksi siirtynyt Kalle Kuosmanen. Maininnan ansaitsevat myös Aapo Komulainen ulkopelistään ja hyvässä lyöntivireessä oleva Konsta Kurikka (2/1, kl 4/4). Vieraiden parhaat olivat huippukautta pelaava Matias Rinta-aho (kotiutukset 3/3) ja kärkimies Teemu Isoketo.

Tilastoissa on tällä hetkellä sotkamolaisittain lähes ennennäkemätön tilanne, kun kaikissa kolmessa päätilastossa (lyödyt, tuodut, kärkilyönnit) on jymyläisjohto. Lyötyjä johtaa Roope Korhonen (5+60), etenijätilastoa dominoi Joni Rytkönen, joka ylitti 60 tuodun juoksun rajapyykin nopeammin kuin kukaan aiemmin miesten pääsarjahistoriassa. Otteluita tarvittiin 20 ja lukema on nyt 62, jota pienemmällä määrällä etenijäkuninkuutta ei ole vuoden 2010 jälkeen voitettu kuin kahdesti. Kärkilyönneissä ykkösenä on Niko Korhonen (129) ja kakkosena Rytkönen (122). Kunnarit olivat Rytköselle ja Laaksolle kauden neljännet. Joukkueen kokonaismäärä nousi 24 kunnariin, joka Vedon kanssa sarjassa toiseksi eniten tässä vaiheessa (Manse PP johtaa 25 kunnarilla).

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Lisää sarja- ja tilastopisteitä violetit voivat kerätä tulevana torstaina Hiukassa, kun sarjaa pitkään voittoputkensa myötä hallinnut Kouvolan Pallonlyöjät vierailee Toni Kohosen johdolla Sotkamossa. Huippuottelu Hiukassa torstaina 5.8. klo 18:00. Hanki liput ennakkoon osoitteesta www.jymykauppa.fi ja saavu kannustamaan Jymy voittoon!

Teksti: Petri Lindsberg
Tilastot: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen