Otteluraportti | Jymy niskan päällä puolivälierissä

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 1-0 (6-6, 3-2)

Ottelun tilastot

Miesten superpesiksen puolivälierät käynnistyivät perjantaina Sotkamon Jymyn osalta voitokkaasti. Viime vuosien kova kiistakumppani Joensuun Maila kaatui jännittävien vaiheiden jälkeen äärimmäisen niukasti 1–0. Näin Jymy onnistui pitämään kotietunsa tasaiseksi ennustetussa ottelusarjassa. Pudotuspelien avaus houkutteli Hiukkaan n. 1700 katsojaa.

Avausjakson kotijoukkue aloitti vahvasti. Joensuun yritykset kuihtuivat ennen kakkospesää ja tasoittavallaan violetit siirtyivät johtoon. Niko Korhonen pomputti kolmostilanteen ja seuraavalla lyönnillä kääntöpieni yllätti vieraiden ulkokentän, Kalle Kuosmanen kipitti avausjuoksun. Heti perään Konsta Kurikan lyönti sirvahti helposti läpi 3-rajasta ja Joni Rytkönen ennätti kotiin. Jokerikaksikko Roope KorhonenLauri Rönkkö pääsi vielä yrittämään, mutta kolmatta ei tullut. Maila tuli tasoihin toisen alussa, kun Henri Litmanen kiskaisi ykköstilanteessa ottamattoman ulospäin kiertävän siivun kolmosjatkeelle, tuloksena 1+1 juoksua. Jatkotilanne valui kuitenkin merkkivirheeseen ja Aapo Komulaisen ykköspesältä ottamaan kärpäseen. Toisen lopussa isännät siirtyivät uudelleen johtoon. Konsta Piironen poltti ensin Rönkön välilyönnistä, mutta R. Korhosen iski keskeltä takaa Riku Niemen turvaan.

Kolmannen alussa vieraat pääsivät kerran yrittämään tasoitusta, mutta Niko Korhonen suoritti jokeri Patrik Wahlstenin kolmossaumavedosta. Omalla vuorollaan Jymy rakensi ensimmäisen palottoman perusajonsa, josta Rönkkö lopulta kolmantena yrittäjänä löysi tilaa 3-sauman kohdalta, tuojana Niko Korhonen. Viimeisen alussa vieraat painostivat rajusti. Topi Hurskainen iski kakkosjatkeen läpilyönnillä takatilanteen päälle ja seuranneesta palottomasta ajosta Wahlsten onnistui kahdesti: kolmossaumalyönti ei aivan tarttunut Kalle Kuosmasen räpylään ja seuraava tyylipuhdas kakkossaumaveto tasoitti pelin. Jatkossa Konsta Kettusen lyönti livahti halvalla kolmospesästä, 1+1 juoksua ja Joensuu oli jälleen viimeisessä vuorossa mennyt ohi.

Jymy sai peliin räjähtävän startin!

Neljännen tasoittavalla sotkamolaisilla oli tiukka paikka tilanteessa 4–6. Vuoro alkoi numerosta viisi ja Joensuu teki vielä Jymyn ykköskärjestä palon ja haavat Rytkösen lyönnin jäätyä sumppumiehen hanskaan. Kokoonpanoon palannut Niilo Piiponniemi kuitenkin lähti jokerina auraamaan tietä ja Niko Korhonen ja Toni Laakso järjestivät hänet kolmoselle. Laakso pääsi Korhosen haavoituttua tärkeänä takaetenijänä kentälle. Lopulta R. Korhoselle viimeisenä lyöjänä oli takapesät katettu. Kakkossaumasta syntyi kavennus, kun Ville Väliaho ei saanut polttoheittoa kiinni. Tosin vierailla olisi ollut paikka ottaa myös ratkaiseva takapalo kolmospesälle edenneestä Laaksosta. Kun sitä ei otettu, iski Korhonen seuraavalla pelin tasoihin kakkoskopparin edestä. Uusi yritys kärjestä ei enää onnistunut ja jakso tasattiin 6–6.

Toisen jakson avaus jäi violeteilta vaisuksi, vain ykköstilanteita. Maila avasi vahvasti, Wahlsten iski kakkospuolen välilyönnillä johdon, Topi Hurskainen juoksi illan kolmannen tuotunsa. Jymy tarjosi kakkospesän harhalla mahdollisuuden toiseen juoksuun, tuloksena kuitenkin niukka palo kotiin erinomaisesti varmistaneen Iivari Vihannon heitosta. Konsta Saarilehdon välilyönnistä Vihanto lopetti vuoron. Jymy ei saanut tehtyä 3-tilannetta toisessakaan vuorossa. Vieraat painostivat palottoman perusajon jokereilleen. Ensimmäisestä Komulainen otti kärpäsen, toisesta suoritti N. Korhonen, mutta kolmas jokeri Konsta Kettunen painoi merkistä väliin ja taululle 0–2 Henri Litmasen tuomana.

Kolmannen alussa kotijoukkue lopulta rakensi palottoman perusajon. Aikalisän jälkeen R. Korhonen kavensi välilyönnillä (Rytkönen tuojana) ja hetkeä myöhemmin Rönkön välilyönti riitti tasoitukseen Niko Korhosen laukatessa kotiin. Tilanne ei purkautunut, vaan kahden palon ajolähtö järjestyi Vihannolle, jonka kolmospuolelle suunnattu merkattu surrasi sopivasti jääden ykköspesän eteen ja R. Korhonen kirmasi kepeällä jalalla violetit johtoon. Joensuun tasoittava oli vaisu ja joukkue jäi ottelun avausvuoron jälkeen toista kertaa ilman kolmostilannetta. Viimeisen alussa Jymy rakensi yhden palon ajon R. Korhoselle, mutta viimeisellä kuului väärä, johon kuitenkin lyötiin ja kukaan ei liikkunut. Pakkovaihdon myötä tuloksena riittävä määrä paloja. Vieraiden viimeisessä Jymy puolestaan hyötyi kakkoskärjen etutilanteen sähläyksestä: Konsta Kurikan heitolla kakkoselle ykköseltä lähtenyt paloi ja kärki irtosi varmuuden vuoksi pesästä, tuloksena kaksi paloa. JoMan keula rakensi vielä ja vaihtotilanteissa enemmän käytetty Aleksi Rautiainen teki kolmostilanteen, mutta Wahlstenin viimeinen yritys nousi Riku Niemelle kopiksi.

Ensimmäinen puolivälierä oli jännittävää ja viihdyttävää pesistä. Johto vaihteli joukkueelta toiselle ja jaksot ratkesivat aivan loppuhetkillä. Ulkopeliin mahtui molemmilla joukkueilla helppoja, juoksuja maksaneita virheitä. Ottelun 3-tilanteet kirjattiin 16–14. Jymy oli runkosarjan kohtaamisista ottanut opikseen ja näytti henkistä kanttia vääntämällä itsensä molempien jaksojen lopussa tasoihin tai ohi ja katkaisi viiden ottelun tappioputkensa Joensuuta vastaan. Kuusi tappiota peräkkäisissä sarjapeleissä samalle vastustajalle olisi noussut jakamaan seuraennätystä (Lippoa vastaan 1998–99).

Violettien onnistujia illan ottelussa olivat kentän korkeimman kärkilyöntimäärän (9) kerännyt ja varmaotteisesti ulkona neljä tehtyä paloa viskannut Niko Korhonen sekä lukkarina ansiokkaasti hämmentänyt ja peräti neljä kärpästä tehnyt Aapo Komulainen. Roope Korhonen pelasti Jymyn avausjaksolla ja löi kaikkiaan neljä juoksua. Vieraiden parhaita olivat sisäpeliansioillaan 1+1 lyönyt Henri Litmanen ja kolmesti kotiuttanut Patrik Wahlsten.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Huippujoukkueiden kiihkeä ottelusarja jatkuu sunnuntaina Joensuun Kerubilla ja Sotkamon Hiukkaan palataan tiistaina JymyHyvä-ilmaisottelussa. Molemmat pelit klo 17:00, kuten myös mahdolliset muut ottelut. Jatkoon ja välieräpaikkaan vaaditaan kolme otteluvoittoa.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen