Otteluraportti | Jymy rynnisti voittoon – Rytkönen kirmasi uuden ennätyksen!

Sotkamon Jymy – Haminan Palloilijat 2-0 (3-1, 12-3)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy päätti runkosarjan kotiottelunsa voitokkaasti sunnuntaina Hiukassa. Perinteikäs Haminan Palloilijat kellistyi rutiiniesityksellä jaksoin 2–0. Koleaan iltapäivään paikalle vaivautuneet 662 kansallispelin ystävää näkivät illan kohokohtana kotijoukkueen Joni Rytkösen saavan täyteen 80 tuotua juoksua, mikä on yhden kauden kaikkien aikojen ennätys.

Ottelun avausjuoksu nähtiin heti ensimmäisen alussa. Vieraat järjestivät kärjestä palottoman perusajon, ja jokeri Kimmo Lukkari toisena yrittäjänä käänsi kakkossaumaan: Henri Heikkilä juoksi Haminan johtoon. Jatkotilanteesta ei syntynyt toista juoksua. Tasoittavallaan myös Jymy rakensi kärjellä palottoman ajon, josta Roope Korhonen otti isoksi jääneestä 3-saumasta tasoituksen, Kalle Kuosmanen tuojana. Violettipaidoilla oli kolme paikkaa johtojuoksuun, mutta numerot eivät muuttuneet. Vierasjoukkueen toinen vuoro päättyi nopeasti ilman kakkostilannetta ja omalla vuorollaan isännät siirtyivät johtoon. Kahden palon ajolähdöstä R. Korhonen rikkoi uudestaan kolmossauman linjan avustaessa ja Joni Rytkönen toi johdon. Samassa vuorossa nähtiin vielä jakson viimeinen juoksu, kun etenijä-/vaihtajajokeri Matias Litmanen kotiutti lyöjäjokeri Lauri Rönkön komealla kakkosjatkelyönnillä. Ottelun kolmas vuoro meni nopeasti ohi. Vieraat pääsivät kakkospesälle ja Jymyllä kakkoskärki rakensi tilanteen, josta ei kuitenkaan nähty lisäjuoksua. Vieraiden viimeinen alkoi lupaavasti, kun Haminalle rakentui paloton ajo. Lukkarin lyöntivuorolla kuitenkin merkatulla palo kotiin (Niko Korhosen heitto oli riittävä, vaikka pallo ensin putosi) ja viimeisellä lyönnillä palot 3- ja 2-pesiltä.

Toisen jakson violetit aloittivat räväkästi. Kärki rakensi palottoman ajon, ja R. Korhonen tälläsi kolmossaumasta Kuosmasen turvaan. Tilanne purkautui, mutta kakkoskärki teki uuden. Siitä Rönkkö upotti kakkosjatkeelta toisen pinnan ja kiskaisi seuraavalla lyönnillä kolmosluukusta isännät jo 3–0-johtoon. Vieraiden avaus tuotti yhden yrityksen ja toinen kolmostilanne jäi käyttämättä, kun kopinnostopalo päätti vuoron kesken. Toisen alussa Jymy teki jälleen kärjellään tilanteen. R. Korhosen lyhyt jäi lukkari Matias Hangasmaan ulottuville, mutta tämän polttoheitto takavaihtoa ottaneesta Rytkösestä karkasi ohi kolmospesän ja kotijoukkueelle 4–0. Samalla Rytkönen nousi hetkellisesti jakamaan Janne Vuorisen seuraennätystä (77 tuotua). Haminan tasoittavalta ei jäänyt pesäpallon suurtekoja mieleen, kuten ei myöskään Jymyn kolmannen aloittavalta. Tässä vaiheessa Rytkösen mahdollisuudet ottaa ennätys kokonaan haltuunsa vaikuttivat varsin ohuilta, etenkin kun lyönnit katkesivat keskelle lyöntijärjestystä. Hamina kuitenkin herätteli Jymyä tulemalla kolmannen lopussa taisteluun. Palottomasta ajosta Otso Mäkelä löi tyylipuhtaalla välilyönnillä kavennuksen (tuojana velipoika Joona Mäkelä) ja Lukkari heti perään samanlaisella lyönnillä toisen (Heikkilä). Vuoron lopuksi vielä toisen lyöjäjokerin Juha Leskisen sopivan mittaisella varrella Nino Muuruvirta toi haminalaiset jo juoksun päähän.

Konsta Kurikka myhäili lyöntipaikalla, kun katsomosta kajahti ohjeistus: ”Kona, lyö Shellille!”

Jymy syttyi tästä pelaamaan megavuoron. Kakkoskärki aloitti ja teki tilanteen, josta R. Korhonen raapaisi keskisaumasta 5–3 (Aatu Saastamoinen) ja vaikka tilanne Rönkön yrityksen jälkeen purkautui, rakensi keula uuden. Koko pelin ajan takuuvarmasti nollan ja ykkösen hoitaneet Kalle Kuosmanen ja Joni Rytkönen täyttivät etupesät. Niko Korhosen vaihto epäonnistui ja taululle nostettiin toinen risti, mutta Rytkönen selvisi kakkospesälle. Kun Matias Litmasen täytettyä ykkösen vuoroon asteli viimeinen lyöjä Aapo Komulainen, oli hänellä pelissä alla vasta yksi onnistunut vaihtoyritys. Tällä kertaa Komulainen pamautti onnistuneen vaihdon kolmossaumasta ja Rytkönen kolmoselle. Viimeisellä merkki oli päällä ja Komulaisen tälli kolmosluukusta kiidätti pallon kohti Hiukkaa, Rytkösen kotipesään jakamaan tuotujen ennätystä ja mies itse kiersi superpesisuransa ensimmäisen kunnarin. Matias Litmasen tuotua samalla juoksun oli tilanne 8–3, mutta Jymyllä oli edelleen nälkää. Peräpään kahden palon ajolähtö hoidettiin palottomasti ja keula sai vielä mahdollisuuden. Kuosmasen mentyä kentälle Rytkönen haki kahdella ensimmäisellä sivalluksellaan läpilyöntiä. Hamina vaihtoi viimeiseen lyöntiin päälle nollatilannekuvion, mutta illan tähdellä oli edelleen läpilyöntiaikeet. Viimeinen veto räsähti kolmosluukkuun ja pallo painui mainosten alta Hiukkaan. Näin Rytkösen yhden kauden ennätys syntyi arvokkaasti kunnarilyönnillä miehen kauden 217:nnellä lyöntivuorolla. Pian seurasi tuplajuoksu Aatu Saastamoisen keskipienellä, jolloin Rytkönen saavutti ensimmäisenä pääsarjapelaajana 80 tuodun rajan yhdellä kaudella. Konsta Kurikka kaunisteli jakson loppunumeroiksi vielä 12–3 (Komulainen), kun vierasjoukkueen viimeinen jäi ilman 3-tilannetta.

Sotkamolaiset hallitsivat ottelua selkeästi (3-til. 24–9), mutta toisella jaksolla vieraat roikkuivat mukana ennen viimeisen vuoron tehohetkeä. Haminan ulkopeli auttoi isäntiä tekemällä repullisen räpylävirheitä. Jymystä palkintopöydän putsasivat kärkimiehet. Joni Rytkönen toi viisi ja keräsi 11/12 kärkilyöntiä kaiken muun gloorian lisäksi. Kakkospalkinnon nappasi 8/9 kentällemenonsa hoitanut ja kolme tuonut Kalle Kuosmanen. Niko Korhonen heitti kuusi paloa ja oli paras ulkopelaaja. Palloilijoiden onnistujia olivat sisäpeliansioillaan Otso Mäkelä ja vaihtajajokeri Juha Toikka.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Sotkamolaisille täysi pistepotti oli arvokas. Kouvolan Pallonlyöjät hävisi tänään oman ottelunsa ja Jymy nousi takaisin sarjan kolmospaikalle, jolloin pääsee vielä valitsemaan puolivälierävastustajansa. Kolmossijan varmistamiseen tarvitaan vielä kuitenkin voitto runkosarjan päätösottelusta Pattijoen Urheilijoita vastaan tiistaina Raahessa. Puolivälierät alkavat tulevana perjantaina 27.8. Otteluparin vastustaja siis selviää alkuviikolla ja jatkoon pääsee kolmella voitolla.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Janne Kuronen & Olli Korhonen