Otteluraportti | Jymy selkä seinää vasten Tampereelle

Sotkamon Jymy – Manse PP 1-2 (2-1, 0-4, 0-0, 2-4)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy kärsi toisen tappion superpesiksen välierissä Hiukan sateisessa tiistai-illassa. Vierailija Manse PP Tampereelta oli hieman terävämpi ja vei ottelun jälleen kotiutuskisan jälkeen 1–2. Toista välierää koleaksi muuttuneessa illassa seurasi hieman alle 1500 katsojaa.

Tamperelaisvierailija siirtyi johtoon heti ensimmäisen aloittavalla. Kärki pelattiin pois, mutta Lauri Kivinen pomputti kaksi väliä ja jälkimmäisestä Konsta Kurikan polttoyrityksestä pallo ei tarttunut Niko Korhosen hyppysiin: harhaheitolla vierasjohto. Juha Niemi pääsi vielä yrittämään Antti Kiiskistä vastaan, tuloksetta. Kotijoukkue sai kahdella palolla rakennettua Roope Korhosen toimesta takatilanteen, mutta toisen jokerin Lauri Rönkön lyönti jäi nokalle. Toisen alussa Niemi teki tilanteen kahdella palolla, muttei enää onnistunut kotiutuksessa. Tasoittavalla Jymylle yhden palon ajo, josta R. Korhosen lyönneillä kuitenkin palot kotiin ja 3-pesälle. Kolmannen alussa Aapo Komulainen otti kärpäsen Tuomas Jussilasta ykköstilanteessa, mutta vieraat rakensivat vielä takatilanteen. Niemen ruuti oli kuitenkin yhä märkää. Sotkamolaisten kolmas oli nopeasti ohi, matka kakkospesälle osoittautui liian pitkäksi. Viimeisen alussa vieraat jäivät ensimmäistä kertaa ilman takatilannetta, kun Kivisen lyönnistä Konsta Kurikka otti palot 1- ja 2-pesiltä.

Neljännen lopussa lyönnit alkoivat Jymyltä hankalasti numerosta neljä, joten Niko Korhonen siirtyi jokeriksi ja Matias Litmanen kolmoseksi. Niilo Piiponniemen mentyä kentälle järjestyi etutilanne. Antti Kiiskinen vaihdoista palo, mutta tilanne jatkui Riku Niemelle, joka tälläsi kakkosjatkeelta läpi. Koppari Topias Lilja ehti syöksymällä katkaisemaan lyönnin, mutta N. Korhonen ehti kotiin. Taittoheitto tuli suoraan kakkospesään, jolloin etenemään lähtenyt Niemi oli jo pari metriä irti ykköspesältä. Tätä ei kuitenkaan tuomariviisikko eikä kukaan vierasjoukkueestakaan havainnut, joten palo jäi viheltämättä. Sitä, kuinka peli olisi edennyt oikein tuomitun (palo ja juoksu) tilanteen jälkeen voi kukin spekuloida. Todellisessa maailmassa Jymyn tilanteen purkaminen tuotti sen toisen palon, mutta typistetty kärki oli vielä jäljellä. Kalle Kuosmanen ja Joni Rytkönen täyttivät etupesät ja Roope Korhonen astui vaihtotehtäviin. Keskipussista Tuomas Jussila suoritti, mutta polttoheitto karkasi helposti ohi 3-pesän ja Kuosmanen toi violeteille jaksovoiton.

Toisen jakson alku meni isänniltä kopitellessa, mutta paloton takatilanne kuitenkin järjestyi, kun enää jokerit olivat jäljellä. R. Korhosen ja Rönkön (kaksi) yritystä eivät tuottaneet kaivattua johtoa. Vieraat tekivät toiselle jaksolle järkevän lyöntijärjestysvaihdon ja Severi Tikkakoski siirtyi kärjeksi Liljan (0/4 kentälle ensimmäisellä jaksolla) tilalle onnistuen tauon jälkeen joka kerta kentällemenossaan. Palottomasta perusajosta Henri Puputin kakkospuolen kupperilla Tikkakoski toikin vierasjohdon. Juha Puhtimäen yrityksestä kuitenkin palo ja kärpäset sekä kolmos- että ykköspesiltä päättivät vuoron. Toisen alussa Jymylle yhden palon kolmostilanne, mutta takapalo söi yhden yrityksen ja R. Korhosen kotiutus jäi linjaan. Toisen lopussa Manselle jälleen paloton perusajo, josta Puputti ja Niemi kävivät huiskimassa laittomat. Kivinen iski kuitenkin kakkossauman rikki ja Juuso Myllyniemi tuplasi johdon. Isäntien kolmannen alku meni ilman tilannetta, vuoro päättyi kärpäseen kakkospesältä. Tasoittavalla vieraille jälleen paloton ajo keulasta, josta Puhtimäki onnistui kakkossaumasta (Myllyniemi) ja Niemi keskipienellä (Jussila) lisäämään tamperelaisjohdon jo neljään. Ne jäivät myös jakson loppunumeroiksi, kun kotijoukkueen viimeinen oli juoksuton.

Supervuoroon Jymy valitsi sateessa ulkovuoron ja onnistuikin pitämään vieraat nollilla ja jopa ilman kolmostilannetta. Tasoittavalla sotkamolaisten kärki pelattiin pois, mutta Antti Kiiskinen pääsi kentälle ja Niemen ja R. Korhosen vaihdoilla tilanne vielä järjestyi Rönkölle. Voittojuoksu jäi kuitenkin puolen metrin päähän kakkossaumayrityksellä, kun Jussila suoritti hyvin.

Sisäpelin pitää parantua huomiseksi.

Kotiutuskisan vieraat ratkaisivat nopeasti. Kolme ensimmäistä paria onnistui (kaksi Jymyn räpylävirheillä), kuten vielä viideskin, joten isännille jäi liikaa kirittävää. Jymyn kolmesta avaajasta vain yksi onnistui, jolloin peli oli käytännössä ohi eikä Mansen vetäydyttyä rajoille yksi lisälohdutusjuoksu tuonut kuin loppunumerot 2–4.

Tampereelle siis toinen kiinnitys ja ensimmäinen katkaisumahdollisuus huomenna kotikentällään. Vieraat rakensivat tilannetta hieman enemmän (3-til. 10–14) ja ulkopeli kesti erityisesti loppuhetkillä isäntiä paremmin. Myös tauolla tehty kärkivaihdos osoittautui onnistuneeksi: sisäpeli pyöri paljon paremmin ja joka vuorossa oli paloton perusajo. Jymyn lohtuna on, että violettien sangen vaatimattomilla esityksillä molemmat ottelut ovat olleet huipputasaisia ja ratkenneet vasta kotiutuskisassa. Mahdollisuuksia siis on edelleen, mutta se vaatii pieniä parannuksia muutamilla osa-alueilla. Sotkamolaisten parhaat olivat kärjen Joni Rytkönen (kärkilyönnit 8/9, neljä tehtyä paloa ulkona) ja kentällemenonsa 4/6 hoitanut Kalle Kuosmanen. Vieraiden parhaat olivat sisällä ja ulkona tehokas Tuomas Jussila sekä kärkimieheksi siirtynyt Severi Tikkakoski.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Kolmas välierä pelataan jo huomenna Tampereella ja mikäli sarja jatkuu, on neljännen ottelun vuoro Sotkamossa perjantaina 10.9. klo 16:30.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat ja videot: Olli Korhonen