Otteluraportti | Jymy vei trillerin – Imatra ahdisti sotkamolaisia neljännelle tunnille

Sotkamon Jymy – Imatran Pallo-Veikot 2-1 (4-6, 8-5, 2-1)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy palasi voittopolulle päihittämällä Imatran Pallo-Veikot 3 tunnin ja 3 minuutin mittaisessa perjantai-illan jännitysnäytelmässä. Violetit näyttivät voittamiseen tarvittavaa taistelutahtoa ja veivät kaksi pistettä oltuaan ottelun aikana useampaan kertaan hankaluuksissa.

Keli suosi sisäpeliä ja ottelussa nähtiin yhteensä 50 takatilannetta ja 26 juoksua. IPV:n keula näytti tilanteen tekemisen mallia heti ensimmäisestä vuorosta alkaen. Sami Partanen ja Juho Toivola onnistuivat kotiutuslyönneissään, joten Jymy joutui takaa-ajoon. Sotkamolaisten kärkikolmikko oli myös hyvässä pelivireessä. Parit Roope Korhonen-Joni Rytkönen ja Lauri Rönkkö-Niko Korhonen tasoittivat ottelun.

Jakso karkasi kuitenkin isänniltä toisessa vuorossa Mikko Kososen vastustamattomaan läpilyöntiin 3-luukusta. Jymy oli juuri saanut vieraiden kärjen kiinni ja tarjolla oli ollut toisen palon paikka, viuhui pallo Hiukkaan ja Imatra siirtyi kolmen juoksun etumatkalle. Jymy jäi seuraavassa sisävuorossaan nollille, joten kunnon takaa-ajoa ei syntynyt. Jymy iski vielä kolmannessa kaksi kavennusjuoksua ja sai jaksolla neljä muuta kotiutusyritystä, mutta IPV:n kaula oli riittävä.

Hiukassa juhlittiin kolmostilanteilla.

Toisen puoliskon alussa oli Toivolan vuoro puhkaista Jymyn kenttä. Tällä kertaa pallo viuhui takaa läpi ja IPV meni 3-1-johtoon Toivolan kärähtäessä kunnariyrityksellä 3-pesän kynnykselle. Violetit torjuivat seuraavat Imatran kolme yritystä ja pysyivät iskuetäisyydellä. Isännät yrittivät toisessa sisävuorossa kotiutusta viidesti, mutta vain Rönkkö onnistui, tuojana Kalle Kuosmanen. Tosin… Antti Korhosen 2-rajanäpyllä Niilo Piiponniemi syöksyi kotipesään ennen pelivälineen päätymistä lukkari Rasmus Surakan räpylään. Tuomariston päätös polttaa Niilo sai sotkamolaiset hiiltymään pahanpäiväisesti ja myös reilu 1400-päinen yleisö innostui tilanteesta auttamaan huudoillaan kotijoukkuetta.

Kolmannessa Jymy runnoi edelle. Rönkkö otti Kuosmasen toistamiseen sisään 3-rajanäpyllä, kun Juuso Lattu ei saanut polttoheittoa aikaiseksi. Roope Korhosen jatkettu näpy kohosi hieman, mutta Kosonen ei ehtinyt pomppuun ja Matias Litmanen toi 4-3. Jymy sai vielä kaksi yritystä, mutta ei lisäjuoksuja. Toivola löi Imatran vastustamattomasti tasoihin ja Jymy tarvitsi juoksua viimeisessä sisävuorossa.

Täydellistä mailatyöskentelyä esittänyt Joni Rytkönen ja kentän korkeimman kl-määrän (11) jälleen kerännyt Niko Korhonen pitivät huolta tilanteen syntymisestä. Antti Korhosen lyömässä johtojuoksussa IPV-kenttä avusti, kun Surakka kauhoi ohi Kososen polttoheitosta. Piiponniemi toi 5-4. IPV torjui sekä Roopen että Laurin yritykset, mutta kakkoskärki oli vuorossa. Kuosmasen mentyä kentälle löi Litmanen 3-rajapompun, josta Tuomas Jussila sinkosi vihaisen heiton kohti 2-pesää. Kolmannen palon sijasta peliväline painui harhaan ja kenttäalueen ulkopuolelle. Tilanteesta Jymy sai kaksi juoksua. Tovin kuluttua Konsta Kurikan yhden käden koukku kotiutti Rytkösen ja violettipaidat pitkittivät IPV:n tuskaa lyömällä vielä yhden tuloksettoman lyöntikierroksen. Toivola löi jakson päätteeksi illan kuudennen juoksunsa, mutta yksi kavennus ei riittänyt ja siirryttiin jatkovuoroon.

Imatralla oli valinta ja joukkue avasi sisältä. Myös supervuoron alkuun saatiin hässäkkää Teemu Nurmion irrottua ykköseltä Latun jatkelyönnillä. Kun Kuosmanen poimi sen kopiksi, oli Nurmio syöksymässä pesälle. Täpärä tilanteen tuomio kääntyi Imatran eduksi, ja kohta Nurmio syöksyikin jo kotipesään Tuomas Jussilan Jymyn karvaukseen uponneella hienolla ylityskoukulla. Ville Väliaho poimi sulan hattuunsa pimentämällä Toivolan ja Ville Hämäläisen kotiutusvarsiyritys jäi hudiksi.

Jymyn vuoron aluksi hyvän ottelun muutamaa räpylävirhettä lukuunottamatta pelannut IPV-lukkari Surakka narutti Piiponniemen irti ykköseltä, mutta Rytkönen-Korhonen rakenteli tilanteen varmasti päälle. Lopulta ajolähtö rakentui Roope Korhoselle, jonka vapaa kumura putosi ja Rytkönen toi illan viidennen juoksunsa. Viimeisellä merkki oli uudestaan päällä ja Miitri Pesosen hukattua 3-pussilyönnin toi Antti Kiiskinen Jymyn voittojuoksun. Roopelle lyöty oli illan viides.

Roope Korhonen ratkaisi ottelun kahdella kotiutuksella supervuorossa.

Imatran parhaat olivat ulkopelissä vakuuttanut ja mailanvarressa vaarallinen Jussila sekä kuusi kihausta iskenyt Toivola. Myös vanha herra Sami Partanen pelasi hyvän ottelun. Jymyn ykköseksi arvostettiin parin ohipelin jälkeen hyvälle tasolle palannut Rytkönen, jonka ainoat epäonnistumiset kirjattiin kopinnostosta ja Niilon irtoamisesta supervuorossa. Niko Korhonen säpsi ulkopelissä näkyvästi kerran, mutta pelasi muuten mainiosti (viisi tehtyä paloa). Myös Piiponniemi ja lopulliset ratkaisut lyönyt Roope Korhonen ansaitsevat maininnat.

Ottelun tuomaristo joutui joukkueiden hampaisiin, mutta ilta tarjosi poikkeuksellisen monta tiukkaa pesäkilpaa, ja ylivoimainen enemmistö niistä tuomittiin oikein.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Sunnuntaina Jymy matkaa Savoon SiiPen vieraaksi. Siilinjärvi saapuu puolestaan vastavierailulle torstaina Hiukkaan!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Valtteri Mulkahainen