Otteluraportti | Jymyn kausi huipentuu loppuotteluissa – Aapo Komulainen hyydytti Vedon

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 1-0 (2-2, 4-0)

Ottelun tilastot

Kiitoksia Vimpelin Vedolle. Saimme huikean vastuksen ja henkisesti haastavan pudotuspelisarjan. Sotkamon Jymy joutui näyttämään mihin se pystyy. Ulkopeli oli lopulta mallikelpoista ja joukkueen henkinen kantti kovaa luokkaa. Jymy eteni kolmannen välierän voitolla Superpesiksen loppuotteluihin, joissa se kohtaa Kouvolan Pallonlyöjät.

Välieräsarjan ratkaisupeli aurinkoisessa säässä lähti vierastahdeilla liikkeelle. Veto teki kahteen ensimmäiseen vuoroon kaksi kertaa johtojuoksun ja loi kaikkiaan kuusi kotiutustilannetta. Ottelun avausjuoksun löi sunnuntaina loistanut Janne Mäkelä, joka pudotti vastustamattoman lyönnin 3-jatkeelle ja Elmeri Anttila kotiutui. Jymyn tasoituksen löi viimeisenä lyöjänä Lauri Rönkkö, jonka kääntö 3-luukkuun ei tarttunut Juho Heikkalan räpylään. Antti Korhonen toi 1-1. Jymyllä oli toisen ulkovuoron alkuun vaikeuksia ja Matias Rinta-ahon takakenttälyönti tuotti helpon näköisen juoksun Riku Niemen tontilta.

Lopulta Konsta Kurikka ja Antti Korhonen naulasivat tarvittavat palot kotipesään. Tasoittavalla Veto kuitenkin tyrkytti tasoituksen isännille. Joni Rytkönen oli odotellut kolmosella jo tovin ja yhden palon 1-3-tilanteessa Veto löi karvaukseen päälle 1-tilannekuvion. 3-sauma oli valtava ja Jymy oli valmis: Niemi lirutti pallon takakentälle ja Rytkönen karkasi helposti 2-2:een. Jatkoista Rönkkö pääsi yrittämään johtojuoksua, mutta Severi Lassilan räpylä kesti. Loppujakson aikana ei enää ulkopelivirheitä nähty ja molemmat joukkueet töpeksivät sisäpelissään turhia paloja. Osansa oli lukkaripelissä. Aapo Komulainen pääsi ottamaan Olli Heikkalasta maukkaan kärpäsen jatkettuaan heittelyä pelituomari Joona Tervosen käden ollessa jo ylhäällä. Heikkala meni kärkkymään liian pitkälle ja Komulainen heittikin vielä kerran. Jymy pääsi yrittämään jakson voittoa neljännen tasoittavalla, mutta vuoro meni aivan penkin alle.

Niko Korhonen tarjoilee pomppua.

Toisen jakson alussa Jymy loi palottoman tilanteen. Möken ja Kurikan yritykset menivät laittomiksi ja avaajaksi tarvittiin ensimmäisellä jaksolla vaihtotilanteisiin joutunut joukkueen kapteeni. Roope Korhonen sivalsi 2-saumasta Niilo Piiponniemen kotiin ja Jymylle ensi kertaa johtopaikan. Tasoittavalla Vedolla oli kaksi yritystä. Kalle Kuosmanen poltti Mäkelän yrityksestä ja Severi Lassilan Komulainen pisti täysin solmuun. Kotiutus jäi hudiksi ja seuraava syöttö nousi välittömästi perään, tuloksena laiton kakkospuolelta. Myös yleisö sai sytykettä Komulaisen tempauksista ja kannustus oli mahtavaa.

Toisessa vuorossa Jymy taivutti jakson itselleen. Jymyn loistava kakkoskärki pakotti Mikko Kanalan virheeseen ja Roope Korhonen pääsi yrittämään kahdesti kotiutusta, mutta ei tulosta. Ykköskärki otti mallia ja rakensi toistamiseen tilanteen. Antti Korhosen piiska 2-saumaan kotiutti Niilon. Perään Möke teki tilanteen, josta Rönkkö iski viimeisenä lyöjänä Kanalalle painepallon, jota tämä ei saanut ulos räpylästään. Rytkönen kotiin ja tilanteeksi 3-0. Vedon tasoittavalla Mäkelä löi Ruuskan ja Rinta-ahon rakentamasta ajosta kaikkien edetessä suoraan Kurikan hanskaan kopiksi ja vuoro kuivui kasaan.

Jymy kuorrutti kakkua kolmannessa, kun Niemi kotiutti toistamiseen Rytkösen. Pallo väliin Viljo Sillanpään eteen, jonka heitto ei aivan riittänyt: tuomio oli juoksua. Vimpelin käytettyä haasto-oikeuttaan veivattiin tiukkaa tilannetta tv-autossa useampia minuutteja. Lopulta pelituomari Tervonen totesi, että hänellä ei ole syytä muuttaa tuomiotaan ja piti juoksun voimassa. Kuten pitikin, sillä Rytkönen venytti syöksyessä kätensä oikeaoppisesti pesään ja ehätti ennen kuin Ruuska sai pallon haltuunsa. Sinipaidat saivat viimeisissä sisävuoroissa lopulta rakennettua ajotilanteen Ruuskalle. Tämän kotiutukset eivät kuitenkaan olleet keskimailassa. Viimeisen tasoittava päättyi lopulta parhaiten vieraista onnistuneen Matias Rinta-ahon laittomaan yritykseen ja kotijoukkueen tuuletukseen.

Jymy tuuletti finaalipaikkaa Hiukassa.

Ja tunnelmat kopissa oli perinteikkään mahtavat!

Jymyn parhaina palkittiin sisällä ja ulkona erinomainen Antti Korhonen (1/1, 5 tehtyä paloa), sekä vaihtolyöntipelissään onnistunut Niko Korhonen (kl 6/8), jota Vimpeli kiersi tällä kertaa lyöntipelissään, luultavasti viisaasti. Komulaisen syöttötyöskentely oli ensiluokkaista ja Vedon sisäpeli hiipui alun jälkeen. Joukkue jäi kuudessa viimeisessä sisävuorossaan juoksuitta.

Tilastoerikoisuutena mainittakoon, että kotijoukkueen ulkoyhdeksiköstä kaikki pelaajat pääsivät tehtyjen palojen tilastoihin. Rinta-aho teki eniten paloja (6) ulkopelissä, osittain tämä johtui Jymyn halusta lyödä vaihtotilanteissa yritykset hänen ulottuvilleen. Kakkospalkittu Kanala oli sisällä vakuuttava, mutta töpeksi räpylässä muutaman kerran ratkaisevasti. Ulkopelivirheet kirjattiin Vedolle 9-5.

Vaikka tuomaristo joutui mainituksi raportissa kahdesti, on syytä todeta heidän suoriutuneen sarjasta hienosti.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Finaalisarja pelataan paras kolmesta systeemillä. Jymyllä on kotietu ja taistelu mestaruudesta alkaa Hiukassa lauantaina klo 15. Hanki lippusi ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen