Otteluraportti | Jymyn lamassa kotikentällä – alun hallinta kääntyi virheiden myötä tappioksi

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 1-2 (5-2, 2-6, 2-3)

Ottelun tilastot

Melkein kahden viikon tauon jälkeen kotiyleisönsä edessä esiintynyt Jymy näytti alkupelistä pelaavan odotuksien mukaisesti ja pitävän sarjan piristysjoukkue Kiteen aisoissa. Tämä paljastui toisella jaksolla silmänlumeeksi, kun karjalaiset iskivät Jymyn notkahdettua selvään johtoon ja veivät pelin jatkovuorossa.

Siinä missä Kitee ei alussa saanut mitään aikaan, kehitti Jymy kolme takatilannetta heti ensimmäiseen vuoroon. Ainoa juoksu tuli vieraiden lukkarin Jesse Eskelisen lipsauttamalla vapaataipaleella, tuojana Joni Rytkönen. Valentin Ikonen löi toisessa vuorossa vierasjoukkueen tasoihin kotiuttaen Elmeri Purmosen. Jymy iski toiseen vuoroon kolme juoksua: Roope Korhonen löi keskelle mummonloikan, joka osoittautui riittäväksi Rytköselle. Konsta Kurikka vetäisi komeasti 2-puolelle väliin ja Antti Korhonen toi kolmannen juoksun. Tilanteen purkamisen jälkeen kakkoskärjen rakentamasta etutilanteesta Jymyn lukkarina pelannut Aapo Komulainen iski läpi 3-jatkeelta kotiuttaen Kalle Kuosmasen. Lyönnissä oli aineksia enempään, mutta pallo ei mennyt Hiukkaan asti, vaan pysähtyi mainosaitoihin.

Jymy piti seuraavan vuoron vieraskokeilut kurissa ja ohjia vahvasti käsissään. Roope Korhonen niittasi Matias Litmasen sisään 2-saumapaukulla, ja isännät johtivat neljällä ennen Kiteen viimeistä sisävuoroa. Yhden kavennuksen vieraat saivat, siihenkin tarvittiin Rytkösen heittämä harhaheitto kakkospesästä.

Aapo Komulainen esiintyi jälleen kerran Jymyn lautasen äärellä.

Tauolta molemmat palasivat vaisuina. Kurikka löi toisessa vuorossa avausjuoksun samanlaisella välilyönnillä kuin ensimmäisellä jaksolla, juoksun tuojana jälleen Rytkönen. Vuoro kuitenkin loppui epäonnistumisiin vaihtotilanteissa ja sitten seurasi katastrofi.

Jymyn kauden huonoin ulkovuoro sisälsi kuusi kiinniottovirhettä ja vieraat tehtailivat peräti kuusi juoksua. Heti vuoron ensimmäisessä lyönnissä Riku Niemi kompastui tullessaan Elmeri Purmosen kentällemenoa vastaan ja tuloksena oli kunnari. Syntyneistä ajoista Hannes Pekkisen yritys epäonnistui, mutta sen jälkeen Kitee iski viidestä peräkkäisestä ajosta viisi juoksua. Edes pelinjohtaja Jani Komulaisen kesken vuoron ottama aikalisä ei tehonnut. Ikonen ja Ville Liukku kotiuttivat Rytköstä ja Komulaista vastaan lyödyillä pienillä, Sami Mikkolanahon lyönti ei tarttunut Kurikan räpylään ja Kuosmanen pomputti ja koplotti Joni Lehikoisen lyöntiä, kenties ajateltuaan kahden palon tekemistä kakkospesän kautta. Juhani Myyryläinen löi kimaran päätteeksi pallon väliin ja tilanteeksi 1-6. Roope Korhonen löi kolmannessa Lehikoisen häpeltäessä Rytkösen kotiin ja kavennusta, mutta neljännessä vuorossa Jymyn kavennusyritykset olivat hampaattomia.

Supervuorossa paikalla olleet 1054 katsojaa saivat jännitystä koko rahan edestä. Sisältä aloittanut vierasjoukkue pääsi etumatkalle Eskelisen lyötyä pallon 3-jatkeelta läpi. Tällä kertaa peliväline sujahti aidan alta ja tuloksena syntyi 1+1 juoksua. Mikkolanaho harhautti Jymyn polttolinjaa lyömällä löysän vedon kakkossaumaan ja Eskelinen toi kolmannen juoksun. Lisää ei Karjalasta enää kajahtanut, mutta tekemistä kainuulaisille jäi. Jymy kuitenkin kimmersi vielä taisteluun, kun Niko Korhosen järjestämästä takatilanteesta Antti Korhonen yllätti 3-koppari Samu-Kalle Varosen ja illan viidennen tuotunsa juossut Rytkönen sekä Gorba kotiutuivat. Kalle Kuosmanen upotti pystymailan varmasti väliin ja Jymy sai kolme yritystä tasoittaa ottelun. Valitettavasti kotiuttajajokerien ruuti oli märkää ja Niemi ei viimeisenä yrittäjänä pystynyt yllättämään vieraiden polttolinjaa, joten pisteet lähtivät täysin rinnoin riemunneiden kiteeläisten mukaan.

Ensimmäisen jakson hallinnan tunne ei siivittänyt Jymyä urotekoihin toisella jaksolla.

Kauden kolmannen kotitappionsa kärsineille sotkamolaisille jäi pelistä pahasti hampaankoloon. Joukkue tuntui tuudittautuvan ensimmäisen jakson voittoon ja päästi vaaralliset vieraat virheillään peliin. Violettien parhaaksi arvostettiin Roope Korhonen (kolme lyötyä viidestä yrityksestä) ja sisäpelissä normaalilla tasollaan pelannut Niko Korhonen (kl 8/9).

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Perjantaina Jymy saa lisää vieraita Karjalasta, kun Imatran Pallo-Veikot saapuvat Hiukkaan. Tervetuloa kannustamaan Jymy voittoon!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen