Otteluraportti | Jymyn oiva pelivire jatkuu

Seinäjoen JymyJussit – Sotkamon Jymy 0-1 (0-5, 1-1)

Ottelun tilastot

Joukkue poikkesi Seinäjoella ottamassa kuudennen peräkkäisen voittonsa miesten Superpesiksen runkosarjassa. Jymy ei ole hävinnyt Seinäjoella sarjaottelua kuuteen vuoteen ja voitti nyt JymyJussit yhdeksännen kerran peräkkäin vieraissa.

Tilanteilla ei ottelussa herkuteltu, sillä Jymy sai miehen kolmoselle 11 kertaa ja Jussit seitsemästi. Violettipaidat ansaitsivat vahvemmalla ulkopelillään voiton. Isäntien mörssärikotiuttaja Jukka-Pekka Vainionpää saatiin pimennettyä lähes täysin, mutta toisella jaksolla hän pystyi lyömään Jussien ainoan juoksun. Se riittikin jaksotasuriin, sillä Jymy ei päässyt ottelun kolmessa viimeisessä sisävuorossaan enää hakemaan kotiutusta.

Aloitetaanpa kuitenkin alusta: ottelun ensimmäisessä vuoroparissa tunnusteltiin ja kolmostilanteet jäivät tekemättä molemmilta. Toisessa JymyJussien kärki onnistui rakentamaan ajot Henri Puputille, mutta Antti Kiiskinen poltti vaisusta yrityksestä. Vainionpää epäonnistui viimeisenä lyöjänä toisessa yrityksessä, ja vieraat rynnistivät avausjuoksun tekoon. Kärki rakenteli tilanteen (joskin Niko Korhosen pompusta Elmeri Liedolla oli selkeä palon paikka, jota hän ei käyttänyt) ja Antti Korhonen sivalsi Niilo Piiponniemen sisään kakkossaumasta. Jatkot näyttivät kuivuvan takapaloihin, mutta Riku Niemi sivalsi peruslyönnin väliin ja kolmosella odottanut Joni Rytkönen kiiruhti kotiin. Kun Seinäjoen seuraava sisävuoro meni pipariksi Tero Tyynelän vaihtonäpyn kohottua kopiksi, oli jakso jo vahvasti kallistumassa sotkamolaisille.

Jymy hoiti armoniskut mallikkaasti. Perusajolähdöstä ”Möke” näpytti Niilon sisään ja Roope Korhonen pamautti pallon tyylillä väliin kotiuttaen Niko Korhosen. Vaikka sitä ei vielä tiedetty, siirtyi tämän jälkeen koko loppupeliksi tilanteentekovastuu kakkoskärjelle, joka väläytti osaamistaan kahdella palolla. Aatu Saastamoinen, Riku Niemi ja Antti Kiiskinen kattoivat pöydän Lauri Rönkölle, joka pamautti pelivälineen 3-luukusta jatkeelle. Juoksuja syntyi kuitenkin vain yksi Saastamoisen tuomana. Seinäjoen viimeinen yritys oli ponneton ja Jymylle jakso luvuin 5-0.

Sisäpelissä ensimmäinen jakso oli vielä terävää. Kuvassa Jymyn ykköspalkittu Antti Korhonen, joka löi kaksi juoksua.

Hyvät sisäpelieväät unohtuivat tauolla koppiin: jakson ensimmäisessä vuorossa ykköskärjen yritys kuivui kopiksi, mutta kakkoskärki hoiti jälleen tilanteen päälle. Rönkön kierteinen näpy 2-rajaan kotiutti Kalle Kuosmasen. Seuraavat yritykset olivat tuloksettomia, vaikka Roope pääsi jälleen väläyttämään etenemiskykyjään. Seinäjoki kehitti heti palottoman ajon Puputille, jonka 2-puolen välilyönnin Konsta Kurikka venytti ilmiömäisesti kopiksi. Kun tänään jälleen eniten paloja (4, yhdessä Kuosmasen kanssa) tehnyt Niko poltti vielä vaihtolyönnistä kolmoselle, oli Jussien sisävuoro jälleen syöty. Ykköskärjen vaikeudet jatkuivat toisessa vuorossa, mutta kakkoskärjestä luotiin kahden palon ajot Laurille. Valitettavasti yritystä ei saatu takaetenijän oltua irti etumiehen lapaseen lopsahtaneella kopilla.

Isännät kokivat huolenaiheita tasoittavalla, kun Tuomas Raunio loukkaantui ikävästi syöksyessään kakkoselle. Tästä huolimatta Vainionpää pääsi lopulta palottomaan ajolähtöön ensimmäistä kertaa pelissä. Tulos oli identtinen Puputin edellisvuoron yrityksen kanssa: Kurikka venytti kotiutuksen kopiksi ja Nikon heittokäsi tuhosi vaihtotilanteessa kärjen kolmoselle. Kolmas vuoro haisi Jymyn iskun paikalta, mutta vielä mitä. Neljä lyöjää ja kolme paloa oli kasassa, kun muuten hyvän ottelun pelannut Antti Korhonen epäonnistui ensin vaihdossa ja sitten kopinnostossa. Tasoittavalla Vainionpää löysi viimein aukon violettien betonisesta ulkopelistä ja kotiutti 2-jatkelyönnillä Sami-Jukka Korvolan. Elmeri Lieto ja Joona Kettunen epäonnistuivat jatkoajoista ja viimeiseen vuoroon lähdettiin tilanteesta 1-1.

Jymyn ulkopeli on päästänyt ainoastaan 10 juoksua kolmeen edelliseen otteluun.

Neljännen aloittavalla Seinäjoen lukkari Henri Itävalo loukkaantui vaarattoman näköisessä näpynhakutilanteessa. Muutaman minuutin tauon jälkeen lautasen ääreen asteli Tero Tyynelä, joka tuhosi Jymyn viimeisen yrityksen ottamalla Niilosta kärpäsen. Jymy oli kyllä voimakkaasti eri mieltä ja pelinjohtaja Jani Komulainen melkein otti juoksuaskeleita käydessään varmistamassa, ettei kyseessä ollut vitsi. Seinäjoen viimeinen yritys oli joukkueen heikoin, kun Antit Korhonen ja Kiiskinen naulasivat heti palot tauluun.

Jymyn parhaana palkittiin tänään Antti Korhonen, joka löi kaksi ja onnistui myös ulkopelissä. Joni Rytkönen löi vieraista eniten kärkilyöntejä (5) ja sai kakkospalkinnon. Myös lukkari Ville Väliahon vahva suoritus ansaitsee maininnan. Seinäjoen paras oli kahdeksan kärkilyöntiä saalistanut jokeri Ville Viita ja raati muisti Jymyn vaihtajia kiusanneen Itävalon esityksen. Kuriositeettinä mainittakoon että tiistaina 10 juoksua lyönyt Kurikka jäi tänään yhteen yritykseen ja nollaan kärkilyöntiin. Osansa oli tietenkin ykköskärjen esityksessä.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymyn pelit jatkuvat kotiottelulla sunnuntaina, kun vastustajaksi Hiukkaan saapuu Superpesiksen avauskierroksella ryöstöretken Sotkamoon tehnyt Kempeleen Kiri. Jymyllä on ainakin kalavelkoja maksettavana.

Hanki liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen