Otteluraportti | Jymyn varmuus myrkkyä Pattijoelle – Niilon peli kulkee

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 2-0 (6-1, 1-0)

Ottelun tilastot

Kolmen päivän huili oli tehnyt hyvää Jymylle. Ulkopeli oli uomissaan ja sisällä joukkue onnistui riittävällä teholla, että sarjassa seitsemäntenä majaileva Pattijoki ei päässyt pelin päälle. Jymy nappasi kauden kahdeksannen kolmen pisteen voittonsa. Jymyn ykkönen oli Niilo Piiponniemi, joka epäonnistui kentällemenossa vasta kahdeksannella yrittämällään ja löi kunnarin tyhjään kenttään. Kunnarin jääminen Niilon ainoaksi tuoduksi ei ollut yksistään hänen vikansa, vaikka mies kerran narahti Topi Kososen heittelyyn. Peli-ilo paistoi Niilosta myös ulkopelisuorituksista, joista toimitsijatiloissa peliä arvioinut useamman hengen raati löysi pelkkää kehuttavaa.

Kososen voitettua hutunkeiton joutui Jymy sisälle. Joukkueen alku oli tunnusteleva, eikä tilannetta syntynyt. Pattijoki kehitti kahden palon ajot uudelle vahvistukselleen Jarmo Viittaselle, jonka yrityksessä ei ollut tehoa. Violetit iskivät toisen vuoron alussa. Kärki pyöräytti takatilanteen päälle, ja Pattijoen otettua kopit pois pääsi useampi mies hakkaamaan vapaaseen tilanteeseen. Lopulta tarvittiin kuitenkin Roope Korhonen ajolähtöön. Roope löi stopparinäpyn taidokkaan pehmeällä kosketuksella keskelle kenttää ja Joni Rytkönen ennätti kotiin Harri Kolehmaisen hyvästä polttoyrityksestä huolimatta. Seuraavalla lyönnillä merkki oli päällä jälleen. Roope suuntasi lyönnin kohti Marko Nikulaa, jonka varovainen palautus ei riittänyt polttamaan Konsta Kurikkaa. Pelituomari Joonas Lassilan pilli kuitenkin vihelsi kahdesti Jymyn ja yli 1100-päisen kotiyleisön ihmetykseksi. Tv-hidastuskuva osoitti kyseessä olleen selkeän juoksun. Virheestä ei lopulta koitunut isännille suurta harmia, sillä seuraavana lyönyt Kalle Kuosmanen löysi taas kerran tilaa hyvälle pystymailalyönnille ja Lauri Rönkkö tuli kotiin kuin tuulispäänä. Tasoittavalla vierailla oli yksi yritys, mutta myös Juuso Keski-Koukkarin paras panos jäi piippuun. Jymy sen sijaan sai neljä kotiutusyritystä aikaan. Roope löi ”käännettyyn Tahko-kuvioon” vastustamattoman vedon 2-jatkeelle ja Rytkönen toi kolmannen juoksun. Muut haasteet vieraiden ulkopeli selvitti vaivatta.

Kolmannen tasoittavalla Pattijoki hivuttautui vielä mukaan. Tilanne syntyi nytkin vasta kahdella palolla, mutta tällä kertaa Viittasen lyönti ei pysynyt Kurikan hanskassa ja Antti Karjaluoto kotiutui. Seuraavana lyönyt Keski-Koukkari iski pelin kaksi parasta lyöntiään: ensin uuden tilanteen päälle 2-rajaleikkeellä, jonka Kiiskinen syöksyi kiinni ja perään vastustamattoman vedon 2-pesän päältä maisemaan. Pattijokisten harmiksi jälkimmäinen oli kuitenkin parikymmentä senttiä laiton, eikä joukkue saanut lisäjuoksuja.

Roope iski neljännen aloittavalle lisähappea kotiuttamalla Rytkösen, kun pallo ei tarttunut Timo Kallion kauhaisussa hanskaan. Perään Rönkkö löi 3-sauman rikki ja kotiutti Niko Korhosen. Niilon leikkuripomppu 3-rajaan viimeisteli jakson päätösnumerot. Tuplajuoksuyritys ykköspesältä lipsahtaneesta harhasta päättyi metrin paloon.

Niilon kunnarijuhlintaa.

Pattijoki ei päässyt viemään peliä toisenkaan jakson alussa. Vieraat jäivät ilman tilannetta ensimmäisellä yrityksellä. Violettien ainoa yritys päättyi koppiin. Toisessa vuorossa Pattijoki yritti kahdesti: Keski-Koukkarin näpystä Kuosmanen poltti kotiin ja Jymyn tilanteessa kyselemä estäminen ei mennyt tuomaristolta läpi, eikä pitänytkään. Selvittelyn jälkeen jatkettiin Viittasen yritykseen, josta ei jäänyt kotiin kerrottavaa. Jymykin jäi toistamiseen juoksuitta Rönkön lyötyä rajaleikkeen laittomaksi ja Nikulan torjuttua Roopen vedon. Kolmannen aloittava oli isäntien nuoren lukkarin Aapo Komulaisen show. Puolikorkea syöttö sotki Kallion ajatukset vaihtotilanteessa ja hieman myöhemmin kokeneen Miikka Matikan oli vaikea uskoa hävinneensä Komulaiselle juoksukilpailun 0-3-tilanteen kentällemenossa. Niko Korhosen vuoron päättänyt polttoheittokaan ei ollut helpoin kiinniotettava, mutta Aapo vangitsi pallon ja Jymy lähti kolmannen tasoittavalle hakemaan jakson avausjuoksua.

Sen löi Rönkkö, joka upotti kumuransa vastustamattomasti 3-puolelle väliin, eikä Matikalle jäänyt mahdollisuutta yrittää Aatu Saastamoisen polttamista. Ensimmäisen jakson neljännen vuoron tapaan Pattijoki pääsi yrittämään palottomaan ajoon ja sai kolme kotiutusyritystä – kaikki tuloksettomia. Niitä edeltänyt Topi Kososen merkkaamaton lyönti keskelle väliin olisi tuottanut juoksun, mikäli Severi Piispanen olisi katsellut melamies Eetu Sunin suuntaan.

Aapo Komulainen esiintyi mallikkaasti lukkarina.

Vieraista parhaiten esiintyi Timo Kallio, joka ei horjahtanut vaihtopelissään kahta lyöntivuoroa lukuunottamatta. Ulkopelissä onnistunut Harri Kolehmainen arvostettiin kakkospytylle. Jymyn parhaita Piiponniemen lisäksi olivat ensimmäisen jakson ratkaisut lyönyt Roope sekä ulkopelissä varmat Antti Kiiskinen ja Kalle Kuosmanen. Voitto oli Jymylle 11.:s peräkkäinen Pattijokea vastaan. Edellisen kerran raahelaiset ovat juhlineet voittoa Jymystä 26.7.2018. Seuraava yritys siihen on heti ylihuomenna napapiirillä.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Joukkueet kohtaavat toistamiseen heti lauantaina Rovaniemellä ”Arctic Battle” -teemaisessa ottelussa. Seuraavaa kotiottelua saadaan Hiukassa odottaa 18. elokuuta saakka, jolloin vieraaksi saapuu tämän kesän musta hevonen, Kiteen Pallo.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Niklas Pehkonen