Otteluraportti | Kausi päättyi tappioon – Veto nappasi pronssit

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 0-2 (1-2, 5-9)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymyn sarjakausi 2021 päättyi lauantaina Hiukassa. Vimpelin Veto vei toisen pronssiottelun nimiinsä ja uusi näin viime kauden sijoituksensa. Illan numerot olivat vierailijoille 2–0, joten paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä. Kuuden asteen syyskoleudessa katsomossa värjötteli hieman alle 1400 henkeä, joukossa myös paljon sinivalkoista väriä. Tänään pelattiin nykyisen, kaudelle 1992 valmistuneen stadionin viimeinen miesten superpesisottelu. Kyseisen vuoden ensimmäisessä kotiottelussa voitto meni Järviseudulle (Alajärven Ankkurit) kuten tänäänkin, mutta väliin onneksi mahtui ”muutama” kotivoitto.

Ottelun avausjuoksu nähtiin heti vieraiden ensimmäisessä vuorossa. Perttu Ruuska järjesti ajolähdön, josta jokeri Janne Mäkelä toisena yrittäjänä kotiutti Mikko Kanalan pitkällä kolmosrajakoukulla. Jymyn avausyritys oli vaisu ja toisen alussa Veto lisäsi johtoaan. Toni Laakso pelasti ykköstilanteessa upeasti Ruuskan kolmosluukkupommin, mutta jatkossa Mäkelä järjesti itselleen tilanteen kahdella palolla. Johto tuplaantui kakkospuolen välilyönnillä, kun isännät eivät tehneet tarpeeksi nopeasti kolmatta paloa kakkospesälle. Matias Rinta-aho ennätti kotipesään, vaikka Olli Heikkala tarjosi itsestään paloa lähtemällä ykköseltä etenemään liian aikaisin. Toisen lopussa kotijoukkue sai harhan avulla ensimmäisen kolmostilanteensa ja Roope Korhosen välilyönnillä Kalle Kuosmanen toi kavennuksen. Nopean kolmannen vuoroparin jälkeen Vimpeli painosti viimeisessään palottoman ajolähdön, mutta violettien takatilanne kesti, kruununa Riku Niemen upea syöksykoppi. Jymy rakensi viimeisessään yhden palon ajolähdön, jota ennen pallo oli kerran Aapo Komulaisen toimesta välissä ilman etenemisyritystä. Kahdesta ajoyrityksestä ei tasoitusta nähty. Heikkala katkoi Roopen pussinpohjalle suunnatun yrityksen ja Matias Litmasen kakkospuolen yritys leijasi laittomaksi.

Toni Laakso tuulettaa tehtyä paloa.

Toinen jakso alkoi isänniltä lupaavasti. Palottomasta ajosta R. Korhonen rikkoi viimeisellään säilytyskuvion keskisauman ja sotkamolaisten kärjeksi tähän peliin palannut Niilo Piiponniemi toi 1–0. Jatkoajoista Konsta Kurikka (Joni Rytkönen) ja Komulainen (Niko Korhonen) lisäsivät välilyönneillään tilanteeksi jo 3–0. Neljäskin oli lähellä, mutta Antti Kiiskisen erinomaisesta 2-pussista Mikko Kanala älysi ottaa kolmannen palon ykköspesältä ennen juoksun syntyä. Kanala myös venäytti paikkojaan tehdessään rajun heittosuorituksen, mutta jatkoi pelin loppuun asti. Vimpelin vastaus tasoittavalla pitkälti ratkaisi jakson. Ruuska tinttasi palottomassa perusajossa kolmosjatkeelle aivan rajan pintaan ja pallo rullasi kolmen juoksun arvoisesti rantavallille ja aloittavan jäljiltä vallinnut hyvä fiilis kentällä ja kotijoukkueen kannattajien keskuudessa katosi saman tien.

Mäkelän kakkosjatkesiivulla Ruuska toi Vedolle jo johtojuoksun. Etumatka vielä kasvoi, kun Kanalan ilmasauma ei uudessa ajolähdössä tarttunut linjassa kopiksi ja Veli-Pekka Yli-Hirvelä toi Vedolle 5–3. Elmeri Anttila pääsi vielä lyömään kuudennen pinnan (Juho Heikkala). Kotijoukkueen toinen tarjosi yhden tuloksettoman yrityksen ja Vedon tasoittavalla harvemmin juoksuja lyövät jokerit Jere Saukko (Kanala) ja Mikko Vihriälä (Saukko) lisäsivät välilyönneillään tilanteeksi jo 8–3 vieraille. Lopun pelailussa Mäkelä iski vielä keskisaumasta illan neljäntensä (Vihriälä), ja Jymyn Roope Korhonen kaunisteli numeroita viimeisen alussa täydellisellä kolmosrajapienellä (Rytkönen) ja välilyönnillä (Aatu Saastamoinen). Siten myös Roopelle kauden viimeiseen peliin neljä lyötyä ja pudotuspeleissä tällä kaudella kaikkiaan 29.

Jymy pääsi ilakoimaan toisen jakson alkuun.

Vimpelille selkeä voitto ja pronssimitalit kaulaan voitoin 2–0. Jymy roikkui ensimmäisen jakson mukana ja toisen jakson alkukin näytti hyvältä, kunnes vieraiden tykkivuoro latisti kotijoukkueen pelin. 3-tilanteissa Veto oli selkeästi (22–11) parempi, joten oikealle, ja kahden ottelun esitysten perusteella huomattavasti enemmän mitalista kiinnostuneelle joukkueelle voitto meni. Violettien parhaita kauden päätöksessä olivat kakkoskärkenä 5/5 kentälle mennyt Kalle Kuosmanen (neljä tehtyä paloa ulkopelissä) ja vimpeliläisten pommituskohteena ollut Toni Laakso ulkopeliansioillaan (kolme tehtyä paloa). Roope Korhonen kotiutti 4/6. Vimpelin parhaat olivat ratkaisujuoksut lyönyt Perttu Ruuska sekä ykköstilannetta hyvin purkanut ja kolme tuonut Mikko Kanala.

Sotkamolaisten kausi siis päättyi ilman mitalia, vaikka 22. peräkkäinen kerta mitalipeleissä yhä kovenevassa kilpailussa on hyvä suoritus. Kahden peräkkäisen erittäin kovalla ottelutahdilla pelatun kauden päätteeksi Joensuun Mailan kanssa pelattu raastava viiden ottelun puolivälieräsarja tyhjensi akut ja loppukausi oli jyrkkää alamäkeä päättyen viiteen peräkkäiseen tappioon. Samanlainen kauden lopetus seurahistoriassa on nähty kerran aikaisemmin, vuonna 1998. Myös loukkaantumiset vaativat veronsa, vuorollaan lasaretissa olivat Toni Laakso, Niilo Piiponniemi, Riku Niemi, Aatu Saastamoinen, Matias Litmanen ja Lauri Rönkkökin lopuksi. Osin tästäkin syystä sisäpeliin ei löytynyt täysin toimivaa kokonaisuutta, varsinkin keskipalkin järjestys muuttui usein. Kauden ilonaiheiksi voidaan nostaa Iivari Vihannon ja Joona Kinnusen ensimmäiset esiintymiset violetissa paidassa.

Hiukan pesäpallostadionille ottelu oli viimeinen miesten superpesiksessä, mutta ei kokonaan viimeinen (siitä lisää alempana). Nykymuotoisen, aikanaan Suomen korkeimman ja sitä kautta aivan uudenlaisen näkökulman peliin tarjonneen stadionin ja Jymyn yhteislukemat ovat häikäiseviä: 570 miesten superpesispeliä, joista Jymy voitti 475, voittoprosentilla 83,33. SM-loppuotteluita stadion isännöi peräti 44 kappaletta (Jymy voitti niistä 32) ja Itä-Länsi-otteluita pelattiin 10 (viisi miesten ja viisi naisten ottelua vuosina 1993, 1998, 1999, 2003 ja 2012). Stadionilla kävi pelkästään Jymyn superpesisotteluissa yli 1,2 miljoonaa katsojaa 30 kauden aikana. Sen lisäksi stadionilla pelattiin noin 2000 alasarja-, nuorten ja leiriottelua sekä pidettiin hyväntekeväisyystapahtumia.

Vaikka miesten superpesiksen kausi päättyikin, jäljellä on Hiukassa vielä yksi ottelu. Sotkamon Jymy raivasi tiensä B-poikien superpesiksen loppuotteluihin voittamalla pudotuspeleissä Seinäjoen Maila-Jussit ja Kouvolan Pallonlyöjät. Finaalissa on vastassa Veteli-Pesis ja sarja alkaa tulevana keskiviikkona Vetelissä. Jymyn kotiottelu on tulevana lauantaina 25.9. klo 14:00.

Teksti: Petri Lindsberg & Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen