Otteluraportti | Maila nousi takaa ja toi sarjan tasoihin

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 2-0 (3-2, 8-3)

Sotkamon Jymyn ja Joensuun Mailan puolivälieräsarjan toinen näytös esitettiin sunnuntaina Joensuun Kerubi stadionilla. Isäntäjoukkue Maila nousi molemmilla jaksoilla takaa-ajoasemasta ohi ja voitti jaksoin 2 – 0. Sarjan tasoittumista kauniissa syysiltapäivässä seurasi yli 1900 katsojaa.

Molemmat joukkueet muuttivat hieman kokoonpanojaan. Jymyllä Toni Laakson tilalla oli Aatu Saastamoinen ja Joensuun Konsta Kettunen oli vaihtanut jokeripaitansa punaiseen. Kettunen oli lähellä myös avata juoksuhanat avausvuoron läpilyönnillään kakkosrajasta. Aita kuitenkin pelasti vieraat nollatilanteen kunnarilta, eikä kolmostilannetta lopulta syntynyt koko vuorossa, kun Joni Rytkönen teki etukentällä kaksi paloa. Sotkamolaisten avausvuoro tuotti palottoman ajon, josta jokerit Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö yrittivät ilman tulosta. Myös kotijoukkueen toinen meni ilman juoksuja tai tilannetta ja Jymy sai paikkansa tasoittavalla. Kärjestä järjestyi paloton perusajo, mutta Aapo Komulaisen säilytyspienestä palo kotipesään ja R. Korhosen vuorolla kärpänen kolmospesältä. Myös Rönkkö pääsi vielä yrittämään, mutta lyönti nousi kopiksi.

Kolmannen alussa isännät rakensivat kakkoskärjellään palottoman ajon, mutta jokereiden Aleksi RautiainenPatrik Wahlsten sekä Ville Väliahon yritysten jälkeen vaihdettiin vuoroa. Kolmannen lopussa violetit tarrasivat jo jaksovoittoon, kun palottomassa ajolähdössä R. Korhosen vapaa välilyönti upposi ja Rytkönen ehti helposti. Viimeisellä vielä läpilyönti kakkosrajasta, mutta pallo ei suostunut menemään aidan ali ja vain yksi lisäjuoksu taululle Aapo Komulaisen tuomana. Uudesta tilanteesta eivät Rönkkö ja Saastamoinen onnistuneet lisäjuoksuihin. Viimeisen alussa tilanne näytti sotkamolaisten kannalta jo hyvältä, kun ykköskärki nollattiin ja yksi palo oli jo taululla. Samuel Tirkkosen pystymailalyöntiin Jymyn koppariosastolta kuitenkin yritettiin syöksykoppia, mitä nyrkkisäännön mukaan ei nollatilanteessa kannata tehdä. Syy kävi ilmeiseksi Tirkkosen juhlittua kunnaria kolmosella. Ja kun Jymy kerran antoi isännille mahdollisuuden tulla peliin, eivät nämä eivät jättäneet tilaisuutta käyttämättä. Jatkotilanteesta Rautiainen painoi pallon väliin ja JoMan tasoihin. Toisella lyöntikierroksella Wahlstenin kova saumalyönti sirvahti linjasta ja Kettunen juoksi kotijoukkueen johtoon. Vieraiden viimeisen vuoron ensimmäinen hyökkäys päättyi etukentän koppiin vaihtotilanteessa. Toinen hyökkäys järjesti vielä kotiutusyrityksen, mutta tasoitusta ei tullut.

Rytkönen pokkasi Jymyn ykköspalkinnon.

Toisella jaksolla violetit aloittivat räväkästi. Niko Korhosen 1–3-tilanteen yllätysoton Iiro Kuosa vielä pelasti syöksymällä, mutta perään ajolähdöstä R. Korhonen kakkossaumalla Rytkönen toi avausjuoksun ja Komulaisen välilyönnillä Konsta Kurikka tuplasi johdon. Myös kotijoukkue tuli vahvasti kakkosjaksolle. Palottomasta ajosta Rautiaisen Jymy vielä torjui, mutta Wahlstenin keskisauma oli ottamaton, Kettunen toi kavennuksen. Tirkkosen viisto upposi väliin ja Henri Litmanen tasoitti. Toisella lyöntikierroksella kärkimies Konsta Piironen sai pelin ainoan sisäpelionnistumisensa kakkostilanteen läpilyönnillään kakkosluukusta. Iivari Vihanto ehti varmistamaan, mutta pallo karkasi ja Kuosa juoksi isännät johtoon. Vieraiden toinen meni epäonnistuneen ulkovuoron jälkeen nopeasti ohi, eikä etenijää nähty kakkospesällä. Punapaidat lisäsivät johtoaan tasoittavalla, kun Ville Väliaho onnistui välilyönnissään kahden palon tilanteessa, tuojana Tirkkonen.

Kolmannen alussa violetit järjestivät yhden palon ajon R. Korhoselle, mutta kavennusta ei nähty eikä tilanne jatkunut. Tasoittavalla ottelu sitten ratkesi. Yhden palon takatilanteessa Topi Hurskaisen välilyönti sirvahti takakentältä, Mikko Kemppainen toi 5–2. Heti perään yllätysotto Erkka Gröhnin kakkospussilla (Tirkkonen) ja jatkoajosta Rautiainen löi kolmosluukusta puolittain läpi (Topi Hurskainen). Sikermän päätti Väliaho välilyönnillään (Gröhn). Sotkamolaisten kosmeettisen kavennuksen viimeisen alussa löi R. Korhonen, kun kotijoukkue otti suosiolla takapalon kolmospesälle.

Ennakkoon tasaiseksi arvioitu ottelusarja näin tasoihin. Jymy johti molempia jaksoja, mutta menetti otteensa. Tämä käsikirjoitus on toistunut kesän aikana Joensuuta vastaan valitettavan usein, sillä kaikkiaan tällä kaudella pelatuissa neljässä keskinäisessä ottelussa Jymy on ollut seitsemällä jaksolla johdossa, mutta voittanut niistä vain yhden. Joensuu on tehnyt jaksojen neljänsissä vuoroissa peräti 16 juoksua (7 pelattua neljättä vuoroa). Tänään sotkamolaiset tekivät enemmän tilanteita, mutta kotiuttamislukema oli 5/16. Isäntien vastaava oli huima 11/14, joista vieraat tosin avustivat n. neljässä pinnassa. Palkintoraati arvioi Jymyn parhaaksi kaksi juoksua tuoneen Joni Rytkösen. Roope Korhonen löi neljä, mutta tulitukea olisi tarvittu. Joensuun ykkönen oli Samuel Tirkkonen tehoilla 1+1/4/8 kärkilyöntiä. Ottelun parhaaksi ulkopelaajaksi arvioitiin Iiro Kuosa.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Sarja jatkuu tiistaina 31.8. Hiukassa JymyHyvä-ilmaisottelussa. JymyHyvä-hyväntekeväisyysottelussa Hiukan pesäpallostadionille otetaan sisään 2000 ensimmäistä. Kausi- ja jymykorttilaisille on varattu sisäänpääsy. Torstaiksi karavaani siirtyy takaisin Joensuuhun. Mahdollinen viides ottelu pelataan perjantaina 3.9. Sotkamossa. Sarjan kaikki loput ottelut alkavat klo 17:00.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen