Otteluraportti | Makoisa voitto pitkän kaavan kautta

Sotkamon Jymy – Manse PP 2-1 (0-11, 4-2, 0-0, 4-1)

Jymy nappasi neljännellä yrityksellä makean voiton kärkipään joukkueesta, kun Manse PP Tampereelta kellistyi jännittävien loppuvaiheiden jälkeen 2 – 1 (0-11, 4-2, 0-0, k4-1). Suorastaan tukalassa helteessä käytyä ottelua seurasi paikan päällä kauden ennätysyleisö 2792 katsojaa. Peli venyi mammuttimittaan kestäen peräti 3 tuntia ja 19 minuuttia. Superpesiksen historian pisimpien pelien kärkikymmenikköön pääsyyn olisi vaadittu seitsemän minuuttia lisää.

Pitkä peli ja kuuma keli tarkoittavat Hiukan kovalla alustalla juoksuja. Mutta ensimmäisellä jaksolla niitä teki vain yksi joukkue. Vierailija Manse avasi ottelun todellisella täystyrmäyksellä, joka käytännössä ratkaisi jakson. Joukkue myllytti vuorossa täydet kolme lyöntikierrosta ja löi yksittäisillä lyönneillä peräti seitsemän juoksua, komeimpana Tuomas Jussilan 3-jatkekunnari. Jussila löi kunnarin nyt jo kolmannessa peräkkäisessä ottelussaan ja tähyilee seuraavassa pelissä jaettua pääsarjaennätystä (Jussi Kiikeri 1965 ja Pekka Taulasalo 1967 ovat onnistuneet neljässä pelissä peräkkäin). Ainoa vuorossa kahdesti onnistunut oli Joonas Eirola, toisen ja kolmannen lyöntikierroksen lopussa. Juoksuista kuusi tuli käytännössä ottamattomilla lyönneillä, kerran kotijoukkueen ulkokenttä avusti. Jymy sai ensimmäisen kotiutusyrityksensä toisen vuoron lopussa, tällöin taululla olivat lukemat 0–8. Tuloksena kuitenkin vain tuplapalot Lauri Rönkön lyönnin epäonnistuttua. Kolmannessa vieraat karkasivat jo yhdentoista juoksun johtoon eikä kotijoukkueelta löytynyt 1-tilannetta parempaa esitystä. Viimeisessä tamperelaiset jäivät lopulta nollille, mutta sotkamolaisten yritykset takatilanteessa sulivat jaksoa kuvaavasti laittomaan ja lukkari Juha Puhtimäen kolmoselta ottamaan kärpäseen.

Toiselle jaksolle Jymy tuli huomattavasti paremmalla ilmeellä, mutta 3-tilanne jäi käyttämättä, kun kopinnostopalo päätti vuoron. Kopinnostoihin sekosi kuitenkin myös vieraiden ensimmäinen yritys, joka päättyi jo viiden lyöjän jälkeen. Toisessa vuorossa mieliä kuohutti, kun Jussila yritti kalastella heittäytymisellä estämispaloa vaihtotilanteessa. Ottelun tuomaristo oli erinomaisesti tilanteen tasalla ja peliä jatkettiin ajolähdöllä. Yritys kuitenkin kuivui kasaan Puhtimäen otettua ensin kärpäsen ja seuraavaksi vaihtonäpyn kopiksi. Kotijoukkueen ulkopeli jatkui tiiviinä eivätkä vierailijat saaneet etenijää 1-pesää kauemmas.

Kolmannen alussa juoksuhanat lopulta aukesivat Jymyn jokereiden toimesta. Ensin Roope Korhonen riuhtaisi 3-saumasta Niilo Piiponniemen kotiin ja jatkossa Lauri Rönkön hitaasti pudonneella välilyönnillä Joni Rytkönen toi 32:nnen juoksunsa tälle kaudelle. Ulkovuoron hahmo oli pelin edetessä hienosti otteitaan parantanut lukkari Aapo Komulainen ottamalla manselaiskärpäset 1- ja 2-pesältä. Viimeisen alussa sotkamolaiset saivat ajolähdön yhdellä palolla. Se purkautui palon ja kopin arvoisesti takapesiltä, mutta 1-tilanteessa R. Korhonen käänsi viimeisellään 2-rajapompun kauas sivumainosten taakse. 1+1 juoksua ja kotijoukkueelle helpottavasti 4–0. ”Olen kerran aiemmin onnistunut lyömään läpi vastaavalla lyönnillä, Imatralla, mutta silloin viimeisenä lyöjänä ja kaikki olivat rajoilla. Nyt Mansen laittama perinteinen ulkopelikuvio mahdollisti lyönnin”, Roope muisteli pelin jälkeen.

Jymy pääsi juhlimaan vasta toisella jaksolla!

Neljännen lopussa tamperelaiset saivat lopulta painostuksen. Kahden palon ajolähdöstä jokeri Juha Niemi latasi karmean pommin keskelle taakse, jonka 30-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt koppari Piiponniemi sai loistavalla syöksyllä osittain poikki. Tuloksena kaksi juoksua, joka ei kuitenkaan vieraille riittänyt. Piiponniemi joutui katkaisemaan kakkosjatkeelta vielä yhden vaarallisen sivalluksen, joka takasi supervuoron.

Jatkoilla molemmat pääsivät yrittämään kerran. R. Korhosen kakkossaumavedon syöksyi Jussila hienosti kopiksi. Mansella oli voiton avaimet Niemen mailassa, mutta lukkari Komulainen sotki syötöillään jokerin yritykset laittomiksi.

Kotiutuskisassa Jymy onnistui peräti neljästi, kahdessa vierasjoukkue avitti ratkaisevasti. Hienoimpana jäi mieleen Konsta Kurikan lyömä 2-rajapieni. Muut lyödyt kirjauttivat Roope Korhonen, Lauri Rönkkö ja Aapo Komulainen. Vieraista Henri Puputti onnistui keskipompulla, mutta kahden seuraavan parin epäonnistuttua ottelu ratkesi.

Sotkamolaisten esitys oli hieman perjantain Kouvola-ottelun kaltaisesti kaksijakoinen. Avausjakson sisäpeli oli jälleen vaisua, toki pelihuumoria söi loistavaa sisäpeliä esittänyt vierasjoukkue. Toiselle jaksolle sekä sisä- että ulkopeli paranivat huomattavasti, mikä riittikin lopulta jaksovoittoon ja jatkopalloille. Vieraat saivat ensimmäiset 3-tilanteessa vasta jakson viimeisessä vuorossa. Tilanteissa Manse oli toki vahvan avausjaksonsa ansiosta parempi 10–20.

Kotijoukkueen sankareita tärkeässä, kahden tappion jälkeisessä voitossa olivat 2-koppari Piiponniemi (kl. 5/6), jokeri R. Korhonen 1+2 lyötyä sekä seitsemän paloa ulkopelissä tehnyt Kalle Kuosmanen. Tamperelaisten ykkösratsu oli kahdesti kotiuttanut ja kärpäsillään Jymyn peliä sotkenut lukkari Juha Puhtimäki. Toinen onnistuja oli päätehtävänsä hyvin (kl. 10/12) hoitanut 2-vahti Juuso Myllyniemi.

Tilastoihmeellisyyksiä ottelun pitkän keston ja Jussilan kunnariputken lisäksi toivat esiin myös avausjakson murskahäviölukemat. Hiukassa kovempi vierasavaus on nähty vain kerran: 24.5.1990 Alajärvi teki kahdeksan juoksua ensimmäisen tasoittavalla vuorolla. Jymyn 11 juoksun jaksotappio jakaa jaksopeliajan suurinta kurmuutusta: 14.5.1996 Kaisaniemessä pelatussa ottelussa Hyvinkää voitti toisen jakson samoin lukemin 11–0. Luonnollisesti Jymyn nousu voittoon yhdeksän juoksua pakkasen puolelle jääneellä kokonaismarginaalilla on myös seuraennätys. Roope ohitti uransa 63:nnella kunnarilla Simo Eerikäisen ja on nyt tasoissa Jarkko Kokon kanssa kaikkien aikojen tilaston viidentenä.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Seuraavan kerran sotkamolaisten esityksiä Hiukassa pääsee seuraamaan jo tulevana tiistaina 13. päivä, jolloin Kiteen Pallo saapuu vierailulle. Ottelu alkaa klo 18:00. Hanki liput ennakkoon osoitteesta www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg
Tilastot: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen