Otteluraportti | Pronssijahti alkoi tappiolla

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 2-0 (4-2, 4-1)

Ottelun tilastot

Ensimmäinen SM-mitaliottelu Vimpelin Saarikentällä ei tarjonnut katselijoille suurta pesisnäytelmää. Kotijoukkue Veto otti 1100-päisen yleisön edessä Sotkamon Jymyä vastaan ensimmäisen kiinnityksen pronssimitaleihin ansaitusti 2–0. Jymyn vierasvoittotili sarjan kärkijoukkueita vastaan ei avautunut tälle kaudelle kahdeksannellakaan yrityksellä.

Roope Korhonen voitti tapansa mukaan hutunkeiton, joten Veto aloitti pelin sisältä. Vimpeli rakenteli yhden palon ajotilanteen Perttu Ruuskan vallin yli karanneella kolmospuolen lämärillä. Matias Rinta-ahon yritys jäi laittomaksi, mutta Janne Mäkelä pamautti vastustamattomasti kolmospuolelle väliin ja Mikko Kanala toi avausjuoksun. Avausvuorosta mainittakoon, että Joni Rytkönen sai Elmeri Anttilan kolmospuolen niitin etukentällä jalkaansa ja joutui hetkeksi hoivattavaksi. Tasoittavalla Konsta Kurikan vaihtolyönnistä Kanala sinkosi pallon räikeästi ohi kakkospesästä ja Niko Korhonen kipitti suoraan kotiin asti. Kurikka saatiin vielä kolmoselle, mutta R. Korhosen yritys ei onnistunut.

Vimpeli teki seuraavassa vuorossa Kanalan ja Anttilan onnistumisilla jälleen tilanteen. Tällä kertaa Ruuska löi pallon keskelle väliin ja Mikko Vihriälä ehti kotiin. Jymy teki seuraavista vaihtoyrityksistä palot kolmoselle, mutta Olli Heikkala järjesti kahden palon tilanteen Janne Mäkelälle. Mäkelä löi nyt kakkospuolelle väliin ja Ruuska toi juoksun polttoheiton karattua liian korkealle, 3–1. Jymyn kärjen rakentelut epäonnistuivat tasoittavalla, mutta kakkoskeula saatteli Niilo Piiponniemen kolmoselle ja rakentui ajolähtö. Roope Korhosen tyylikkäällä välilyönnillä Elmeri Anttilan eteen Jymy kavensi 3–2:een. Tämä lyöty juoksu oli samalla Roopen uran 500:s miesten Superpesiksen pudotuspeleissä.

Vimpeli kuitenkin pisti seuraavassa vuorossa palottoman ajon vaivatta pystyyn suoraan kärjestä. Ruuskan yritys jäi Kalle Kuosmasen hanskaan ja palot ykköselle sekä kotiin, mutta hetkeä myöhemmin Mäkelän oikeaan kohtaan suunnattu jatkettu näpy kotiutti Kanalan, 4–2. Jymyn kärjen yritykset jäivät taas heikkotasoisiksi, eikä vuorossa syntynyt kolmostilannetta. Neljännen alussa Jymy sai nollattua Vedon tilanteenteon, mutta oma viimeinen yritys oli pannukakku. Kaksi ykköspaloa heti vuoron kärkeen romuttivat mahdollisuudet eikä tasoitusta päästy jahtaamaan.

Sisäpeli kangerteli Saarikentällä, eikä koleassa kelissä pelattu ottelu noussut klassikkomaiseksi.

Toisen jakson alussa ykköskeulan peli sakkasi edelleen, mutta kakkoskärki Piiponniemi-Niemi-Saastamoinen teki tilanteen Roopelle, jonka kolmosluukkulyönti lirahti takakentälle asti ja Jymy siirtyi ensimmäisen kerran johtoon. Veto tarjosi vielä uuden tilanteen, mutta Matias Litmasen kotiutus ei tuottanut tulosta. Tasoittavalla isännät pistivät ajot kärjestä vaivatta pystyyn ja Ruuskan hidastettu Tahko2-ulkopelikuvioon keskelle kenttää kotiutti Teemu Isokedon. Seuranneet kolme lisäyritystä Jymy torjui. Seuranneissa sisävuoroissa Jymyltä ei enää onnistunut ykkös- eikä kakkoskärki ja toisen tasoittavalla Vimpeli ratkaisi pelin tekemällä kolme juoksua.

Isoketo meni jälleen kentälle (koko pelissä 5/7), Kanala (vaihdot 4/4) siirsi hänet kakkoselle ja Elmeri Anttila (vaihdot 4/6) kolmoselle. Seuraavalla Anttila kokeili kolmosrajaan ja pallo lipsahti jokeen, 2–1. Ruuskan kakkosrajaan kääntämällä näpyllä Kanala toi kolmannen ja Matias Rinta-ahon kakkosjatkepudotuksella Anttila hölkytteli tilanteeksi 4–1. Jymy joutui vaihtamaan jalkaansa poteneen Rytkösen jokeriksi ja sai pelattua vielä kolmannen tasoittavalla nollavuoron, mutta viimeisen vuoron viimeinen takatilanne kuivui R. Korhosen kotiutuslyönnin noustua kopiksi.

Jos oli runkosarjan koitos Vimpelissä viihdyttävä ottelu, eivät sellaiset laatusanat tällä kertaa tule ensimmäisenä mieleen päivän pelistä. Lopputulos oli toki Jymyn kannalta sama: mitään ei jäänyt mukaan. Veto voitti kolmostilanteet selvästi 14–6, eikä Jymy saanut päävaihtajia kiinni. Sotkamolaisten kärki puolestaan ei onnistunut ensinkään ja ykköspalojakin syntyi runsaasti. Osin syynä oli isäntien terävästi pelannut ulkopeli.

Kärkikolmikosta ainoastaan Niko Korhonen oli pelissä yhden kerran hetken aikaa kolmospesällä – Kanalan harhaheiton jälkitilanteessa ensimmäisessä vuorossa. Konsta Kurikalle oli numerolla neljä tarjolla pääasiassa ykköstilannetta ja ne hän hoiti sataprosenttisesti saaden ykköspalkinnon. Kurikka linkosi myös eniten paloja ulkopelissä, neljä. Niilo Piiponniemi hoiti kentällemenot (kakkospalkinto) ja kakkoskärjen onnistumiset toivatkin Jymyn loput kolmostilanteet. Hyvillä tehoilla vaihtanut Anttila ja kolme juoksua lyönyt Ruuska olivat isäntien palkitut. Mikko Kanala toi sataprosenttisen vaihtopelin päälle kolme juoksua. Kaikkien aikojen paras playoffkotiuttaja Roope Korhonen löi vähistä tilanteistaan kaksi juoksua ja rikkoi 500 pudotuspelilyödyn rajan. Tilastossa toisena oleva Janne Mäkelä on yli 200 lyötyä perässä.

Sotkamolaisten onneksi kausi ei päättynyt tähän, vaan pronssiottelusarja pelataan paras kolmesta, kuten joka kerta viimeisten 15 kauden aikana. Niinpä nykymuotoisen Hiukan stadionin viimeisessä superpesisottelussa lauantaina klo 15 violettien panoksena on päättää kotiareenan huikaiseva 30-vuotinen menestystarina voittoon ja päästä sunnuntaina yrittämään uudestaan SM-mitalin saalistusta Saarikentällä.

Hanki liput ennakkoon osoitteesta www.jymykauppa.fi

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat ja videot: Olli Korhonen