Otteluraportti | Selkä seinää vasten pelannut PattU oli vahvempi kotonaan

Pattijoen Urheilijat – Sotkamon Jymy 2-0 (3-0, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy päätti runkosarjan tiistaina ponnettomaan esitykseen Raahessa. Selkä seinää vasten taistellut kotijoukkue Pattijoen Urheilijat piti kaikki sarjapisteet Rännärillä jaksoin 2–0. Tämä tarkoittaa, että Pattijoki nousi sarjataulukossa kaksi pykälää ja viimeisenä mukaan pudotuspeleihin. Runkosarjan päätöstä alkusyksyn illassa seurasi hieman runsaat 1000 katsojaa.

Jymy aloitti Rännärillä lupaavasti rakentamalla palottoman perusajon heti avausvuorossa. Roope Korhosen kolmosrajapienestä kuitenkin palo ja seuraava tilanne kuihtui uransa viimeistä runkosarjaottelua pelanneen Pattijoen lukkarin Topi Kososen ottamaan kärpäseen kolmospesältä. Kotijoukkue sai kahdella palolla Paavo Pellon kolmospesälle ja kuuden lyöjän kokeilujen jälkeen jokeri Antti Karjaluoto onnistui viimeisenä lyöjänä välilyönnissään. Toisen alussa sotkamolaisten kärki ei toiminut, ja kakkoskärjen rakentama kolmostilanne jäi käyttämättä, kun takapalo päätti vuoron. Keltamustien toisessa numerot muuttuivat, kun Kosonen järjesti takatilanteen ja löi seuraavallaan takakentältä puolittain läpi, Pelto toi 2–0. Jokerit Jari Törmänen ja Karjaluoto pääsivät vielä yrittämään, mutta tuloksetta. Violettien kolmas sisävuoro tyrehtyi nopeasti etutilanteessa kopiksi lyötyyn näpyyn ja omalla vuorollaan kotijoukkue kasvatti etumatkaansa Karjaluodon ulkokentälle ikävällä pikkukupperilla 2-puolen linjaan. Simo Rahusen tuoma juoksu jäi myös jakson viimeiseksi pinnaksi, kun sotkamolaisten neljäs vuoro päättyi ilman 3-tilannetta.

Toisen jakson isännät avasivat vahvalla painostuksella. Palottomasta ajosta Kosonen kiskaisi kunnon pommin kakkosluukkuun, mutta Antti Kiiskinen pelasti komealla syöksykopilla varmat neljä juoksua. Myös Timo Hanhisalon yrityksen vieraiden ulkokenttä torjui. Jymy pelastui tasoissa sisävuorolle, mutta sisäpeli sakkasi edelleen, eikä kakkostilannetta parempaa nähty. Toisen alussa isännät saivat kakkoskärjellään tilanteen, josta ei kuitenkaan tulosta kahdesta yrityksestä huolimatta. Toisen tasoittavalla sotkamolaiset saivat aikaan kotiutusyrityksen neljän hukkavuoron jälkeen. Niko Korhonen ja Konsta Kurikka veivät Joni Rytkösen kolmospesälle ja R. Korhosen kolmossaumalla Jymy siirtyi johtoon. Aatu Saastamoinen rakensi vielä uuden tilanteen, mutta kärpänen kolmospesältä lopetti vuoron ennen Lauri Rönkön ottelun ensimmäistä lyöntisuoritusta.

Kärkilyöntitilaston voittaja Niko Korhonen saavutti uran ensimmäisen henkilökohtaisen tilastovoiton.

Kolmannen alussa Pattijoki rakensi kärjestä palottoman takatilanteen ja Sami Haapakosken kakkosrajapienellä vapaassa takatilanteessa Severi Piispanen toi mustapaidat tasoihin. Kososen seuraava yllätysotto jäi lyhyeksi ja Jymy puolusti myös Törmäsen ja Karjaluodon yritykset. Kolmannen lopussa vieraiden kärki rakensi palottoman takatilanteen ja kokoonpanoon palannut Toni Laakso löi välilyönnillä violetit uudelleen johtoon Kalle Kuosmasen kipittäessä. Järjestyneen palottoman ajon jälkeinen aikalisä ei auttanut, vaan R. Korhosen lyönneillä kaksi paloa, ja lopulta seitsemännessä vuorossa ottelun ensimmäiset lyöntinsä sivaltaneen Rönkön yrityksestä kolmas. Viimeisen alussa isäntien oli pakko tehdä vähintään kaksi juoksua pitääkseen jatkohaaveensa elossa. Kakkoskärjen tekemästä palottomasta ajosta ottelun sankariksi noussut Karjaluoto sitten onnistui kahdesti. Ensin kolmosjatkeelta Tahko1-ulkopelikuviosta Teemu Juntunen sisään ja heti perään välilyönnillä Iivari Vihannon edestä Simo Rahunen toi 3–2:een. Jymy puolusti jatkot ilman lisätilanteita. Vieraiden viimeisessä vuorossa Rytkösen ja N. Korhosen jalat saatiin takapesille, mutta isäntien linja torjui R. Korhosen ja Rönkön sivallukset.

Sotkamolaiset kaatuivat Raahessa vaisuun sisäpeliinsä. Avausjaksolla syntyi vain kolme tilannetta ja lyömällä yritettiin vain kerran kotiin (toinen kaatui väärään ja kolmas takapaloon ennen yritystä). Toisella jaksolla sisäpeli hieman petraantui ja tilanteita oli kaikkiaan 10, mutta ohivuoroja tuli liikaa.

Pattijoki teki ottelussa 15 tilannetta, pääsi avausjaksolla kasvattamaan lyöntimääränsä isoksi ja toisella jaksolla joukkueella oli joka vuorossa paloton takatilanne. Molempien joukkueiden ulkopeli oli superpesistasoista. Jymyn onnistujat Rännärillä olivat 7/8 sisällä kirjauttanut ja yhden tuonut Joni Rytkönen sekä 6/8 kirjannut päävaihtaja Niko Korhonen. Korhonen myös voitti ensimmäistä kertaa urallaan superpesiksen kärkilyöntitilaston 174 pisteellä (Rytkönen jäi pisteen päähän). Korhosen kärkilyöntiprosentti (77,73) oli myös sarjan paras. Rytkösen kolmas peräkkäinen etenijäkuninkuus on ollut varma jo viikkoja. Loppusaldo oli 81 tuotua juoksua ja eroa seuraavaksi tulleeseen Tuomas Jussilaan peräti 28 juoksua. Roope Korhonen sijoittui lyöjätilastossa toiseksi Janne Mäkelän jälkeen lyötyään 6+84 = 90 juoksua, eroa viisi tikkiä. Kakkossija oli uran kolmas. Kaikkiaan Roope on ollut lyöjätilaston kymmenen parhaan joukossa 15 kertaa viimeisten 17 kauden aikana. Tehotilastossa (lyödyt+tuodut) sama parivaljakko oli samassa järjestyksessä, nyt Mäkelä voitti kolmella pistellä.

Kotijoukkueen parhaat olivat isännille jatkopaikan lyönyt Antti Karjaluoto ja kaksi tuonut Paavo Pelto. Lukkari Topi Kosonen palkittiin ottelun parhaana ulkopelaajana. Pelinsä tähän kauteen päättävän Kososen komea ura saa arvoisensa lopun ylemmissä pudotuspeleissä / mitalipeleissä jossain vaiheessa tätä syksyä.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Jymylle tappio tiesi lopulta runkosarjan neljättä sijaa ja kotietua perjantaina alkaviin puolivälieriin. Sarjan kolme parasta saavat valita vastustajansa sijoille 5–8 päätyneistä joukkueista, jotka ovat Joensuu, Kempele, Imatra ja Pattijoki. Sotkamon vastustaja on edellä mainituista se, mikä ei kärkikolmikolle kelpaa. Valinnan tulokset selviävät huomenna klo 16 Ruudun suorassa lähetyksessä. Puolivälierät alkavat Hiukassa tulevana perjantaina 27.8. klo 17:30. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi! 

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen