Otteluraportti | Tärkeät vieraspisteet Jymyn haaviin

Hyvinkään Tahko – Sotkamon Jymy 0-2 (1-2, 3-4)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy kaapaisi mukaansa tärkeät vieraspisteet Hyvinkään Pihkalasta. Vieraskiertueen ensimmäisestä osasta lähti mukaan täysi pistepotti kotijoukkue Tahkon kustannuksella jaksoin 2–0. Yleisöä kaunis loppukesän ilta ja huippupesis oli houkutellut paikalle lähes 1600. Puhdas voitto pitää sotkamolaiset sarjassa kolmantena, kun runkosarjaa on jäljellä viisi ottelua.

Keltapaidat avasivat kotonaan vahvasti. Palottomasta ajosta jokeri Juha Korhonen sivalsi Tahko2-ulkopelikuvion lähintä pelaajaa vastaan ja Jere Vikström ehti kotiin. Toista juoksua ei painostuksesta huolimatta kuitenkaan syntynyt. Omalla vuorollaan violetit tulivat tasoihin, kun Lauri Rönkön lyönti poltteli etukentällä ja Joni Rytkönen ehti turvaan. Harhaheitolla syntyi vielä uusi tilanne, muttei juoksua. Tahkon toisen sisävuoron pilasi pitkälti Aapo Komulainen ottamalla kaksi kärpästä kakkospesältä. Tasoittavalla Niko Korhonen pomputti kaksi pesänväliä ja Jymylle palottoman ajon, josta Roope Korhonen lämäsi 2-pesästä vieraat johtoon. Jälleen kotijoukkueen ulkokenttä auttoi ratkaisevasti ja Rytkönen toi toisen juoksunsa. Karkumatkaa ei Rönkön yrityksestä enää syntynyt.

Kolmannet vuorot menivät nopeasti ohi. Sotkamolaisten etukenttä suoritti palot takapesille kun taas vieraiden sisävuoron hämmensi Tahkon lukkari Joona Iivonen matalillaan. Myös kotijoukkueen viimeinen yritys oli ponneton: ei kakkostilannetta. Näin avausjakso Jymylle 48 minuutissa juoksuin 2–1. Myös tilanteet vieraille niukasti 4–3.

Toisen jakson Jymy aloitti sisältä lupaavasti. Palottomasta perusajosta R. Korhonen toisena yrittäjänä painoi pallon väliin ja Rytköselle kauden 66:s tuotu. Uutta tilannetta ei kuitenkaan enää rakentunut. Kotijoukkue sai tilaisuutensa, kun Teemu Nikkanen järjesteli yhden palon ajolähdön Juha Korhoselle. Koppari Kalle Kuosmasen käsi riitti polttamaan Patrik Vartaman ja kun takavaihto kakkospesältä myöhästyi, otti Komulainen kolmannen palon. Toisen alussa Jymy lisäsi johtoaan. Rönkkö pääsi viimeisenä lyöjänä yrittämään kahdesti ja ensimmäisellä yrityksellä löytyi tilaa keskisaumasta Matias Litmasen tuodessa 2–0.

Joni Rytkönen toi neljä ja kertoi levon tulleen tarpeeseen.

Toisen vuoroparin loppu oli täynnä tapahtumia. Ensin vapaassa 2-tilanteessa etenijäjokeri Luka Raesmaalla onnistunut yllätysvienti. Toisella Raesmaan kupperi yllätti Jymyn takakentän, ja peli hetkessä tasoihin kunnarilla sekä Teemu Nurmion tuomalla juoksulla. Seuranneesta palottomasta ajolähdöstä J. Korhonen kiskaisi 3-saumasta Tahkon jo johtoon. Sitten seurasi illan puhutuin tilanne: uusi ajolähtö Nikkaselle, pallo toisella merkistä väliin, mutta 3-koppari Iivari Vihannon hirmuinen heitto poltti Joona Iivosen kotipesän rappusille. Hyvinkääläisten usean miehen komitea kakkospelinjohtaja Markus ”Aatu” Meriläisen johdolla ilmestyi kotipesään väittämään, ettei lukkari Komulaisella ollut jalka pesässä. Kalabaliikin vallitessa Komulainen kävi syöttämässä viimeisen, oikean syötön ja juoksi ykköspesälle ottamaan palon lyöjästä sekä pesällä olleesta etenijästä (ajolähtö, pakkovaihto). Peliä ei vihelletty poikki missään vaiheessa.

Pelinjohtajien pitkähköjen puheenvuorojen ja tuomaripalaverin jälkeen vihellettiin vuoronvaihto, joka kuitenkin peruttiin, kun Tahko teki tilanteesta protestin: syynä oli, että kakkospelinjohtaja Meriläisen motittama syötönvalvoja oli viimeisen syötön aikana Nikkasen edessä eikä hän siksi pystynyt lyömään. Vaikka protestin voi virallisesti tehdä vain sääntövirheen seuraamuksena, kaikki viisi tuomaria kokoontuivat uudelleen ja lopputulemana Nikkasen viimeinen lyönti uusittiin. Palo kotiin jäi voimaan, eikä se tuomariston mukaan ollutkaan missään vaiheessa kiistan alla. Tilanne herutti myös sosiaalisessa mediassa kommentteja siitä, eikö sisäjoukkueiden jäsenille ole säännöissä seuraamuksia kotipesään kesken pelin juoksemisesta.

Lisäjuoksuja ei vuorossa enää nähty, kuten ei kolmannessakaan. Jymy pääsi yrittämään kahdesti ilman tulosta ja hyvinkääläisten etenemiset jäivät ykköspesälle. Viimeisen alussa sotkamolaiset pelasivat tiukassa paikassa parhaan vuoronsa. Niko Korhonen ja Konsta Kurikka järjestivät ajolähdön, josta Roope Korhosen varrella kohtalaista vauhtia kulkeva Joni Rytkönen toi tasoituksen. Viimeisellään Korhonen tinttasi vapaan kakkossauman ja Niko Korhonen kipitti Jymyn johtoon. Kärjestä päästiin vielä kerran yrittämään, mutta viidettä pinnaa ei syntynyt. Isännät saivat viimeisellään etenijän kakkospesälle, mutta sumpussa pelannut Aatu Saastamoinen nappasi illan kuudennen tehdyn palonsa Nikkasen kakkossaumayrityksestä ja päätti ottelun.

Uudistuneella kokoonpanolla pelannut Jymy pelasi yhtä isompaa ulkopelivirhettä lukuun ottamatta ehjän ottelun. Koppareina olivat kuudennen superpesispelinsä pelannut Iivari Vihanto ja Kalle Kuosmanen, kun sekä Niilo Piiponniemi ja Riku Niemi puuttuivat kokoonpanosta. Polttolinjassa Kuosmasen paikan pelasi tyylikkäästi Aatu Saastamoinen. Hyvää ulkopeliä kuvaa Tahkon jääminen kahdeksaan kolmostilanteeseen. Sisäpeli tuotti kohtalaiset 15 tilannetta, joista jokerit R. Korhonen (4) ja Rönkkö (2) löivät kaikki juoksut. Joni Rytkönen toi neljä pinnaa ja kasassa on kaikkiaan 67 tuotua. Palkintoraati huomioi violeteista Roope Korhosta ja Kalle Kuosmasta. Maininnan ansaitsevat myös Rytkönen ja uskottavaa kopparipeliä pelaava ja vahvan heittokäden omistava Vihanto. Kotijoukkueen palkintomiehet olivat kunnarin lyönyt Luka Raesmaa ja jokeri Juha Korhonen. Ulkopelistä jaettava Ruutu-tähden sai isäntien lukkari Joona Iivonen. Jymy, Hamina ja Hyvinkää ovat sarjan ainoat joukkueet, jonka ulkopelaajia ei ole yhdessäkään vieraspelissä arvostettu tähdille.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Sotkamolaisten matka jatkuu huomenna Haminan perinteikkäälle Vallikentälle. Kotikentällä Jymyn otteita pääsee ihmettelemään seuraavan kerran tulevana keskiviikkona, kun viime vuosien kova kiistakumppani Joensuun Maila vierailee Hiukassa. Ottelu alkaa iltojen tummetessa varhemmin jo klo 17:30. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg & Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen