Otteluraportti | Tasapainoinen esitys Mantulla

Siilinjärven Pesis – Sotkamon Jymy 0-2 (2-5, 4-5)

Sotkamon Jymy palasi pikaisesti voittojen tielle (tässä tapauksessa kyseessä oli kantatie 75:n ja valtatie 6:n yhdistelmä) Siilinjärven vierailulla perjantai-illassa. Kotijoukkue Siilinjärven Pesis harasi toisella jaksolla tiukasti vastaan, mutta jäi lopulta toiseksi jaksoin 2–0. Sotkamolaisten paremmuutta legendaarisella Mantun kentällä todisti runsaat 500 katsojaa. Joukkueen videovalmentajana toiminut Niilo Piiponniemi esitti videoraportissa likimain parastaan – Katso video alta!

Tänään oransseissa pelipaidoissa esiintyneen Jymyn kokoonpano oli hieman muuttunut. Toni Laakso oli huilivuorossa, Aatu Saastamoinen ulkopelissä ja Matias Litmanen palasi jokeriosastoon. Vieraat aloittivat ottelun vahvasti. Avausvuoro tuotti viisi kotiutusyritystä, joista kärjen perusajosta Aapo Komulainen löi linjan avulla Kalle Kuosmasen ja Roope Korhonen keskisaumasta Joni Rytkösen turvaan. Kotijoukkueen avausvuoro oli lyhyt, saldona kakkostilanne. Lyhyt oli myös toinen vuoropari, sotkamolaisilla Lauri Rönkkö yritti tuloksetta, isännillä yhden palon ajosta kokeili Jiri Pippola samoin tuloksin.

Kolmannen alussa Antti Kiiskinen löi vapaasta takatilanteesta komeasti kakkosjatkeelta jakson voittojuoksuksi jääneen kolmannen pinnan, kotiin lennähti Kalle Kuosmanen. Konsta Kurikka ja R. Korhonen rakensivat vielä tilanteen, mutta Rönkön kotiutus jäi kopiksi. Siilinjärvi pääsi tasoittavallaan yrittämään kahdesti, mutta Pippolan yrityksestä koppi ja Matias Hännisen lyönnistä Jymy otti takapalon ennen juoksun syntyä. Viimeisen alussa oranssit lisäsivät juoksutiliään vielä kahdella. Kolmospesän harhaheitolla Kuosmanen toi neljännen ja R. Korhosen kolmosrajapienellä hallitseva ja tuleva etenijäkuningas Rytkönen ehti tuomaan viidennen. Kotijoukkueen juoksutili avautui viimeisessä. Eemeli Paldanius löi kentällemenossa ottamattoman pystärin siepparin yli kakkosrajaan ja pallo ensi kertaa Mantun monttuun, 1+0. Palottomasta ajosta Kurikka suoritti Pippolan yrityksestä, mutta Teemu Kinnunen kavensi vielä sopivan mittaisella keskipienellä jakson loppunumerot 2–5.

Aurinko helli pesiksen ystäviä Mantulla ensimmäisellä jaksolla.

Toiselle jaksolle kotijoukkue sai täydellisen aloituksen. Samu Vainikainen tälläsi etupesien ollessa täynnä kakkosluukusta pallon montun pohjalle ja kotijoukkueen kerralla 3–0-johtoon. Jatkopainostus ei sotkamolaisten onneksi kuitenkaan tuottanut lisäjuoksuja. Jymy sai tasoittavallaan palottoman takatilanteen, josta R. Korhonen toisena yrittäjänä löi kavennuksen linjan avulla, aisapari Rytkönen kotipesään. Siilinjärven toinen oli nopeasti ohi ja omalla vuorollaan vieraat hyökkäsivät. Vapaassa takatilanteessa Komulainen löysi välilyöntinsä ja Kuosmanen toi illan neljännen tuotunsa. Jatkon palottomasta ajosta Rönkkö toisena yrittäjänä otti 2-pussista tasoituksen, Antti Kiiskinen tuojana. Kova painostus tuotti kaikkiaan viisi kotiutusyritystä.

Isännät säikäyttivät Jymyä vielä kolmannen alussa. Kahdella palolla järjestyi lopulta ajolähtö Pippolalle, jonka kumura kantoi kopparin yli. Kurikan hirmuinen heitto kaukaa takakentältä minimoi vauriot kuitenkin yhteen Ville Lantiaisen juoksuun ja Ville Veittikoskesta kolmas palo kotipesään. Tasoittavalla Jymy sai halvan tasoituksen kolmospesän harhaheitolla (Rytkönen) ja hetkeä myöhemmin R. Korhonen iski välilyönnillä oranssit johtoon (Niko Korhonen). Se jäi myös voittojuoksuksi, kun kotijoukkueen viimeinen yritys ei tuottanut ykköstilannetta parempaa.

Ennakkoon nihkeäksi arvioidun Pohjois-Savon vierailun avausjakso kulki selkeästi vieraiden hallinnassa. Siilinjärveläisten ainoa kotivoitto Jymyä vastaan Superpesisaikana on edelleen kotiutuslyöntikisavoitto vuoden 1996 runkosarjan loppukierroksilta. Jymyllä on nyt 12 voittoa Mantulta. Toisella jaksolla Jymy osoitti luonnetta nousemalla kahdesti takaa-ajoasemasta ohi ja jaksovoittoon. Sisäpeli tuotti jokaisessa vuorossa vähintään yhden tilanteen (yht. 21), joista pääkotiuttajat onnistuivat riittävän hyvin. Ulkopelissä savolaiset hövelisti heittivät jaksojen lopussa sotkamolaisille juoksut. Oranssien onnistujia olivat mm. palkinnoille päässyt kärkikaksikko Kalle Kuosmanen – Joni Rytkönen. Kuosmanen hoiti kentällemenonsa 7/7 ja toi neljä. Rytkösen ykköstilanteen (7/8) purkuluokitus on kiitettävä. Myös Rytkönen toi neljä ja kauden kokonaissaldo on nyt 75. Yhden kauden ennätystä pitää nimissään Sami Haapakoski 78 tuodulla juoksulla. Rytkösellä on sen ja Janne Vuorisen seuraennätyksen (77) saavuttamiseen aikaa kaksi ottelua. Konsta Kurikka ansaitsi ulkopelisuorituksillaan Ruutu-tähtipelaajapalkinnon ja Roope Korhonen kotiutti neljästi. Kotijoukkueen parhaat olivat 1+2 lyönyt luottomies Samu Vainikainen ja 2-kärjessä mainiosti tietä raivannut Justus Niemeläinen.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Runkosarjan viimeiseen kotiotteluun Jymy saa vieraita Kymenlaaksosta, kun Haminan Palloilijat saapuu Hiukkaan. Kainuulaisväriä joukkueessa edustaa lyöjäjokeri Kimmo Lukkari. Runkosarjan kotipäätös sunnuntaina klo 16:00. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi! Vielä tiistaina on vierasottelu Pattijoella ja puolivälierät käynnistyvät viikon päästä perjantaina.

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen