Ulkopelin kautta voittoon – lopputurnauspaikka ratkeaa huomenna

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 2-0 (2-0, 2-0)

Ottelun tilastot

Loputtoman pitkän ja lumisen talven käännyttyä maaliskuulle pääsi Jymy viimein tositoimiin halli-SM-otteluiden osalta matkustettuaan Kempeleeseen. Vastassa halli-SM-avauksessa oli Pattijoki, joka hävisi kaksi viikkoa sitten lohkoa isännöivälle Kempeleelle kotiutuslyöntikilpailussa.

Seikkailuun kuului vielä pelaajaruletin vinha pyöriminen ottelun alla tiedätte-kyllä-minkä-takia. Lopulta Ojan Rauta Areenan nurmelle juoksutettiin kokoonpano, jossa oli kuusi 2000-luvulla syntynyttä pelaajaa (keski-ikä 23,67 vuotta). Näistä yllättävin oli Oulun Liposta etenijäjokeriksi lainattu Kasperi Salmela, mutta myös Jymyn lahjakas v. 2003 syntyneiden ikäluokka oli edustettuna peräti neljän pelaajan toimesta (Aapo Komulainen, Aleksanteri Huotari, Iivari Vihanto ja Jere Heikkinen).

Sotkamolaisten takakentällä pelasivat B-juniorit Vihanto ja Huotari, muuten ulkopelijärjestys oli sama kuin kuukausi takaperin pelatussa Kempele-ottelussa. Eikä ulkopelissä ollut edelleenkään vikaa, vaan Jymy jätti Pattijoen nollille.

Raahelaisten sisäpelin hankaluuksista kertoo, että neljässä vuoroparissa joukkueen ensimmäinen lyöjä paloi ykköselle. Ensimmäisessä vuorossa näin ei käynyt, mutta kakkostilanne kuivahti merkkivirhekoppiin ja jatkossa yritykset lensivät suoraan menopesään. Jymyn sisävuoron aluksi Joni Rytkösen kopsusta Kalle Kuosmanen paloi kakkoselle ja parin epäonnisen väärähuudon jälkeen hypittiin kakkoskärkeen. Tutkapari Iivari Vihanto – Antti Kiiskinen rakensi etutilanteen ja lopulta Roope Korhonen sai yrittää avausjuoksua. Veto kolmospuolelle meni kuitenkin leveäksi. Toisella Pattijoen yrityksellä tuli kolmesta lyöjästä kaksi paloa, mutta sitten oranssipaidoille sattui harvinaisesti kaksi peräkkäistä ohiheittoa palon paikoista ja Juuso Keski-Koukkari pääsi yrittämään: Ville Kotro noukki lyönnin kopiksi. Jymylle kehkeytyi tilanne kärkimiehillä, mutta se kuoleutui Kalle Kuosmasen irrottua kolmoselta Niko Korhosen kopiksi menneellä lyönnillä ja harvinaisesti peräkeula ei onnistunut rakentamaan takatilannetta.

Juho Keinänen sai tänäänkin tuuletella ulkopelissä. Tuloksena: viisi tehtyä ja viisi avustettua paloa.

Kolmannessa vuorossa Pattijoki yritti pelata kakkoskärjestä ja sai aikaan kolme paloa neljällä lyöjällä. Jymylle keulasta palo, jonka jälkeen Rytkönen – Niko KorhonenJuho Keinänen hoitelivat pesät täyteen ja Roope Korhonen estradille. Viimeisellä lyönnillä raahelaisten lukkari Lauri Vuollo syötti ylikorkean ja kippari huolehti pallon kenttään: Rytkönen ehti helposti avausjuoksun. Jatkoajoista Jere Heikkinen löi tyylikkäästi väliin ja Keinänen kipitti varmistusjuoksun. Neljännessä Pattijoki kehitti parhaat tilanteensa koko pelissä. Joukkueen kärkinelikko Mikael MäkeläTuukka SarkkinenPaavo PeltoAntti Karjaluoto nakutteli tilanteen ja Juuso Keski-Koukkarin keskinäpystä vain Kalle Kuosmasen komea heittäytymällä tehty poltto esti juoksun. Martti Viitasalon yrityksestä Antti Kiiskinen poltti Pellon ja jakso päättyi Aapo Komulaisen otettua Karjaluodosta kärpäsen kolmoselta.

Jymyn ykköskärki löysi tauolla pukukopista palottoman ajon eväät ja Roope Korhonen sivalsi keskisaumaniitillä Kuosmasen sisään. Jatkossa Rytkönen jäi yksinäiseksi mieheksi kolmoselle ja kakkoskärki keräsi taas sulkia hattuunsa: Vihanto täytti ykkösen ja Pattijoen karvaukseen pelinjohtaja Jani Komulainen vastasi ottamalla Kiiskisellä kotiin. Kolmossaumassa oli tilaa ja Jymylle kahden juoksun kaula. Heikkisen linjaan jääneellä kupperilla Vihanto pääsi vielä todella lähelle lisäjuoksua. Pattijoen vastaus lähti jälleen liikkeelle ykköspalolla, eikä joukkue saanut kakkostilannetta parempaa aikaan.

Sotkamolaisten toinen vuoro oli mitäänsanomaton, keltapaidat saivat sen sijaan kolmostilanteen. Komulaisen sähäkkä näpynhaku ja poltto kakkoselle esti jatkuvan tilanteen ja Keinänen suolasi kärkimies Mäkelän kotiin Keski-Koukkarin kolmospussiyrityksestä. Kolmannessa vuorossa Jymyn ykköskärjen yskähtely jatkoi ja vaikka erinomaisesti pelanneet Vihanto ja Kiiskinen järjestivät jälleen etutilanteen, eivät jokerilyöjät pystyneet juoksuntekoon. Pattijoki törmäsi sisävuorossaan pallot hanskaansa napsineeseen Keinäseen ja jäi ilman tilannetta.

Antti Kiiskinen ja Ville Kotro tuulettavat toista perättäistä ”nollapeliä”.

Jymyn viimeinen sisävuoro ei tuottanut mainetekoja. Pattijoki pelasi ensin yhden palon kakkoskeulasta ja Komulainen kruunasi hienon iltapuhteensa ottamalla Mäkelästä kärpäsen. Niko Korhosen polttoheitto kolmoselle sinetöi puhtaan voiton.

Sotkamolaisten parhaana palkittiin neljä paloa heittänyt ja kuudessa muussa mukana ollut Komulainen. Keinänen ja Niko Korhonen polttivat viidesti. Pattijoesta pyttykerho huomioi muutamaan kertaan kainuulaisten sisävuorot sotkenutta Vuolloa. Karjaluoto keräsi kentän komeimman kärkilyöntisaaliin (7), Jymyn sisäpelin näkyvin oli Roope Korhonen (6), joka löi molempien jaksojen voittojuoksut. Rytkönen ehti kahdesti kotiin, Kuosmanen ja Keinänen kertaalleen.

Jymy ja Kempele mittelevät huomenna klo 14 lopputurnauspaikasta ja vain voitolla on väliä.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen