Otteluraportti | Välieräsarjan avausottelu Mansen nimiin

Manse PP – Sotkamon Jymy 2-1 (1-2, 1-0, 0-0, 4-3)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy aloitti superpesiksen välieräsarjan yhden, matkustamiseen käytetyn huilipäivän jälkeen sunnuntaina Tampereen Kaupissa. Kotijoukkue Manse PP piti kotietunsa äärimmäisen tasaisen väännön jälkeen 2–1. Vasta kolmannessa kotiutuskisassa ratkaisunsa saanutta ottelua seurasi loppuunmyyty stadion eli 1700 katsojaa.

Avausvuoron ainoan tilanteen rakenteli kotijoukkue, mutta jokeri Juha Niemen kotiutus jäi nokkamies Kalle Kuosmaselle ja jatkossa Aapo Komulainen otti kärpäsen 1-tilanteessa. Jymyn ensimmäiset yritykset jäivät ykköstilanteiksi. Toisen alussa isännät rakensivat palottoman perusajon, mutta 2-polttaja Konsta Kurikka haki komeasti Henri Puputin tappikupperin kopiksi. Myös Lauri Kivisen kotiutusyritys jäi linjaan eikä juoksua nähty. Tasoittavalla violeteille yhdellä palolla 1–3-tilanne, josta Manse sai kuitenkin tehtyä takapalon ja yksi kotiutusyritys käytännössä pois. Roope Korhonen pääsi viimeisenä lyöjänä yrittämään, mutta juoksutili ei auennut. Kolmannen alussa tamperelaiset järjestivät taas palottoman perusajon pääkotiuttajilleen, mutta ulkokenttä puolusti niin Puputin, Juha Puhtimäen kuin Niemenkin yritykset.

Kolmannen tasoittavalla sotkamolaisille yhden palon 1–2-tilanne Konsta Kurikan lyöntivuorolla. Mansen lukkari Puhtimäki heitteli niin kauan, että tuomarin nyrkki nousi pystyyn ja tämähän tarkoittaa, että heittelyn jatkuessa jokaisen heiton on oltava polttoyritys. Puhtimäki kuitenkin pysäytti pelin kotipesässä, vaikka peliä ei vihelletty poikki samalla kun tamperelaiset Tuomas Jussilan johdolla alkoivat viittilöimään pelituomarin suuntaan. Vieraat odottivat vapaataivalta kolmospesälle, mutta tuloksena olikin palo ykköspesällä kärkkyneestä Niko Korhosesta, jonka pelituomari Antti Aine oli hetkeä aiemmin näyttänyt tilanteessa ehtineeksi. Tämä tuomio ei oikein auennut vieraille, tuskin muillekaan, mutta kotiutuspaikka kahdella palolla järjestyi vielä R. Korhoselle. Koppari Topias Lilja kävi syöksymässä rajojen ulkopuolelta Korhosen yrityksen kopiksi ja viimeiseen vuoroon mentiin ilman juoksuja.

Aloittavalla isännille jo kaksi paloa Jussilan lyöntivuorolla, mutta Puputti järjesti tilanteen, josta Niemi lopulta viimeisenä lyöjänä löysi tilaa kakkossaumasta ja Juuso Myllyniemi toi isännille 1–0. Neljännen lopussa Jymylle yhden palon ajolähtö, josta R. Korhonen rikkoi keskisauman ja Joni Rytkönen vipelsi vieraat tasoihin. Uusi yritys ei onnistunut, mutta Lauri Rönkön lyöntivuorolla Puhtimäki lipsautti kaksi lautasväärää ja avausjakso päättyi violeteille 2–1.

Niilo Piiponniemi kiitteli yleisöä toisella jaksolla noudettuaan Tuohisaaren läpilyönnin kahden palon arvoisesti.

Toisen jakson vieraat aloittivat sisällä, mutta heikosti: kakkostilanne oli vuoron parasta antia. Kotijoukkue pyöritti yhden palon ajon, mutta vuoro katkesi Puhtimäen tuplapaloon ja lyönnit jäivät heikkoon paikkaan. Toisen alussa Jymylle R. Korhonen ja Toni Laakso kokeilivat tuloksetta takatilanteeseen. Toisen lopussa Manse pelasi kakkoskärjestä ja vieraat auttoivat kakkostilanteessa harhalla ajolähdön. Niemen jatkettu jäi kuitenkin etumiehen kopiksi ja tilanne purkautui. Kärki rakensi vielä tilanteen viimeiselle lyöjälle Puhtimäelle ja keskisaumalla Myllyniemi toi kotijoukkueelle johdon, vaikka Jymyllä oli mahdollisuus tehdä kolmas palo myös ykköspesälle ennen juoksun syntymistä. Vieraiden kolmannessa tuloksena oli kolme paloa kolmospesälle, mutta isäntien vuorolla lisäjuoksut olivat lähellä. Yhden palon ykköstilanteessa Tuomas Tuohisaari kumautti pallon kakkosjatkeelta kauas nurmikolle, mutta sotkamolaisten taittolinjat olivat kohdallaan ja hienon lyönnin tuloksena olivat palot kolmospesälle ja kotiin sekä vuoron päätös. Jymyn viimeinen hyökkäys jäi kuitenkin tekemättä, kakkostilannetta ei nähty.

Supervuoroon Jymy pääsee kapteeninsa ansiosta usein valitsemaan ja valitsi sisävuoron. Yhdellä palolla järjestyi 1–3-tilanne, mutta takapalo söi jälleen yhden yrityksen pois. Kahden palon ajosta R. Korhonen painoi keltakuulan väliin, mutta Puputin käsi riitti polttamaan Rytkösen. Tasoittavallaan Manse järjesti palottoman perusajon pääkotiuttajilleen n. puolessatoista minuutissa, mutta vieraiden polttolinjassa Kurikka ja N. Korhonen suorittivat varmasti palot kotipesään.

Kotiutuskisoja tarvittiin siis kolme ennen kuin ottelun voittaja löytyi. Ensimmäisessä, viiden parin kisassa Jymy onnistui kahdesti, Rönkön kakkosjatkelyönnillä ja Kurikan koukulla, jotka isännät kuittasivat jo kolmannessa parissa Puputin ja Puhtimäen välilyönneillä. Kaksi ottelupalloa kuitenkin epäonnistui ja vieraat selvisivät jatkoille. Toisessa kisassa violeteille yksi pinna R. Korhosen kolmossaumalla ja kotijoukkue toisella tasoihin Puputin jatketulla. Voittojuoksun lyöjää ei kuitenkaan vielä löytynyt ja edettiin kolmanteen kisaan. Nyt Jymy jäi nollille ja Mansen viimeinen pari ja kaikkiaan kuudes ottelupallo onnistui Niemen linjalyönnillä ja Jymyn ulkopelin avustuksella.

Välieräsarjan avaus oli vähäjuoksuinen eikä tasoltaankaan noussut klassikkosarjaan. Jännitystä toki riitti, kun kolme kotiutuskisaa tarvittiin. Kolmostilanteissa kotijoukkue oli selkeästi edellä 15–8, mutta kotiuttaminen oli vaikeaa. Vieraille vaikeaa oli sisäpeli ylipäänsä. Sotkamolaisilta jäivät puuttumaan usein puhutut peräkkäiset onnistumiset eikä koko pelissä nähty yhtään perusajolähtöä tai palotonta takatilannetta. Pari kertaa myös takapalo 1–3-tilanteessa söi yrityksiä. Ulkopeli oli kohtuullista, eikä räpylässä annettu edellisestä sarjasta tuttua helppoa läpilyöntiä, vaikka muutama palon paikka jäikin käyttämättä. Violettien parhaat Kaupin pesispyhätössä olivat joukkueensa parhailla prosenteilla (67) operoineet ja juoksun mieheen tuoneet Konsta Kurikka ja Joni Rytkönen. Tamperelaisten parhaiksi arvioitiin kentän korkeimman kärkilyöntimäärän (7) kerännyt Tuomas Jussila ja ulkona isoa tonttia pelannut 3-koppari Henri Puputti. Kalle Kuosmanen ja Niko Korhonen polttivat molemmat ulkona kuudesti kahden jakson ja supervuoron aikana.

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Sarja jatkuu Sotkamossa ylihuomenna tiistaina 7.9. Syksyn edetessä illat pimenevät aikaisemmin ja ottelu alkaa Hiukassa jo klo 16:30. Kolmas ottelu pelataan jo keskiviikkona Tampereella ja mahdollinen neljäs Sotkamossa perjantaina 10.9, niin ikään klo 16:30. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg
Kuvat: Olli Korhonen