Otteluraportti | Voittoputkelle jatkoa Ukonniemen nihkeästä illasta

Imatran Pallo-Veikot – Sotkamon Jymy 0-2 (2-4, 2-4)

Sotkamon Jymyn voittoputki kasvoi jo kahdeksaan, kun Imatran Pallo-Veikot yritti ottaa kotikentällään nopeata revanssia sunnuntain tappiolleen. Jymy väänsi kuitenkin nihkeästä ottelusta täyden pistepotin jaksoin 2–0. Imatran Lunta tupaan -tapahtuma houkutteli Ukonniemeen paikalle 1402 katsojaa seuraamaan paitsi huippupesäpalloa myös yhdistetyn urheilijoita.

Jymy oli jälleen hieman kierrättänyt kokoonpanoaan. Kalle Kuosmasta tuurasi erinomaisesti Aatu Saastamoinen tehden (pikaisesti laskien) neljä paloa ulkona, bonuksena vielä lyöty juoksu.

Sisältä aloittanut Imatra ei päässyt avausvuorossa kakkospesää kauemmaksi. Sotkamolaiset saivat lopulta peräpäästä yhden palon ajon, josta Roope Korhonen tirpaisi välilyönnillä Toni Laakson turvaan. Jatkoajosta Lauri Rönkön yritykset jäivät vaisuiksi. Toisen alussa IPV tuli tasoihin, kun joukkueen ehdoton ykkösmies Juho Toivola löi vaihtonsa jälkeen ottamattoman 2-jatkeelle, kotiin kiiruhti Ville Pietinen. Jatkoajoista kaksi seuraavaa yritystä Jymyn ulkokenttä torjui. Tasoittavallaan violetit rakensivat palottoman perusajon, ja R. Korhosen 2-pussi riitti Joni Rytköselle. Kotijoukkue tasoitti uudelleen kolmannen alussa. Toivola ei tällä kertaa onnistunut, mutta toinen jokeri Tommi Piirainen kotiutti Miitri Pesosen Jymyn kakkospuolen avustuksella. Tasoittavalla vieraat siirtyivät Rönkön varrella Riku Niemen tuomana uudelleen johtoon. Perään Saastamoisen saumaveto jäi tappimiehelle, mutta pallo ei löytynyt tarpeeksi nopeasti jaloista ja Laakso toi illan toisellaan jakson loppunumeroiksi jääneet 2–4. Kotijoukkueen viimeinen yritys kun jäi 1-tilanteiksi.

Toisen jakson aluksi R. Korhonen iski 3-saumasta violetit johtoon, tuojana Rytkönen. Tasoittavalla Reds hyökkäsi vahvasti. Toivola löi tappikupperilla tasoituksen ja Jymy auttoi harhalla uuden tilanteen. Piirainen ja Leevi Lehto eivät kuitenkaan onnistuneet. Vieraat saivat ilmaisen johdon toisessa vuorossa kun lukkari Rasmus Surakalta lipsahti kaksi väärää ja Rytkönen käveli kotiin. Jatkoajoissa jokerien ruuti oli kuitenkin märkää. Sitkeästi taistellut Imatra tasoitti ottelun neljännen kerran, kun Toivola pomputti tilanteen ja iski päälle 3-saumasta 2–2. Jatkotilanne kariutui Piiraisen laittomaan ja Aapo Komulaisen ottamaan kärpäseen.

Aapo Komulaisen johtama ulkopeli on löytänyt heinäkuussa uomansa.

Kolmannen alussa sotkamolaisilla oli ratkaisun paikka. R. Korhonen löi väliin ja Antti Kiiskinen myöhään lähtienkin ehti tuomaan johdon. Kakkostilanteesta seurasi kuitenkin tuplapalo ja heti perään kärpänen. Yhden juoksun ja kolmen palon tekemiseen tarvittiin kaikkiaan kuusi lyöjää. Kainuulaisten ulkopeli kesti kuitenkin Komulaisen johdolla mainiosti eikä IPV saanut tasoittavallaan kuin kakkostilanteen. Jymyn viimeisessä Niko Korhonen pomputti Suomi-palloa kaksi väliä ja syntyneestä ajosta R. Korhonen onnistui viidennen kerran. Kakkospussiin suunnattu lyönti jäi nokkamiehelle, mutta kovaa kulkeva Rytkönen voitti tilanteen jalalla tuoden jakson neljännen juoksun ja kauden 55:nnen tuotunsa. Imatran viimeinen jäi avausjakson tapaan pehmeäksi eikä edes kakkostilannetta syntynyt.

Sotkamolaiset hallitsivat hienokseltaan molempia jaksoja, vaikka kotijoukkue roikkui koko ajan mukana pelissä. Jymy löi juoksun jokaisessa pelaamassaan sisävuorossa (35:s kerta seurahistoriassa) ja huomionarvoista on, että lähes puolet juoksuista otettiin hyökkäyksillä linjan etupuolelta. Voitto oli 15:s peräkkäinen punapaidoista Imatralla, edellinen vierastappio täyttää ensi kesänä 30 vuotta! Tilastoa selittää osaltaan IPV:n monet harhavuodet alasarjoissa, mutta mieluisa pelipaikkakunta Imatra on Jymylle ollut.

Illan onnistujia vieraista olivat 5/7 kotiuttanut Roope Korhonen, neljästi kentän kiertänyt Joni Rytkönen ja tilanteensa 7/7 hoitanut Niko Korhonen. Isäntien kaikki kaikessa oli vaihtaja/lyöjäjokeri Juho Toivola kl. 5/8, kolme lyötyä.

Uskomatonta etenemistä!

Rytkösen tuotujen määrä on jo suurempi kuin joukkueen kahden seuraavaksi eniten tuoneen pelaajan (Niilo Piiponniemi 29 ja Niko Korhonen 22) tuotujen määrä yhteensä. Pakolliset vertailut kaikkien aikojen ennätyksen aiempiin haltijoihin ovat tässä: 18 ottelun jälkeen

55 Joni Rytkönen 2021
49 Janne Vuorinen 1993 – lopputulos 77 tuotua 28 ottelussa
49 Sami Haapakoski 2011 – lopputulos 78 tuotua 26 ottelussa

Ottelun lehdistötilaisuus sekä videomuotoinen otteluraportti katsottavissa alta!

Seuraavaksi violettioranssien kimppuun käyvät joukkueet sarjan terävimmästä kärjestä, järjestyksessä Manse, Vimpeli, Kouvola. Ensimmäisenä voittoputken katkaisua yrittää Manse PP perjantaina Kaupin stadionillaan. Hiukassa pelataan seuraavan kerran ensi maanantaina 2.8. kun vanha kiistakumppani Vimpelin Veto tulee kylään. Supermaanantain ottelu klo 18.00. Tätä jännitysnäytelmää ei kannata missata. Hanki liput ennakkoon osoitteesta www.jymykauppa.fi ja saavu kannustamaan Jymy voittoon!

Teksti: Petri Lindsberg
Tilastot: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen