Otteluraportti | Yleisöönmenevää pesistä, lopussa juhli JoMa – Jymy jäi kärkiottelussa kakkoseksi

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 0-2 (2-8, 5-6)

Ottelun tilastot

Toinen jakso ja toisen vuoroparin aloittava vuoro. Kaksi keulan ajolähtöä ovat tuottaneet kaksi paloa ja viimeinen Lauri Rönkön yritys on kohonnut kopiksi. Koska lyönnit olivat alkaneet numerosta 7, oli Topi Korhonen viimeinen varsinainen lyöjä ja Jymyllä oli käytettävissä kaksi jokeria: Roope Korhonen ja Kalle Kuosmanen.

Topi asettuu lyömään ja saa väärän, jonka turvin etenee vapaalla ykköselle. Esiin astelee Roope Korhonen. Joensuu lukkari Juha Puhtimäki nostaa ensimmäisellä korkean ja Roope napauttaa kahvanäpyn kenttään. Simo Vainikaisen polttoheitto menee pesästä sivuun. Kaikki kentällä olevat tietävät merkin olevan uudelleen päällä. Roope lyö seuraavalla 3-rajanäpyn, johon Vainikainen ei pääse käsiksi. Topi on kolmosella. Yksi lyöjä eli Kuosmanen on jäljellä, mutta Roope on lyönyt pelissä jo kolme juoksua, joten luottoa löytyy. Viimeisellä merkattu lyönti menee juuri oikeankorkuisena Iiro Kuosan pään yli väliin, Topi kotipesään ja Roope on yleisön riemuksi jälleen kerran toteuttanut lyöjän hattutempun: kolme onnistunuttua merkittyä lyöntiä samaan lyöntivuoroon.

Vielä on kuitenkin yksi lyöjä jäljellä vuoroon. Kuosmanen tulee mailanvarteen ja tehtävä vaikuttaa moninkertaisesti vaikeammalta. Kallen pitää saatella Roope kotipesään. Ensimmäinen pystymailalyönti ei onnistu parhaalla tavalla, mutta Antti Hartikainen on liikkunut sitä aavistellessaan väärään suuntaan ja joutuu kiirehtimään. Heitto vaikeasta asennosta menee pesästä ohi. Hyvin jo tähän asti mukana ollut yleisö alkaa innostumaan. Toisella Puhtimäki antaa puolikorkean ja Kalle painaa pystymailalyönnin Mikko Kemppaisen ja Konsta Kettusen välistä 2-pesän taustaan ja Roope hölkyttelee kolmoselle. Innostus kentällä on käsin kosketeltavaa. Tuplahattutemppu on mahdollinen. Viimeinen Puhtimäen syöttö. Joensuun polttolinja vaihtaa viime hetkellä kuviota ja Kettunen juoksee 3-puolelle. Kalle lyö Puhtimäen pikkuväärästä kumuran jääkylmästi Kettusen lähtöpaikkaan väliin ja Hiukan stadion on revetä liitoksistaan. Harjulla puut humisevat yleisön metelistä, kun Roope kiitää kotipesään ja pesiksen sisäpelin vaikein saavutus on tehty kaksi kertaa peräkkäin Joensuun Mailan ulkokenttää vastaan.

Katso video tilanteesta alta!

Uskomatonta, mutta totta!

Uskomatonta, mutta totta‼️Toinen jakso ja toisen vuoroparin aloittava vuoro. Kaksi keulan ajolähtöä ovat tuottaneet kaksi paloa ja viimeinen Lauri Rönkön yritys on kohonnut kopiksi. Koska lyönnit olivat alkaneet numerosta 7, oli Topi Korhonen viimeinen varsinainen lyöjä ja Jymyllä oli käytettävissä kaksi jokeria: Roope Korhonen ja Kalle Kuosmanen. Roope Korhonen & Kalle Kuosmanen operoivat kliinisesti pesiksen sisäpelin vaikeimman saavutuksen kahdesti. Peräkkäin. ????Jymyläisten huippuhetket tarjoaa Suomen MetsätKuntoon!

Julkaissut Sotkamon Jymy Tiistaina 28. heinäkuuta 2020

Moni pesäpallojoukkue olisi tämänkaltaisen vastustajan hurmoksellisen sisävuoron jälkeen ollut täysin kanveesissa. Joensuun Maila ei lukeudu näihin joukkueisiin.

Mennään kuitenkin takaisin lähtöruutuun. Vastakkain olivat sarjan kuntopuntarin kaksi parasta, viime kauden loppuottelijat ja kaksi vähiten juoksuja päästänyttä joukkuetta. Latausta ja värinää ei lähtökohdista peliin puuttunut. Joensuulaisille Hiukka ei ole ollut mörkö enää viime vuosina, vaan joukkue on hävinnyt kauden 2017 jälkeen vain kerran Kainuussa: viime vuoden kolmannessa loppuottelussa. Lämpötila kentällä oli miltei hellelukemissa jo varjossa, ja aurinko paahtoi kentän pintaa eikä tuulimittari pyörähdellyt. Näissä olosuhteissa pallo liikkui hyvin ja molemmat joukkueet saivat sen kokea. Hyvän ulkopelin sijasta pelissä nähtiin viihdyttävää juoksuilla sävytettyä pesistä.

Alussa Joensuu oli vahva. Ensimmäisen juoksun löi Aleksi Rautiainen, jonka merkkipussari oli juuri riittävä Samuel Tirkkosen nopeudelle. Jymyn peräpää rakensi jälleen tilanteen päävaihtajien yrityksien epäonnistuttua, mutta Rönkkö ei onnistunut tasoituksen lyömisessä. Jymy pääsi alussa kiinni Konsta Piiroiseen, mutta jokeri Tirkkonen paikkasi ja Topi Hurskainen sekä vastustamattomasti koko pelin vaihtanut Hartikainen huolehtivat takatilanteen luomisesta. Rautiainen pyssytti toisessa vuorossa tarkasti takarajan tuntumaan Riku Niemen ylitse ja Joensuu lisäsi tiliään kahdella. Henri Litmasen lyönti viuhui heti perään 3-puolelle väliin ja Puhtimäki toi 0-4. Isäntien painostus tasoittavalla tuotti tulosta, kun Rönkkö iski kahdella palolla pallon väliin ja Joni Rytkönen rikkoi kuparisen. Violettien selkärangasta tiukassa paikassa saatiin näyte, kun Rönkkö järjesteli Roopelle uuden ajotilanteen ja tämä huispaisi pallon samaan paikkaan väliin kuin kollega hetkeä aiemmin: Niko Korhonen toi 2-4. Roope vaihtoi vielä uuden takatilanteen päälle, mutta viimeinen lyönti lipsahti pitkäksi ja vuoro päättyi kesken.

Tunnetasolla ottelu oli jotain muuta kuin runkosarjaottelu.

Karjalaisten pääkotiuttaja Rautiainen mursi kuitenkin Jymyn vastarinnan. Hidastettu polttolinjaan ja kakkoselta lähteneen etenijän sopiva maski: pieni lataus Antti Kiiskiseltä, eikä Hurskainen ollut poltettavissa. Kettunen löi välilyönnillä Hartikaisen sisään tilanteeksi 2-6. Jymyn sisävuoro romuttui Puhtimäen onnistuttua sotkemaan lyöntipeliä ja viimeinen vuoropari oli JoMan nautiskelua. Puhtimäki ja Tirkkonen löivät jakson loppunumeroiksi 2-8.

Tauon jälkeinen sisävuorokaan Jymyltä ei sujunut käsikirjoituksen mukaan, mutta lopputulema oli toivottu. Rytkönen saateltiin kolmoselle, mutta kavereita pesiä täyttämään ei meinannut löytyä. Lopulta Kiiskinen ja Ville Väliaho ottivat juoksutehtävän vastaan ja Rönkkö pääsi ajoon ensimmäisenä. Merkkisekoilut olivat aiheuttaa takapaloja, mutta JoMa ei kuvionvaihtelultaan muistanut täyttää pesiä. Niinpä Rönköllä oli viimeisellä mahdollisuus lyödä yhdellä palolla keskipomppu, joka onnistui täydellisesti tuottaen juoksun ja uuden ajolähdön. Roope Korhosen kotiutuspussi singahti Kemppaisen räpylästä ja Kiiskinen kotiutui. Viimeisellä Roope pamautti Väliahon sisään 2-puolen kumuralla, jonka Piiroinen saa vaivoin syöksymällä pysätettyä. Se oli kuitenkin joensuulaisille tärkeä suoritus, sillä toisella lyöntikierroksella Jymy ei enää lisännyt etumatkaansa.

Vieraiden kovalyöntisyys todettiin tasoittavalla. Jymy onnistui estämään Piiroisen ja Tirkkosen kentällemenon ja Topi Hurskaiselle jäi tyhjä kenttä. Hurskainen löi 2-pesän päältä pallon lepikkoon ja kiersi kunnarin. Rautiainen kiskaisi illan viidennen lyötynsä terävällä välilyönnillä ja JoMa oli Jymyn kannassa. Isäntäjoukkueen vaihtajat olivat kuitenkin löytäneet lääkkeet Puhtimäen syöttötyöskentelyyn ja tilanne oli toisessakin vuorossa pystyssä. Antti Korhosen keskipomppu, Konsta Kurikan rajaleikkuri ja Rönkön kohonnut lyönti eivät tuottaneet tulosta, mutta jos ne olisivat, emme olisi nähneet pesiskesän sykähdyttävintä jymyläishetkeä tovia myöhemmin.

Jymy tuulettaa jopa ennennäkemätöntä suoritusta.

Korhosen ja Kuosmasen aiemmin jo läpikäydyn taituroinnin (voit täysin vapaasti lukea kolme aloituskappaletta uudestaan tässä kohtaa) perään Kuosmanen oli vielä kolmosella, mutta lisäjuoksu jäi ottamatta. ”Nyt ollaan pelissä kiinni, niin tämä ote pitää säilyttää”, totesi Roope vuoronvaihdon haastattelussa. Säilytys jäi yritykseksi, koska Joensuun henkinen kantti ei horjunut. Hurskainen ja Hartikainen hoitivat vaihdot ja Puhtimäen tarjoamasta painepallosta Antti Korhonen viskasi polttoheiton ohi kotipesästä. Rytkönen teki välissä kovan suorituksen ja esti Rautiaisen kuudennen lyödyn polttamalla pienestä. Jatkuvasta ajosta Kettunen pamautti viimeisellä 2-rajaleikkeen, joka painui vallille asti kotiuttaen Hartikaisen ja Puhtimäen. Joensuu oli tasoittanut ja Jymyn huuma oli tiessään. Kirsikkana karjalaisten kakkuun Kemppainen upotti tavaramerkkipystärinsä 2-puolelle väliin ja Kettunen siirsi Joensuun johtoon. Kaikki tämä vain hetki kotijoukkueen hurmosvuoron perään.

Kolmannessa Nikon vaihdettua takatilanteen päälle laittoi pelinjohtaja Jani Komulainen 1-3-karvauksessa lennon päälle, mutta lyöntiratkaisu ei ollut toivottu ja tuloksena oli palo kotipesään. Kun Roope epäonnistui omasta tilanteestaan, oli karjalaisilla vahva hallinta. Vaikka pelin edetessä otettaan vieraiden pelistä parantanut Väliaho sai nollattua Rautiaisen yrityksen, ei Jymy enää pystynyt loppurynnistykseen. Viimeinen sisävuoro oli isäntien heikoin ottelussa ja ainoa, jossa ei nähty kolmostilannetta.

Joensuu voitti 3-tilanteet 23-19 ja joukkueen kokonaisprosentti oli kärkiotteluun varsin kova 63. Jymyn paras oli vain ensimmäisessä ja viimeisessä yrityksessään pelissä epäonnistunut Niko Korhonen (0/1, kl 7/9). Niilo Piiponniemi (5/10) arvostettiin kakkospokaalille. Positiivisiin asioihin kuuluu Roope Korhosen kova lyöntivire. Hurskainen otti kultakypärän kutreilleen torstaiksi epäonnistuttuaan vain ensimmäisessä lyöntivuorossa. Rautiainen oli ansaitusti kakkospalkittu.

Ottelun tuomaristo Lassila-Väisänen oli pelissä näkymätön, jolloin voidaan todeta heidän onnistuneen hyvin.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Back-to-back. Jymyllä on erinomainen paikka maksaa joensuulaisille potut pottuina torstaina Kerubi Stadionilla. Seuraava kotiottelu pelataan sunnuntaina, kun Koskenkorvan urheilijat saapuvat Hiukkaan. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Valtteri Mulkahainen