Paljon muutakin kuin normaali runkosarjaottelu

Sotkamon Jymy – Hyvinkään Tahko 1-2 (3-0, 0-3, 1-5)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymyn ja Hyvinkään Tahkon torstainen kohtaaminen Marjex Stadionilla oli paljon muutakin kuin normaali miesten Superpesiksen runkosarjaottelu.

Ottelun alla muistettiin Jymyn pesäpallolegendoja, tauolla pesäpalloliitto palkitsi juhlavuoden kunniaksi kainuulaisia pesistoimijoita ja käynnissä olevan valtakunnallisen 116 joukkueen Tenavaleirin joukkueet toivat väriä katsomoon. Upea sää ja hieno tunnelma kruunasivat tapahtuman loppuunmyydyn (3800 katsojaa) Superpesiskauden ennätysyleisön edessä.

Pesäpallon satavuotisen historian kunniaksi Sotkamon Jymy halusi nostaa oman värikkään, vaiheikkaan ja menestyksekkään menneisyytensä hahmoja esiin ja kunnioittaa heidän tarinoitaan, seuratyötään ja uraa pesäpallon parissa. Tapahtumaan oli kutsuttu kaikki kesäkuussa julkistetun Jymylegendat-kunniataulun jäsenet tai heidän omaisiaan. Katsomon täydeltä faneja ja joukkueet osoittivat suosiotaan legendoille.
Vaikka tapahtuma oli mieleenjäävä ja fiilis kesän korkein, eivät illan päätähdet saaneet aikaiseksi suurta pesäpallonäytelmää. Jymy piti Tahkoa nollilla aivan viimeisiin lyöjiin saakka, mutta hävisi lopulta supervuoroparissa.

Joukkueet ja Jymylegendat.

Jymylegenda Roope Korhosen voitettua hutunkeiton aloitti Tahko sisällä. Isännät tarjosivat huolimattomilla polttoheitoillaan palottoman ajolähdön, jota tuli purkamaan lyöjätilaston kolmonen Juha Niemi. Hänen yrityksensä epäonnistuivat ja tuloksena kolmen palon lyöntivuoro. Tahko heitti puolestaan Ville Viidan vaihtolyönnistä pallon kakkospesästä harhaan ja violetit saivat myös palottoman ajolähdön lyöjätilaston kakkosmiehelle R. Korhoselle. Merkkaamattomaan kumuraan leikkasi Jere Vikström ja poltti Joni Rytkösen. Aleksanteri Huotarin yritys napsahti tapin hanskaan ja Viidan otettua ennakkolähtöjä ja oltua irti katkesi vuoro siihen. Tahkon toinen sisävuoro tyrehtyi Komulaisen sotkettua Vikströmin viimeisen lyönnin väärällään: Jere löi ja tuloksena kaksi paloa.

Kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyt Iivari Vihanto löi itsensä pystymailasipsahduksella kentälle ja Ville Viita sekä Juho Keinänen rakensivat pesät täyteen. Roopen kolmosrajanäpy tuotti Kalle-Tapio Huuskolle vaikeuksia ja avausjuoksu näki päivänvalon Vihannon tuomana. Seuraavaksi pallo kolmosjatkeelle väliin, Viita toi 2-0. Kärkipään kokeiltua tuloksetta jatkoajoihin pelasi Jymy vielä uuden yrityksen kakkoskärjestä. Huotari kentälle, Vihanto löi vaihdon kolmossaumasta ja Keinänen kolmosjatkeelta. Koska Keinänen oli viimeinen lyöjä, oli merkki heti päällä: lapalaaka väliin ja Huotari kotiutui.

Tahkon sisävuoro kariutui Komulaisen otettua Nurmion irti ykköseltä väärällä ja Lauri Vierimaan matalan pompun jäätyä Rytkösen hanskaan. Juha Korhonen järjesteli kahdella saumavedolla Niemelle yrityksen, mutta Kalle Kuosmanen liimasi yrityksen hanskaansa. Kolmannen tasoittavalla Tahko-lukkari Petteri Alanen otti kärpäsen Kuosmasesta ja Jymy jäi ilman tilannetta. Mutta eivätpä saaneet hyvinkääläiset edelleenkään mitään aikaan sisällä: Ville Kotro haki linjayrityksistä kaksi paloa ja Niko Korhonen poltti kärjen takana kentälle pyrkineen Vierimaan ykköselle ja tauon aika koitti.

Tauolla PPL:n Pohjoisen alueen toimesta palkittiin kainuulaisia pesäpallopersoonia: Unto Väisänen, Jorma Säkkinen, Vesa Tervo, Matti Nissinen, Pentti Määttä, Minna Kettunen ja Mirja-Maija Hakolampi palkittiin työstään kainuulaisen pesäpalloilun ja koko lajin eteen. 

Toisen puolikkaan aluksi kolmikko Niko Korhonen – Viita – Komulainen rakensi yhden palon ajot R. Korhoselle, mutta Teemu Nurmio poltti merkkaamattomasta. Huotarin yritys jäi jälleen 1-vahdin lapaseen. Vikströmin synkkä päivä mailanvarressa jatkui: pomppu jäi matalaksi ja N. Korhonen poltti Nurmion. Kotro poltti perään Vikströmin kakkoselle ja sinne syntyi hetkeä myöhemmin kolmas palo Huotarin tekemänä. Toisen aloittavalla Jymyn kärki pyöräytti ajot, tosin Alanen teki kaksi paloa (N. Korhonen löi leiriotteluun sopivasti kopinnostossa puhtaan hudin). Roope sai jälleen pallon saumasta takakentälle, mutta Rytkönen lähti liian myöhään ja Matikan heitto osui kohdalleen. Hyvinkään kärki onnistui tasoittavalla kerrankin palottoman etutilanteen teossa Valentin Ikoselle, mutta Komulainen otti jälleen kärpäsen Nurmiosta. Seuraavaksi vaihtolyönti lasahti Huotarin hanskaan ja kruunuksi Ikosen koppi lensi komeassa kaaressa kotipesän taakse laittomaksi. Täysi katastrofi siis.

Jymy tuulettaa, mutta Tahko voitti lopulta jopa varkain.

Jymyn kolmannessa Tahkon ulkopeli sai viimein Ville Viidan kiinni ja Niko Korhosen vaihto-ohituksista tuloksina Konsta Lehtolan syöksykoppi ja palo kakkoselta. Yleisöä vuoronvaihdossa taputtamaan (kenttäkiihottaja Antti Haapasalon innoittamana) villinnyt Roope järjesti Nikon kolmoselle kakkosrajalöysällä. Kotiutusyritys jäi Lehtolan hanskaan. Tahkon kakkoskärki touhusi lyöjäjokereille viimein takatilannetta. Niemen yrityksestä Ville Kotro teki palon kotiin ja Juha Korhosen saumatillikka kohosi takakentälle Vihannon hanskaan kopiksi. Niemestä samalla toinen palo kakkoselle. Koukkunäpyn löytänyt Vikström kuitenkin saatteli Nurmiota ja Ikonen sai kotiutuspaikan. Se jäi Niko Korhosen hanskaan kopiksi. Viimeiseen vuoroon lukemista 0-0.

Vihanto-Viita etupesille ja Juho Keinänen pamautti kakkosrajasta läpi. Se kuitenkin osui seisomakatsomon aitaan ja siitä tahkolaisten haltuun. Takapesät täyteen ja ylimääräistä pesänväliä juosseesta Keinäsestä palo. Ikonen poltti Roopen pussinpohjasta varmasti ja kun viimeinen lyönti leijasi takalaittomaksi oli Jymyn jakso juoksuton. Hyvinkää oli pelannut jo 15 peräkkäistä nollavuoroa kainuulaisten ulkokenttää vastaan ja nyt oli viimeinen paikka onnistua. Onnistuminen tulikin, kun Tahkon kärki oli löytänyt vaihtolyöntiniksit. Juha Niemi pääsi yhdellä palolla yrittämään ja leikkurilyönti kakkosrajaan painui nurmikolle kolmen juoksun arvoisesti. Jakso Tahkolle ja ottelu supervuoroon.

Jymylle kärjestä kaksi paloa, mutta kakkoskeula oli jäljellä: Vihanto kentälle, liekehtivä Keinänen löi etupesät täyteen ja Roope Korhonen pisti ajon päälle. Jussi Korhonen valitsi saman lyönnin, jolla Roope oli avannut aiemmin juoksuhanat eli näpyn kolmosrajaan. Vihanto kiiruhti kotipesään reilusti ennen Huuskon heittoa. Kotro pudotti kakkosrajaan onnistuneesti, mutta Lehtola ampui vastaan ja esti lisäjuoksun. Tasoittavalla Tahko kuitenkin painoi ohi. Ykköskeulasta Vikström ei onnistunut, mutta Huuskon ja Ikosen järjestämistä yhden palon ajoista Niemi löi vastustamattomalla välilyönnillä tasoituksen. Kentän tyhjennyttyä kopilla Kuitunen pomputti itsensä ykköselle. Matikan lyöntivuorolla Jymyn maskinteko onnistui kerrankin, eikä Kuitunen edennyt pompulla. Palautusheitto kuitenkin lipsahti kotipesän vara-alueelle ja harhaheitolla kakkostilanne, josta Matikka pomputti ykköskolmosen. Siitä ajot päälle ja Juha Korhonen löi merkistä upeasti väliin Jussi Korhosen syöksy-yrityksestä huolimatta.
Kaikkien aikojen kunnaritilaston ykkönen ei jättänyt tilaisuutta kiertää kenttää käyttämättä, koska violettipaitoja ei pallon hakeminen kiinnostanut. Samalla hän siirtyi jälleen myös kaikkien aikojen kärkilyöntitilaston ykköseksi ohi vuorokauden verran tilaston piikkipaikalla pistäytyneen Sami Haapakosken. Tahkolle Supervuoroparista kaunistellut voittolukemat 5-1.

Kauden hienoin pesistapahtuma tähän mennessä päättyi leiriläisten piirittäessä sankarinsa kentällä. Palkinnot veivät ulkokentällä palloja liimaillut Aleksanteri Huotari ja Kalle Kuosmanen Jymystä, Tahkon paras oli Jymyn sisäpelin ensimmäisten vuoroparien jälkeen hyydyttänyt lukkari Petteri Alanen ja kakkospalkittu Niemi. Parhaan ulkopelaajan pystin vei neljä paloa heittänyt Kotro.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymy jatkaa sarjakakkosena, tosin joukkueella on eniten pelejä pelattuna koko sarjassa. Tahko nousi Joensuun ohi viidenneksi. Seuraavan kerran sotkamolaiset esiintyvät Marjex Stadionilla sunnuntaina, kun Sotkamon kunnan 375-vuotisjuhlaottelussa vastaan asettuu Kankaanpään Maila. Ottelu alkaa klo 17. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi! Sotkamon Kunta tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn tuhannelle ensimmäiselle C-katsomoon.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Janne Kuronen