Perjantai-illan huumaa JymyHyvä-kärkimatsissa

Sotkamon Jymy  Kempeleen Kiri 2-1 (2-1, 0-3, 3-2)

Ottelun tilastot

Jymyn tämän kauden ensiesiintyminen Hiukassa alkoi juhlallisesti: ensi viikolla 50-vuotisjuhliaan viettävä Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen (mestari Jymyn paidassa 1997) piti avauspuheen ja sen jälkeen kapteeni Aapo Komulainen sai kunnian paljastaa edellissyksynä ansaitun 20:nnen mestaruusplakaatin. Lämmin sää suosi järjestelyitä ja JymyHyvä-ilmaisottelun myötä paikalla oli lähes 2700 katsojaa.

Mielenkiintoinen oli myös illan vastustaja: viime vuoden välierävastustaja Kempele, joka kaatoi kotikentällään vastikään hopeamitalisti Vedon. Hyvin vähän talven aikana muuttunutta pronssiryhmää luotsaa tänä kesänä Jymylegenda Mikko Korhonen.

Alkuseremonioiden päätteeksi KeKi-kapteeni Tuomas Jussila päihitti Aapo Komulaisen hutunkeitossa ja Jymy aloitti sisällä. Iivari Vihanto koukkunäpyllä kentälle ja ensi kertaa sotkamolaisyleisön edessä Jymynutussa nähty Juuso Lattu löi hänet kakkospuolen saumasta eteenpäin. ”Hieman jännitin sitä lyöntivuoroa. Halusin kovasti aloittaa onnistumisella ja kova ratkaisu toimi siihen kohtaan”, analysoi Lattu. Kalle Kuosmasen lyöntivuoron jälkeen Jymyllä oli pesät täynnä ja Hannes Pekkinen pääsi ensiksi yrittämään nallesateen käynnistystä avausjuoksun merkiksi. Sami Haapakoski poltti kotiin, jonka jälkeen vuoroon asteli Roope Korhonen. Kumura kolmospuolelle väliin saatteli Latun kotipesään ja Jymyn johtoon. Samalla alkoi sananmukaisesti sataa nallelahjoituksia Kainuun keskussairaalan eri osastoille.

Kolmen minuutin pelikatkon aikana Jymyn reippaat E- ja F-tytöt keräsivät nallet talteen ja Roope jatkoi lyöntejä. Koska etenijät olivat ottaneet takavaihdon koppari Juhani Ojalan polttoyrityksen aikana, tuotti seuraava kumura saman tuloksen. Nyt Kuosmanen irtosi kolmoselta ja toi Jymylle toisen juoksun.

Värikäs aloitus ja lämmin keli olisivat voineet ennustella sisäpelin juhlaa, mutta hieman yllättäen juoksut meinasivat avausjaksolta jäädä tähän. Kempele kehitti seitsemän kolmostilannetta kolmeen ensimmäiseen vuoroon: Jymyn ulkopeli teki kuitenkin voittavia suorituksia ja lisäksi yksi etenijä kuivui takapaloon. Violettipaitojen toinen sisävuoro oli vielä vahva, mutta kotiutukset eivät olleet lähellä. Kaksi viimeistä sisävuoroa eivät sisältäneet oikein mitään kertomisen arvoista. Neljännen tasoittavalla Kempele tuli sitten peliin mukaan. Aatu Saastamoisen ykköstilanteen kokeilu kakkospuolelle otti sopivan pompun ja karkasi 2-vahti Jere Heikkiseltä läpi eikä mukana ollut Iivari Vihanto ennättänyt katkaista. Saastamoinen juoksi kunnarin ja ohitettu Perttu Olli jäi kolmoselle edustamaan tasoitusjuoksua palottomassa tilanteessa. Mutta edelleen sotkamolaisten ulkopeli kesti vihulaisen rynnäkön ja lopulta Kempele sortui merkkivirheeseen: Jymy voitti ensimmäisen jakson siten 2–1.

Juuso Lattu esiintyi ensimmäistä kertaa violettioranssin kotiyleisön edessä. Yleisöä oli paikalla JymyHyvä-ottelussa upeasti lähes 2700 katsojaa.

Toisen jakson ensimmäiseen vuoroon Aapo Komulainen ja sotkamolaisten ulkokenttä naruttivat vieraita kahden kärpäsen edestä. Mutta tärkein tilastomerkintä oli näiden välissä Antti Korhosen vastustamattomasti kakkosjatkeelta lyömä juoksu, tuojana Onni Määttä. Jymy vyörytti vastauksena ajon kärjestä päälle, mutta nyt oli Kempeleen ulkopelin ja Jani Lassilan vuoro näyttää hauista: lyönnit katkesivat lopulta numeroon neljä ja sen takia seuraavatkin sisävuorot olivat taaperrusta. Jymy pysyi hyvän ulkopelin myötä mukana lähes jakson loppuun asti, mutta Kiri karkasi neljännessä. Antti Korhonen löi edelliseen nähden identtisen kotiutuksen ja Määttä tuplasi vierasjohdon. Ossi Meriläinen iski vielä Jussilan sisään keskelle pudotetulla välilyönnillä ja vaikka Jymy pelasi jakson parhaan sisävuoronsa, ei se riittänyt edes juoksutilin avaamiseen ja ottelu meni kotiutuslyöntikilpailuun.

Kisa eteni seuraavasti: Kuosmanen poltti Antti Korhosen näpystä, Ossi Meriläisen yritys kohosi Vihannon hanskaan kopiksi. Sami Haapakoski pudotti Jussi Korhosen eteen. Tämä palautti ajoissa, mutta Komulaisen jalka irtosi kiinniottohetkellä kotipesästä: 0–1. Peliajalla kuudesti epäonnistunut Matti Korhonen löi merkistä väliin illan ensimmäisen lyötynsä: 0–2. Jussilan kiskaisu kakkospuolelta laittomaksi.

Kaksi on monesti kotiutuskisaan hyvä saalis kärkijoukkueiden kohdatessa, ja Jymyn tilannetta hankaloitti ensimmäisen parin epäonnistuminen: Pekkisen lyönti liimautui Jussilan hanskaan. Seuraavana vuorossa ollut Roope kihautti täpärästi kakkospuolelta laittomaksi ensimmäisellä, mutta toinen meni Ojalan yli kenttään: 1–2. Kolmannessa parissa Heikkinen kihautti jalostetun viistomailan ristikäsillä väliin ja Vihanto kiiruhti tasoituksen. Komulaisen lyönnistä Kempeleen linja suoritti, mutta viimeisenä lyönyt Aleksanteri Huotari nousi sankariksi: kova kääntö kakkospesää kohti ja pallo otti Määtän hanskan reunaan eikä takana ollut Haapakoski ennättänyt enää polttamaan Lattua.

Hannes Pekkinen tuulettu ulkopelissä ja teki itse neljä paloa.

Peli päättyi sotkamolaisten riemukkaaseen voitontanssiin ykköspesälle ehtineen Huotarin ympärillä ja joukkue jatkaa tappiottomalla tilillä. ”Vaistomaisesti lähdin siinä ykköselle ja katsoin, että lyönti jää Onnin räpylään. Sitten kotipesässä kaikki tuulettivat. Mukava oli ratkaista”, sanaili kakkospalkinnon saanut Huotari.

Jymyn ykkönen oli Jere Vikström, joka heitti eniten paloja (5). Kempeleen ykköspalkinnon saalisti sisällä 7/8 tehot kerännyt Määttä ja toisen jakson ratkaisija A. Korhonen oli kakkonen.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymyn seuraava matsi pelataan Marjex Stadionilla maanantaina 3. kesäkuuta, kun vieraaksi saapuu Kouvolan Pallonlyöjät. Sitä ennen Jymyllä on edessä neljä vierasottelua: kainuulaiset vierailevat Imatralla, Alajärvellä, Seinäjoella ja Pattijoella ennen seuraavaa kotimatsia. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen