Pesisdraamaa ja karvasta kalkkia

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 0-1 (1-1, 5-6)

Ottelun tilastot

Helatorstaina 76 vuotta sitten Sotkamon keskusurheilukentän avajaisjuhlapäivänä Jymy kaatoi Ilmajoen Kisailijat 8–6. Äitienpäivänä 30 vuotta sitten Hiukan pesäpallostadionin uuden katsomon ensimmäisessä ottelussa Alajärvi haki voiton 8–6. Myös hiekan vaihtuessa tekonurmeen 1994 avausottelu meni Alajärven nimiin ja tekonurmen värin vaihtuessa violettiin Jymy kaatoi ensimmäisessä pelissä Nurmon täpärästi. Siispä oli asiaan kuuluvaa, että myös Marjex Stadionin avausottelussa vastustaja saapui Etelä-Pohjanmaalta.

Huikeissa puitteissa pelattu ottelu tarjosi pesisdraamaa ja viihdettä loppuun saakka. Kainuulaisille ei valitettavasti jäänyt muuta käteen kuin tunnelmia Vimpelin voitettua ottelun toisen jakson neljännen tasoittavalla sisävuorollaan.

Kaikkiaan lukemat kielivät tasaisesta ottelusta. Vimpeli voitti siis juoksulla, teki kaksi takatilannetta (14–12) ja löi yhdeksän kärkilyöntiä (40–31) enemmän prosenttien ollessa heidän eduksensa 57–50. Vierasvoitto oli näiden tilastojen perusteella oikeampi lopputulos, mutta Jymyn tulo peliin ja otteet avausjaksolla antoivat odottaa enemmän.

Sotkamolaiset pitivät Vedon nollilla kaksi ensimmäistä sisävuoroa ja ainoat takatilanteet niissä valkopaidoille järjesti jokeri Jukka-Pekka Vainionpää. Aapo Komulainen sotki ansiokkaasti Janne Mäkelän yritykset. Jymyn ykköskeula järjesti palottoman ajon ensimmäisen tasoittavalle ja lyöjätilaston kakkospaikalta peliin lähtenyt Roope Korhonen tuli heti Komulaisen eteen hakemaan avaavaa juoksua. Viimeiseen jäänyt kotiutus nousi kuitenkin 3-koppari Elmeri Anttilan hanskaan kopiksi ja kenttä hurahti tyhjäksi. Kaikki palot käyttöönsä saanut peräpää ei onnistunut tilanteen rakentamisessa. Violettien toisessa vuorossa ykköskeula viritti uudelleen tilanteen. Tällä kertaa Roope haki juoksua Vedon 2-vahti Lauri Vihriälän tontilta, tuloksetta. Seuraavana lyöneen Komulaisen sopivan kova nuoliainen ei tarttunut pussinpohjalla Severi Lassilan hanskaan ja Joni Rytkönen kipitti Jymyn johtoon. Juho Keinäsen yritys leijasi Anttilalle kopiksi.

Marjex Stadionin uudet näkymät

Yhden juoksun etumatka tuntui suuremmalta, kun Komulaisen johtama ulkopeli pääsi kolmannessakin vuorossa vimpeliläisten keulaan kiinni. Rytkönen poltti hienolla suorituksella Mikko Kanalan kakkoselle, ja Aapon irrotettua Ville Takalan väärällä saattoivat äkkinäisimmät laskea vuoron jo voitetuksi. Mutta ainoa uudistus kentällä ei ole katsomorakennelma, vaan myös jatkeilla tapahtunut maisemointi oli tuonut kentän (aina olemassa olleen) todellisen avaruuden nähtäville ja peliin. Toisen palon jälkeen ei ehtinyt kulua kuin sekunteja, kun Olli Heikkalan lyönti sirvahti kolmosjatkeelta vallille ja tasoittava kunnari oli täpärä tosiasia. Vainionpää pääsi lyömään johtojuoksua, mutta kuti jäi Rytkösen hanskaan.

Jymy pelasi kuitenkin jakson loppuun pelin kaksi heikointa sisävuoroaan, eikä saanut kummassakaan kolmostilannetta tehtyä. Vimpelin jätti hyvin pelanneen Rytkösen vaihdoissa rauhaan ja siirtyi koviin vaihtolyönteihin. Niillä rakentui yhden palon ajot, joista Vainionpää ja Mäkelä eivät kuitenkaan onnistuneet. Osansa oli jälleen Komulaisen syöttötyöskentelyllä. Jymyn neljännen tasoittavan yritys oli edellä mainitusti hampaaton ja jakso päättyi 1–1.

Toisen jakson alkajaisiksi Jymyn kärki törmäsi valkopaitojen mainiota ulkopeliä pelaavaan nuorisokaartiin (Aleksi Lassila, Takala, L. Vihriälä), mutta Roope Korhonen näytti mallia tilanteenteossa ja Jussi Korhonen pääsi yrittämään. Korhosen iskut karkasivat kuitenkin kauas tartanin tilalle tulleelle kivituhkapinnoitteelle. Veto teki tällä kertaa palottoman ajon ja Vainionpään rapsakka kolmossaumasivallus kotiutti Kanalan. Jussi sai sentään toisen yrityksen pois poltettuaan samassa tilanteessa Anttilan kolmoselle. Vimpeliläisten kakkoskeula pyöritteli uuden kolmostilanteen päälle ja sitten nähtiin ottelutapahtuman erikoisuus. Voimakas tuuli Sapsolta puski vaakatasossa sadetta kentälle ja osin katoksenkin alle. Ottelussa jouduttiin pitämään 14 minuutin mittainen tauko.

Esiintyjien palattua estradille vuoro jatkui ja Janne Mäkelä näytti kylmähermoisuuttaan iskemällä toisen juoksun vastustamattomalla välilyönnillä, tuojana Heikkala. Vedon otettua hallinnan epäonnistui Jymyn kärki kahteen otteeseen. Violetit saivat yhden yrityksen Vimpelin lukkari Teemu Kinnusen lipsautettua Rytkösen vapaalla kolmoselle. Roopen kohteena Aleksi Lassila kolmosrajassa ei ollut yllätettävissä. Tilanne alkoi toisen tasoittavalla näyttää uhkaavalta, kun Veto naputteli palottoman ajon ykköskärjestä. Vainionpää sivalsi merkkaamattoman kumuran väliin, mutta Iivari Vihanto näytti heittovoimaansa ja suolasi Kanalan kotipesän edustalle. Kalle Kuosmanen poltti Matias Rinta-ahon vedosta ja Mäkelän lyöntivuoro meni taas Komulaisen vauhdinpitoon: kotijoukkue pysyi pelissä mukana.

Kolmannessa ykköskärki onnistui pyörittämään ajolähdön päälle ja kahden kokeilun jälkeen Roope löi pallon kakkossaumasta takakentälle: Kuosmanen toi kavennuksen. Komulaisen matala siivu takakentälle lipsahti heti perään 2-koppari Mikko Vihriälän vatsan alta mainosaitojen taakse: tuloksena 1+2 juoksua ja Jymy oli hetkessä siirtynyt ruoriin. Vähille töille ottelussa jääneen Aleksanteri Huotarin lisäjuoksuyritys jäi kopiksi.

Toisella jaksolla peliä virkisti voimakas sadekuuro.

Vimpeli ei aikonut jäädä surkuttelemaan tilannetta, vaan kakkoskärki nakutteli palloa väliin ja saumaan: Vainionpäälle paloton ajo, josta hän kihautti pallon merkistä Vihannon eteen, Takala toi 4–3. Seuraaviin ajoihin lyöneet kaksi jokeria, eli Mäkelä ja Kanala, olivat Komulaisen nopean syöttötyöskentelyn kanssa vaikeuksissa ja tuloksena kaksi ristiä. Tämän jälkeen ajoa purki Severi Lassila, joka puoliyllättäen on alkukaudella ollut Vedon kolmanneksi paras kotiuttaja. Hän näytti välilyönnin mallia, eikä Lauri Vihriälällä ollut kiirettä ehättää kotipesään. Viimeiseen vuoropariin lähdettiin lukemista 4–4.

Kuosmasesta ja Niilo Piiponniemestä nopeat palot ja Komulaisen varsilyönnistä Rinta-aho yritti hakea kolmatta, mutta heitti pallon kohti Sapsojärveä. Rytkönen toi kolmannen juoksunsa pelissä siirtäen violetit johtoon ja vain Elmeri Anttilan nopea haku pelasti Vedon isommalta tappiotilanteelta. Roopen viimeinen kuti jäi näkemättä, kun Kinnunen irrotti Niko Korhosen väärällä syötöllä kolmoselta.

Viimeisen tasoittavalla oli sitten vimpeliläisten ykköskärjen vuoro rakennella tilanne (Juho Keinänen tosin otti kolmoselta yhden palon välissä). Ykköskolmosen takapaloyrityksestä heitto otti kimmokkeen Aleksi Lassilan kypärästä ja Mikko Kanala sai kävellä tasoituksen. Vapaaseen takatilanteeseen kahdella palolla lyönyt Mäkelä onnistui tiputtamaan kumuran jatkeen puolelle eikä sivuttaisliikkeestäkin laadukkaasti heittänyt Vihanto pystynyt aivan polttamaan Lassilaa. Niinpä Marjex-stadionin avausottelu päättyi vetolaistanssiin.

Kauden kolmannesta kärkiottelusta kolmannen kerran häviäjänä poistunut Jymy oli kaikkiaan raikkaalla ilmeellä liikkeellä ja harmillisen lähellä aiheuttaa Vedolle kauden ensimmäisen tappion. Komulainen oli kotijoukkueen sytyttäjänä ja onnistujana selkeä ykkönen ja palkittiinkin sellaisena sekä harvinaisesti myös häviöstä huolimatta parhaana ulkopelaajana (jota kuitenkin tässä ottelussa oli). Rytkönen onnistui sekä maila- että räpyläpelissään. Vedon parhaat olivat kuivaruutinen Vainionpää ja ulkopelissä näkyvästi onnistunut Lauri Vihriälä.

Jymy on vajaan neljänneksen sarjasta pelattuaan 11 pisteellä viidentenä, kun taas Vimpeli jatkaa sarjajohdossa. Stadionin ilmettä ja pesisviihdettä ihaili 1378 silmäparia.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Seuraava pohjalaisjoukkue saadaan vieraaksi sunnuntaina, kun Koskenkorvan Urheilijat tulee näyttäytymään Marjexilla. Ottelu alkaa klo 16. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Juha Leskinen
Artikkelikuva: Luukas Mäkelä