Pesisvelho palasi pääkallopaikalle

”Hän teki comebackin, vaikkei koskaan missään ollutkaan.”

Näin lauloi Kummeli-hahmo Kalevi Härvä 90-luvulla. Tuo lausahdus sopii kuin nakutettu Mikko Kuosmaseen, joka oli hetken pelikentiltä poissa, mutta ei kuitenkaan. Kaksi vuotta Jymyn urheilutoimenjohtajan pestiä hoitanut Kuosmanen palaa tälle kaudelle myös viuhkan varteen.

Kun Mikko Kuosmanen ensimmäisen kerran jäi sivuun pelinjohtajan tehtävistä syksyllä 2013, oli tilanne varsin parahultainen. Kuuden vuoden pelinjohtojakso oli tuottanut joka kaudella mitalin ja peräti neljä kertaa kesä oli päättynyt mestaruusjuhliin.

Seuraajakin oli jo hyvän aikaa ennen kauden loppua tiedossa: viestikapulan otti kahdeksi seuraavaksi vuodeksi Jymy-pelaaja Mikko Korhonen, joka hänkin onnistui kahden kauden aikana johtamaan Jymyn mestaruuteen kumpaisenkin syksyn päätteeksi.

Urheilutoimenjohtajaksi siirtyneen Kuosmasen eläköityminen vaikutti kuitenkin jo tuolloin väliaikaisratkaisulta, jota ainakin näin jälkikäteen pohdittuna tunnusti pohjustavan ratkaisufinaalin lehdistötilaisuuden kryptinen kommentti:

kuosmanen-kommentoi

Tiesikö Kuosmanen jo tuolloin palaavansa viuhkan varteen?

– Todennäköisempää se oli, kuin että en olisi palanut. Kyllä näin voisi sanoa, että tiesin, Kuosmanen pyörittelee kujeileva hymy kasvoillaan.

Mikä sitten sai edelleen urheilutoimen- ja pelinjohtajan kaksoisroolia puurtavan Kuosmasen palaamaan takaisin viuhkan varteen?

– Peli kiinnostaa, peli on intohimo. Valmentaminen vaatii aikaa ja sitoutumista, mutta kun sain hyvän tiimin tähän ympärille, niin oli turvallinen ja mukava olo lähteä pelinjohtajaksi.

Kuosmanen viittaa kommentillaan muun muassa joukkueen valmentaja Niina Sippolaan, joka on valmistunut Jyväskylän Yliopiston valmennuspuolelta ja ollut Kuosmasen kollega Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa jo kahdeksan vuotta.

– Hänellä on paljon kiinnostusta kehittää valmennusta ja pelaajia. Kokeneetkin pelaajat ovat saaneet Niinan kautta uusia näkemyksiä harjoitteluun. Peli on sitten enemmän minun heiniä. Aika näyttää mitä hedelmää sieltä on saatu.

Pelinjohtajien kautta aikain pudotuspelivoittojen kärjessä majaileva Kuosmanen on silti seurannut lajia kahden välivuoden aikana tiiviisti, jolloin kynnys palata pelinjohtajaksi ei ole kasvanut liian suureksi.

– Tottakai pieni jännitys kuuluu asiaan, mutta kyllä tässä on tullut peliä niin paljon seurattua, että vielä ollaan ytimessä.

Kuosmanen tarkkaili tiiviisti pelaajiensa otteita peliä edeltävissä harjoituksissa keskiviikkoiltana.

Kuosmanen tarkkaili tiiviisti pelaajiensa otteita peliä edeltävissä harjoituksissa keskiviikkoiltana.

Torstaina vastassa on Jymyn osalta sarjan ensimmäisessä ottelussa sarjanousija Kempeleen Kiri. Kommentit kotiavauksen keihäänkärjistä tulevat Kuosmasen suusta heti ilman odottelua.

– Pitää muistaa, että sarjan ensimmäisessä pelissä on aina haasteensa ja ensimmäisten yksittäisten suoritusten merkitys korostuu.

– Numerot 1-3 ovat Kempeleellä juoksuvoimaisia pelaajia. Jos heidät saamme kiinni, niin heidän lyöntiratkaisunsa muuttuvat heti. Kempeleelle läpilyönti antaa myös mahdollisuuden jakson viemiseen ja otteluvoitosta taistelemiseen, joten varovainen pitää olla.

Pelistä nauttiva pesisjätkä on palannut pelikentille. Aika näyttää, mitä Kuosmasen toinen pelinjohtajajakso Sotkamon Jymyssä tuo tullessaan.

Sotkamon Jymyn superpesiskausi 2016 alkaa kotipelillä Hiukan pesäpallostadionilla torstaina 12.5. klo 18 sarjanousija Kempeleen Kiriä vastaan. Kotiavauksen ottelulipulla pääsee veloituksetta Angry Birds Activity Park Vuokattiin perjantaina 13. toukokuuta!

Ennakkolippuja saa seuraavista paikoista:

Sotkamo: Intersport Piipponen
Vuokatti: Sokos Hotel Vuokatti, Holiday Club Katinkulta
Kajaani: K-Citymarket

Ennakkolippuja voi ostaa myös netistä Jymykaupasta!

Lue aiheesta lisää:

Kainuun Sanomat: Jymy avasi avoimuuden aikakauden

Kainuun Sanomat: Jymy pitää pintansa mestarisuosikkina

Yle Uutiset: Haastajille taas uusi kanto kaskeen – Sotkamon Jymy uudistaa pelitapansa

Yle Urheilu: Pesiskausi pyörähtää käyntiin – Urheiluruutu perkasi miesten ja naisten asetelmat

Teksti ja kuvat: Antti Haapasalo (Twitter: @anaHaapasalo)