Rantakentällä nähtiin jännitysnäytelmä – Jymy vei pidemmän korren ja eteni välieriin

Kiteen Pallo – Sotkamon Jymy 1-2 (1-8, 2-1, 1-1, 1-2)

Ottelun tilastot

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Jymy varmisti paikkansa välierissä suoraan otteluvoiton 4-0. Kitee oli kuitenkin lähellä keikauttaa ottelusarjan asetelmia selkä seinää vasten.

Molemmat joukkueet jatkoivat neljänteen puolivälierään samoilla kokoonpanoilla kuin kolmannen ottelun toisella jaksolla. Rantakentällä pelikeli oli puolipilvinen, mutta lämpöasteita oli juuri pesäpallo-ottelulle sopivasti. Kiteeläisille pelin henki oli selvä: tulos tai ulos. Taisto alkoi Lassi Vasaraisen tasatessa ottelusarjan hutunkeittovoitot. Poikkeuksellisesti kiteeläiset lähtivät kuitenkin ulkopeliin, joka osoittautui ensimmäisen vuoron osalta hyväksi valinnaksi. Kitee nollasi Jymyn, joka rakensi kuitenkin yhden palon ajotilanteen Roope Korhoselle ja Roopen jälkeen Aapo Komulaiselle. Kaksikon kotiutusyritykset jäivät kuitenkin linjaan. Kitee sai ensiksi kärkimies Kasperi Kaksosen kolmoselle, jonka jälkeen keskipalkin kaksikko Samu-Kalle Varonen ja Samu Vainikainen täyttivät etupesät. Jiri Pippola onnistui merkkikumurassaan ja Kaksonen toi KiPan johtoon. Tämän jälkeen Jymyn napsi paloja jokaiselta pesältä ja vuoro vaihtui.

Jymy lähti oikaisemaan lyöntijärjestystä toisen aloittavalla ja iski kovaa kakkoskärjellä lyöntivuoron jäätyä Komulaiseen. Jymy sai yhden palon tilanteen Roope Korhoselle, joka kotiutti Kalle Kuosmasen. Kitee otti tilanteessa takapalon Niilo Piiponniemestä, mutta Roope onnistui järjestämään vielä etutilanteen Jussi Korhoselle, joka hoiti Juho Keinäsen kolmoselle ja tarjosi Ville Kotrolle kotiutuspaikan. Kotrohan sen käytti. Komea ja korkea kumura kohti kakkoskoppari Vasaraista, joka hönki vastaan ja juoksi pompun ali. Keinänen karkasi kotiin vasta ylityksestä ja Kotro kiersi kunniaa. Jymy päätti vuoron kärkeen Iivari Vihannon yritettyä kotiuttaa tuplajuoksua tavoitelleen Kotron. Jymy karkasi kuitenkin 3-1 johtoasemaan, ja sai samalla niskalenkin kotijoukkueesta, joka sai lopettavalla yhden yrityksen kotiin, mutta ei päässyt juurikaan painostamaan Jymyn ulkokenttää.

Kolmannen aloittavalla Hannes Pekkinen ratkaisi avausjakson: merkattu veto kakkosluukkuun painui aina Kiteenjärven rantakaislikkoon saakka ja pajatson tyhjennys oli väistämätön. Pekkinen sai tuulettaa hetken kuluttua lisää, kun Kuosmanen kotiutti Pekkisen ja Jymy johti jo 8-1. Luukkuveto oli kyllä erinomainen lyönti pesäpallokentille. Lopettavalla Kiteen ajatukset taisivat olla jo toisessa jaksossa ja Jymy herkutteli helpohkoilla paloilla. Toisaalta neljännen aloittavakaan ei tarjonnut ihmeitä, kun kainuulaiset aloittivat kahdella kärkipalolla. Myös kotijoukkueen viimeinen vuoro oli jaksotuloksen kannalta lähinnä kosmetiikkaa, eikä juoksuja enää ensimmäisellä jaksolla nähty. Jymy vei jakson 3-tilanteet nimiinsä 10-3.

Jymy marssi kunnareiden myötä selkeään jaksovoittoon.

Toisen jakson alussa Kiteen sisävuoro näytti samankaltaiselta, kun ensimmäisen jakson lopussakin. Kuosmanen heitti yhden ja Pekkinen puolestaan kaksi paloa etupesiltä, varsin helpohkosti. Violetit saivat tilanteen päälle, mutta Vikström paloi R. Korhosen ensimmäisellä yrityksellä ja Niko Korhonen oli puolestaan irti linjaan jääneellä Roopen toisen lyönnin vapaalla.

Toisen aloittavalla Kitee pyöritteli yhden lyöntikierroksen edestä pelaajia, mutta Vikström hoiti nopeasti kaksi paloa taululle. Kitee sai yhden, kopiksi Vihannolle kantaneen kotitusyrityksen. Täyttävällä sisävuorolla kainuulaisilla oli mahdollisuus iskeä sisäpeliä auki kakkoskärjestä, mutta toisin kuitenkin kävi. Yhden palon etutilanteessa Mikko Kuosmanen komensi R. Korhosen lyömään, mutta paljon heitellyt Joona Lehtinen oli etevämpi ja nappasi Keinäsestä kärpäsen ykköspesältä. Roopen tarjoili kovaa vaihtolyöntiä kakkosrajaan, jonka Topias Kaksonen nappasi kiinni ja päätti vuoron kolmospesälle.

Kolmannen aloittavalla Kitee onnistui kovissa paikoissa. Myös Vihanto osoitti erinomaista pelinlukua kopparin tontilta, kun juoksu saumavetoa vastaan ja otti tärkeän takapalon kakkospesältä muuten onnistuneesta vaihtolyönnistä. Samu Vainikainen iski pallon merkistä tapin yli väliin, aivan kuten Pippola avausjaksolla, joten johtojuoksu oli kyllä enemmän kuin ansaittu. Sotkamolaiset täyttivät kolmannen vuoron, mutta isännät tilkitsivät oman ulkopelinsä varsin laadukkaasti, ja kriittisillä hetkillä myös violettien lyöntisuoritukset osin epäonnistuivat. Viimeiseen vuoroon lähdettiin kutkuttavissa asetelmissa: kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Erityisesti jännitystä viimeiseen vuoroon tuotti se, että punakeltaisiin peliliiveihin pukeutuneet Pallon pelaajat rakensivat palottoman ajon Varoselle. Vaikka Varosen merkattu kantoikin kopiksi ja viimeinen oli laiton, sai Vainikainen rakenneltua uuden ajotilanteen Pippolalle. Pippola onnistui, kun pelissä lähes kymmenkunta paloa tehnyt Kuosmanen häpläsi palloa juuri ennen polttohettoa. Paavo Pelto toi Kiteen toisen juoksun toiselle jaksolle. Vieraat iskivät väkevästi tasottavalle: paloton ajolähtö oli käsillä alta aikayksikön ja aikalisän jälkeen Roope Korhonen oli totutusti ensimmäisenä lauteilla. Roope ei onnistunut, mutta koko illan kovia siivuja ympäri kenttää läminyt Pekkinen onnistui. Myös toinen oli upota vastustamattomasti kakkosjatkeelle, mutta oli joitakin kymmeniä senttejä laiton. Komulaisella jäi viimeiseen ja pelinjohtaja Kuosmanen lyötätti Komulaisella tahallisen laittoman tangentista (kolmosella odotti Niko Korhonen ja kakkosella Roope Korhonen). Näin kotiutusvastuu jäi jokeriksi otetulle Kuosmaselle: pystäri oli lipua väliin, mutta kolmoskoppari Varonen haki sen erinomaisesti kopiksi aivan maanpinnasta. Näin jakso Kiteelle niukasti 2-1.

Kalle Kuosmanen keräsi ottelun varsinaisella peliajalla kahdeksan paloa.

Kitee päätti aloittaa supervuoron ulkoa. Jymy rakensi tilanteen kärjestä RK10:lle, joka paukautti 3-sauman puhki ja Vikström toi juoksun. Onnistumisia ei enää kotitaipaleella tai kotipesässä nähty. Violettioranssien ulkopeli näytti jo hetkellisesti lyöneen isännät kanveesiin, mutta niin vain sitkeästi esiintynyt Pallo taikinoi kahdella palolla takatilanteen ja tuli Jonne Matikaisen kakkosrajaleikkurilla tasoihin. Kaukana ei ollut, että viimeisenä lyöjänä lyönyt Matikainen olisi päässyt yrittämään jopa kunniajuoksua. Pallo venyi kotiutuslyöntikilpailuun.

Kotiutuslyöntikilpailu alkoi sotkamolaisilta hyvin: Pekkinen kumautti juoksun ja R. Korhonenkin oli lähellä kakkosjatkekumuralla, mutta Vasarainen poltti hyvin aavistuksen myöhässä lähteneen Vikströmin. Lisää juoksuja ei nähty Jymyn lyöntivuorolla nähty, joten kiteeläisillä oli todellakin kaikki avaimet voittoon. Ensimmäiset kaksi tappikumuraa jäivät kuitenkin Kuosmasen hanskaan kopiksi. Kotro suoritti kolmannesta. Neljännestä parista Kitee löi kotiutuslyöntikilpailun tasoihin: hyvä veto kolmosluukkuun ja juoksu taululle, kun Niko Korhosen tukijalka petti hieman tukalassa asennossa. Viimeisen parin yritys suuntautui samaan paikkaan, mutta tällä kertaa tukijalka oli huomattavasti paremmalla pönkällä.

Toisessa kotiutuslyöntikilpailussa Pekkinen onnistui jälleen kerran napauttamalla viistomailan tappimiehen yli ja Purmonen pinkoi kotiin. Kahdesta seuraavasta parista ei onnistumisia tullut. Kitee hyökkäsi pienellä, mutta Komulainen oli hyvin kakkosrajanäpin perässä. Seuraavaksi Kitee haastoi kahteen otteeseen Jymyn kakkospuolta, mutta Keinänen suoritti molemmista palot kotipesään ja Jymy pääsi juhlimaan paluutaan välieriin sekä mitalipeleihin yhden välivuoden jälkeen.

Jymyn parhaana palkittiin entisen kotiyleisön edessä vakuuttavasti pelannut Pekkinen. Pekkinen nakutti 1+4 lyötyä, kaksi tuotua, onnistui kotiutuslyöntikilpailussa kahteen kertaan ja teki ulkopelissä neljä paloa. Sataprosenttisesti ykköstilannetta purkanut, kolme tuonut ja kolme paloa ulkona tehnyt Vikström oli Jymyn kakkonen. Kotijoukkueen kauden viimeisimmät palkinnot pokkasi Vainikainen (1. palkittu) sekä Pelto.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Välieräsarja alkaa Jymyn kotiottelulla keskiviikkona 30. elokuuta klo 17. Vastustaja selviää viimeistään sunnuntaina. Liput tulevat myyntiin tuttuun tapaan osoitteeseen: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen